Kitajski komunistični predsednik bo lahko odslej vladal neomejeno število mandatov

Kitajski predsednik Xi Jinping (Foto: epa)

Kitajski narodni kongres je danes odpravil omejitev števila predsedniških mandatov in omogočil neomejeno vladanje Xi Jinpingu. Od skoraj 3 tisoč delegatov na zasedanju v Pekingu sta proti temu glasovala le dva, trije pa so se vzdržali. Na Kitajskem ima še vedno popolno oblast komunistična partija, vse druge politične alternative pa so prepovedane.

Odprava ustavne omejitve dveh predsedniških mandatov naj bi 64-letnemu Xiju, najmočnejšemu kitajskemu voditelju v zadnjih desetletjih, omogočila pospešitev uresničevanja načrta za “novo dobo”, ko naj bi dežela z največ prebivalci na svetu znova zasedla tisto mesto v središču svetovne politike, ki ji po mnenju Kitajcev pripada.

Xi se je na oblasti utrdil že leta 2012 z imenovanjem za generalnega sekretarja kitajske komunistične partije, ki nima omejenega mandata, poroča STA. Položaju predsednika države, ki je sicer pretežno ceremonialne narave, bi se moral Xi sicer odpovedati v letu 2023.

Foto: epa

Xi Jinping, ki se je rodil 15. junija 1953 v Pekingu, je sin enega od ustanoviteljev kitajske komunistične partije in veterana komunistične revolucije Xi Zhongxuna. Zaradi slavnega družinskega porekla je veljal za “princa” – otroka kitajske komunistične aristokracije.

C. Š.

 • Caetano

  Tipično komunistično in korak nazaj od malo bolj prožnih kitajskih reform iz 90. Očitno komunizem ne zmore iti preko izrojevanja v fevdalne vzorce.

 • Slovenec 33

  In rojena je nova dinastija.
  Enaka zgodba je Castro na Kubi, Kim v Severni Koreji, Putin v Rusiji, …..

  Vseh teh se dinastij se drži kri rodojubov, ki so jih “izvoljeni” potolkli na poti do oblasti.
  Ne pozabite skoraj 200 mio ljudi so oni in njhovi somišljeniki potolkli v zadnjih 100 letih.
  Na ta čas genocida nad slovenskimi rodoljubi nas opominja nad 600 morišč po slovenskih deželah.
  Vsaka podobnost z fevdalizmom je pravilo in ne izjema.

 • Anton

  Kitasjko ne moreš opredeliti kot klasično komunistično državo, četudi je to v njeni ustavi zapisano, rezultati na gospodarskem, finančnem področju temu apriori nasprotujejo. Naj dodam, Slovenija bolj izpoljnuje profil komunistične države kot sedanja Kitajska!

  sarkazem press

 • xtc

  Kot pri kongresu SMC.

  • hle

   Ali pa SDS

 • Olga_10

  To želijo vsi komunisti, tudi Slovenski! Zato bi imeli družbo brez strank (SZDL) in dosmrtnega predsednika (z Murgleonejem v ozadju)!

 • DJURO SUMAR

  Ali je Kitajska pot pravilna ne vem, vem pa, da je potrebno današnji kapitalizem korenito spremeniti, kajti stanje je nevzdržno.
  Svet ima danes več kot 2000 milijarderjev, ki imajo v lasti neverjetnih 5,38 bilijona dolarjev, kar je toliko denarja, da bi lahko z njim 7 x odpravili revščino na svetu. Da imajo nekateri toliko denarja pomeni, da imajo vsi drugi toliko manj. Rast neenakosti je posledica nebrzdanega kapitalizma. Namesto sprememb in večje regulacije, ter obdavčitve njihovega bogastva , pa smo priča poveličevanju dobrodelništva, ko lahko najbogatejši še dodatno znižajo svoja davčna bremena in se obenem predstavljajo kot dobrotniki.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!