Poljaki, nekoč najbolj mobilna delovna sila v Evropski uniji, se ne odločajo več za izselitev, ker imajo doma boljše ekonomske pogoje!

Foto: iStock

Rekordni delež Poljakov, ki so nekoč spadali med najbolj mobilne delavce v Evropski uniji, se je odločil, da se ne bo več izseljeval. Glede na brezposelnost, ki je na najnižji stopnji doslej, in glede na to, da vsako drugo podjetje poroča o težavah pri iskanju domačih ljudi, ki iščejo zaposlitev, skoraj 76 odstotkov Poljakov “popolnoma” izključuje možnost iskanja zaposlitve v tujini, je pokazala raziskava, ki jo je v torek objavil Work Service SA. To je največji odstotek, odkar so pred štirimi leti začeli spremljati migracijske preference, ko je polovica anketirancev načrtovala, da bodo ostali doma.

“Poljaki so manj nagnjeni k selitvam zaradi ugodnejšega položaja zaposlenih na trgu dela, kjer je na voljo več in boljših delovnih mest,” je povedal Maciej Witucki, izvršni direktor agencije, ki je raziskavo naredila. “Vendar pa je še en pomemben dejavnik za tiste Poljake, ki razmišljajo o izselitvi, in je povezan s trgom dela – to je plača.”

Sprememba trenda na Poljskem niha po trgih dela v zahodni Evropi, pri čemer so beležili rekordno zmanjšanje migracij v Združeno kraljestvo iz osmih nekdanjih komunističnih držav, vključno s Poljsko, ki so se leta 2004 pridružile EU. Odkar se je Poljska pridružila, se je okoli 2,6 milijona ljudi preselilo v pretežno zahodnoevropske države zaradi boljše plače, ker so si želeli dvigniti življenjski standard, poroča Bloomberg.

Število Vzhodnoevropejcev , ki delajo v Veliki Britaniji, se je v zadnjem letu močno zmanjšalo. (Foto: Office of National Statistics)

Upadanje brezposelnosti in druga najhitrejša rast plač v tem desetletju je preoblikovala preference delavcev v gospodarstvu. Vseeno pa je povprečna urna postavka na Poljskem lani znašala le 6,30 evra in je tretja najnižja v EU ter za 20 evrov manjša, kot je povprečje v EU. Takšne razlike v plačah so razlog, da še vedno skoraj 12 odstotkov Poljakov (oziroma 2,6 milijona) razmišlja o izselitvi, pred letom bi jih šlo v tujino 14 odstotkov. Delo v tujini je še vedno privlačnejše za mlajše Poljake. Interes za izseljevanje se je “še posebej povečal” med ljudmi, starimi od 35 do 44 let, kar bi lahko pomenilo, da se počutijo v “trajno neugodnem položaju” na domačem trgu dela.

A. G.

 • MižekFiga

  Leta1991 smo jim organizirali trajektno linijo Koper – Črna gora. Še enkrat, samo po Savi do Srbije (preko hrvaške). Kdo jim ne privošči?

 • xtc

  Definitivno se Višegrajci hitro krepijo.
  Seveda so Poljaki zelo rinili v VB kjer so pričakovali raj no VB so trenutno čudežno odkrili tudi Slovenčki,a se jih vse več ,ki so odšli tja,da je iluzija visokega standarda bolj kot ne megla razen ,če nisi top strokovnjak s področja ali pa sezonec,ki dela tam par mesecev in se vrne nato nazaj,kar počne par Slovencev preko nemških firm.
  Tisti ,ki rinejo tja in se naselijo in niso TOP,pa utonejo v povprečju in po 10 letih ugotovijo,da nemara živijo enako kot v SLO,če želijo kaj prišparati domala stradajo edina uteha jim je penzija od tam,če jo bodo dočakali in prišli nazaj.Definitivno pa je UK najbližji približek ZDA v EU,kjer se dela cele dneve in ko ugotoviš ,da za nas velika brutto plača tam ni zlata in m,da je zelo vzetna v vsajkdanu,zato tudi UK ni preveč več priljubljena med EU prebivalci,kot destinacija za delo in življenje,razen če si bogat in delaš velike biznise.
  No slovenčki pa sedaj rinejo po poteh “Janekov”.

 • garfi

  znebili so se levičarjev
  SLEDIMO JIM 3. JUNIJA

 • freedomfighter

  Ja logicno bodo ostali doma ce morejo v britaniji pucati drek za migranti…kdo bi sel v drzavo kjer imajo o tebi tako.mnenje

 • Slovenka

  Vesela sem, da se standard na Poljskem izboljšuje, da ljudje ostajajo doma in delajo za Poljsko.

 • Jure kavčičeu

  Morda se pa ne odločajo več za migracije zato, ker jih vam podobni “patrioti” postrani gledajo. Sploh v Veliki Britaniji, tut pretepejo kakšnega… Fajn ane? Vam bi bli ziher taki všeč.

  • Steiermark

   Tam jih “pretepajo”, od vas komunističnih bebcev, privlečeni v Evropo, šerijatarji! Vi ste tisti, ki to podpirate in vzdržujete, tudi pri nas v Sloveniji! Soroševi hlapci!

   • Jure kavčičeu

    Ne dragi, incidenti ki jih omenjam so tako imenovani zločini iz sovraštva. Gre pa za znašanje desničarskih huliganov nad Poljskimi priseljenci, ker naj bi ti avtohtonim prebivalcem kradli službe. Poljakov se je namreč v Veliko Britanijo tekom predvsem druge polovice dvajsetega stoletja preselilo malo morje. Prost pretok delovne sile in s tem povezane imigracije delavcev na otok je bil tudi eden izmed glavnih argumentov angleške desnice za izstop iz EU.

    • Steiermark

     Razumem, torej ti trdiš, da Poljake v GB napadajo avtohtoni – torej Britanci in ne šerijatarji, ker šerijatarjem se ne gre za to, da bi dobili delo ampak hočejo biti vzdrževani s svojim celim kardelom, ki davkoplačevalce stane in gre njim v škodo! Poljki so se res , po padcu berlinskega zidu, zaradi revščine, množično izseljevali v GB , šli s trebuhom za kruhom, česar pod komunizmom niso mogli! So pa v primerjavi z ostalimi rasami, ki se množično selijo v GB in ustvarjajo šerijatarsko deželo in revščino med avtohtonimi, delovni in spoštovani od Britancev! Zato si soje bedaste komentarje zadrži zase, če nisi sposoben doumeti resnice! Kar se pa izstopa GB iz EU tiče, te pa naj spomnim, da je bilo to umetno ustvarjeno, podpihovano od soroških podgan in se ljudje od “referenduma” do danes nemorejo spoprijazniti s tem – predvsem mlajši!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!