Savdski prestolonaslednik svari pred vojno med Iranom in Savdsko Arabijo

Vir: twitter

Savdski prestolonaslednik je ob svojem obisku v ZDA svaril pred opuščanjem sankcij proti Iranu. Po njegovem mnenju bi v primeru, da se to nadaljuje, v roku 10-15 let prišlo do vojne med Iranom in Savdsko Arabijo.

Savdski prestolonaslednik Mohammed bin Salman (MBS) je opozoril, da bi v primeru, da mednarodna skupnost ne uspe pri uvedbi dodatnih sankcij proti Teheranu, lahko v naslednjih 10-15 letih prišlo do vojne med Iranom in Savdsko Arabijo.

“Če ne uspemo v naših prizadevanjih (za dodatne sankcije proti Iranu), bomo čez 10-15 let najverjetneje v vojni z Iranom,” je povedal MBS v intervjuju za Wall Street Journal.

Dolgoletni spori
Med Teheranom in Riadom že dlje časa tli. Zadnje jabolko sporo naj bi po poročanju RT predstavljala sirska kriza, še posebej vprašanje bodoče oblasti v Siriji pod taktirko Bašarja al Asada. Savdijci hočejo spremembo režima, medtem ko ima Asad podporo Irana.

Prinčevo potovanje v ZDA naj bi samo še dodatno jezilo Irance, ki v njegovem srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom vidijo “cinično samopromocijo” pred uradnim zasedanjem savdskega prestola. MBS je med svojim obiskom iranskega voditelja označil za “novega Hitlerja”. Iransko zunanje ministrstvo je v odziv na prinčeve obtožbe, da Iran gosti voditelje Al Kaide, savdskega prestolonaslednika označilo za “zblojenega” in “naivnega”.

Ivan Šokić

 • Aton

  Saudijci ne vejo, kaj bi s svojo Al Kaido. Sedaj, ko njeni rezultati niso primerni… No, za pobijanje v Jemnu še vedno prav pridejo…

 • Adijostevi

  Iran še nikoli ni nikogar napadel, je pa res, da je bogat in ima ogromne ogromne količine naravnih virov kot sta nafta, plin.
  Vendar tukaj se pojavi problem ker ga amerigosi ne morejo izkoriščat. Iran ni irak ali kakšna druga država ki jo amerigosi izkoriščajo. Iran ima vojsko in bog nedaj, da ga kdo napade, ker se bo branil kot še noben do zdaj.

 • mojadezela

  Savdijci imajo manjvrednostni kompleks, ker so navadni pastirji! Perzijci pa imajo najbogatejšo zgodovino na BV! Vsi arabski učenjaki so bili perzijskega porekla.

  • xtc

   Nehaj sanjati bebo Perzijcev že davno ni več tam le še Arapi.

 • Janez

  Savdijci so najbolj len in potuhnjen narod na vzhodu. Komaj čakam da prenehamo uporabljati nafto pa da se poberejo nazaj v puščavo od koder so prišli.

 • Miran

  Savdijci so ustanovili Alkajdo in ISIS. So največji podporniki terorizma na svetu. Daboga da jih Iranci potolčejo.

 • hle
  • xtc

   Zato ga je Trump odstrelil.

 • xtc

  Dejstvo je,da imamo opraviti z dvema državama v katerih prevladuje islamistična miselnost.
  Trebsa je vedeti ,da je Iran čista islamistična teokratska tvorba Šiitov,kot je SA Sunitov.
  Državi sta vseskozi rivalki,po padcu Šaha,ki so ga pomagali islamistom spodnesti socialisti in komunisti po svetu.
  Iran postaja vse večja grožnja.
  Dejstvo pa je,da se tudi Salman vse bolj znašuje v precepom med islamom in nujno sekularizacijo države,če ta želi finančno preživeti v prihodnosti od drugih prihodkov.
  skratka SA lahko in interese te ali one v Trumpovi vladi a,definitivno bodo nekatere spremembe nujne-je pa jasno ,da morata Iran kot SA čim preje pomeriti moči,kdo bo gospodar območja.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!