Sirski uporniki s klorom in fosforjem nad civiliste

Foto: epa

Rusija obtožuje sirske upornike uporabe prepovedanega kemičnega orožja, za kar naj bi imela tudi dokaze. Obtožbe se pojavljajo prav v času, ko naj bi Rusija želela pomagati uradnim sirskim oblastem pri osvoboditvi nekaterih delov mesta Aleppo. 

Rusko ministrstvo za obrambo je upornike na območju Aleppa obdolžilo uporabe kemičnega orožja. Obtožbe prihajajo prav v času, ko mnogi domnevajo, da bo največja država sveta sirskim oboroženim silam s svojimi letali pomagala osvoboditi območja uničenega mesta, ki so trenutno še pod oblastjo upornikov. Aleppo je bil pred vojno znan kot pomembno gospodarsko središče. Na območju mesta je sicer prišlo do prave humanitarne katastrofe, še zlasti poleti, ko je bilo odrezano od vode, in to v času najhujše vročine.

Med uporabljenimi kemičnimi substancami tudi prepovedani klor
Ruska stran ob tem trdi, da ima dokaze za svoje navedbe. Med drugim naj bi ruski strokovnjaki v mestu odkrili neeksplodirano topniško strelivo z vsebnostjo strupenih snovi. Po navedbah ruskih oblasti gre po vsej verjetnosti za klorov plin, pa tudi za beli fosfor. Uporaba klora za vojaške namene v skladu z Konvencijo o kemičnem orožju ni dovoljena. Rusi obenem obljubljajo izvedbo temeljite kemične analize zaseženega orožja, navaja rferl.

V Aleppu prava humanitarna katastrofa
Zaradi dolgotrajnih vojaških spopadov v omenjenem sirskem mestu pa najvišji davek plačuje prav civilno prebivalstvo. Govori se celo o humanitarni katastrofi, za premirje pa si še posebej prizadevajo Združeni narodi. V samem mestu naj bi se nahajalo kar okoli 2 milijona ljudi, ki so poleti v času najhujše vročine ostali brez vode. Sirska vojska je poleg tega tedaj zaprla vse poti na vzhodnem delu mesta.

D. M.

 • xtc

  Rusom ni kaj prida verjeti;sploh p ne tudi Asadu;zelo verjetno gre za to kako bi našli izgovor za napad na opozicijo:
  Zelo podobne finte so Rusi uporabljali v pomoči Afganistansklemu režimu od koder so nato komaj pobegnili goli in bosi in kjer je teror oblastiin Rusov rodil talibane in Alkhaido na daljši rok:
  Gre za izigravanje;kako bi se dokopali Alepa;ki je pomemben za Asada;saj Rusom grozijosankcije_zato iščejo kako bi se z lažmi izmotali in pomagali zavezniku:

  • Machete

   Russia = Janez Janša = small problem.
   USA = udbomafia = HUGE problem.

   Damn Russia and Janez Janša!!!

   • Olga

    MACHETE=IDIOT=psyhiatric problem!

    • Machete

     Forgot to take the pill, lady? Or is it just PMS. Not to worry, Machete understand. He has many wives, some also loco.

  • hle

   Zanimivo da se od masakra v Mosulu pa nič ne piše

  • Ne Rusi nimajo tokrat nič umazanega in so žal tokrat pozitivci. Vse “opozicijske” vojaške enote pa so podpirane iz strani ZDA, vključno z ISIS. Gre samo za načrt uničenja Sirije od prvih nemirov naprej.

  • pokvarjeniSvet

   Ti misliš v 80ih boj v Afganistanu med SSSR in ZDA ?

   čaki zdaj komunisti iz SZ so hoteli osvojiti Afganistan, ZDA je pa pomagala talibanom z orožjem, opremo, denarjem in resursi v boj proti Sovjetom.

   To je to ne pa tvoje neumno nakladanje in izmišlanje nove zgodbe.

   komunisti iz SZ in ZDA so se tam igrali – oboji neupravičeno !

 • Machete

  Ah, the weapons of ass destruction. America invaded the wrong country? Well, now they can invade one more, with general Michael Moore in the front.

 • Olga

  Rusom ne verjamem nič! V Ukrajini tudi nimajo svojih vojakov?!
  Putin ravna kot Stalin, ki je o Katinskih žrtvah, ki jih je dal sam pomoriti, govoril, da ne ve, kje so!? Komunizem je sprevržen, zločinski totalitarni sistem, vreden vse obsodbe!

 • Caetano

  To v Alepu ni zdaj najbolj pomembno, IS dobiva udarce povsod, oblega se Raka, Mosul, Al Bab.

 • cosmosjasnovidec

  Kaj pomenijo samo neka obtoževanja?
  Vse velesile se naj pehotno spravijo v Sirijo pa jo počistijo v par minutah.
  Ampak ne,ker samo eni bolj nakladajo od drugih.To ni res,da take vojaške sile ne bi naredile reda v trenutku če bi hotele.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!