Po Orbanu in Kurzu tudi Kolinda Grabar Kitarović odločni NE Marakeškemu sporazumu!

Datum:

Lani spomladi je predsednik vlade v odstopu Miro Cerar podpisal marakeško deklaracijo, s katero želijo legitimizirati migrantske tokove v Evropo. Ta pa še zdaleč ni bil edini, saj so mu sledile tudi preostale evropske države razen Madžarske. V luči približevanja decembru, ko se bo odvijala potrditev Marakeške deklaracije v Maroku, so se v hrvaški redakciji Bujice odločili, da na urad predsednice države Kolinde Grabar-Kitarović naslovijo vprašanje, ali ta namerava podpisati Marakeški sporazum o migrantih. Predsednica je na to odgovorila: “Bodite prepričani, da ne bom podpisala Marakeškega sporazuma.”

Odgovor predsednice Grabar-Kitarović je posredovala njena tiskovna predstavnica Ivana Crnić, kjer pa je med drugim tudi pisalo: “Vaša zaskrbljenost v povezavi z nezakonitimi migracijami in Marakeškim sporazumom je absolutno razumljiva, vendar pa v tem primeru ne gre za sprejemanje nezakonitih migrantov niti na urad predsednice v kakršni koli obliki vključen v razpravo o deklaraciji. Iz tega razloga vas lahko napotimo na Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ki je nosilec teh aktivnosti … Bodite prepričani, da ne bom podpisala Marakeškega sporazuma …”

Foto: epa

Z drugimi besedami, predsednica je v odgovoru redakcije Bujice dala jasno vedeti, da Marakeškega sporazuma ne namerava podpisati, kljub drugačnim željam s strani ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Poleg hrvaške predsednice pa podpis sporazuma odklanjata tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz in madžarski premier Viktor Orban.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Skrajni islamisti v Hamburgu zahtevajo islamski kalifat v Nemčiji

V Hamburgu protestira več sto islamistov, ki zahtevajo, da...

Bi se “mirovnik” Kučan zavzel tudi za mir z nacistično Nemčijo?

"2. SV se je preselila za pogajalsko mizo, ko...

Večina Slovencev odločno proti migrantskim centrom

V zadnji javnomnenjski raziskavi agencije Parsifal so anketirance vprašali,...