SDS v parlamentarni postopek vložila novelo ZOFVI, ki za razliko od Pikalove omogoča nediskriminatorno financiranje zasebnih osnovnih šol

Datum:

Potem ko vladnim strankam julija v državnem zboru ni uspela potrditev spornega zakona šolskega ministra Jerneja Pikala, ki ne bi odpravil diskriminacije otrok v zasebnih šolah, ampak le povečeval segregacijo teh otrok zaradi ideoloških predsodkov, je zdaj novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) v parlamentarni postopek vložila še poslanska skupina SDS. Z njene strani bo pri obravnavi predloga zakona v državnem zboru in pri delu njegovih delovnih teles sodeloval poslanec Tomaž Lisec.

Poslanska skupina SDS na čelu s prvopodpisanim Danijelom Krivcem je novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) v parlamentarni postopek vložila v torek. Novela zakona udejanja odločbo ustavnega sodišča z dne 4. decembra 2014. Ta namreč zahteva razveljavitev protiustavnosti z diskriminatornim financiranjem zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javno veljavne programe za šoloobvezne otroke. S strani SDS bo pri obravnavi predloga zakona v državnem zboru in pri delu njegovih delovnih teles sodeloval poslanec Tomaž Lisec.

V SDS poudarjajo, da predlagana sprememba ZOFVI, ki so jo vložili v parlamentarni postopek, za razliko od spornega zakona šolskega ministra Jerneja Pikala, ki je bil v državnem zboru zavrnjen julija letos, omogoča nediskriminatorno financiranje zasebnih šol. Pikalov predlog zakona namreč po njihovo ni odpravljal diskriminacije otrok v zasebnih osnovnih šolah, temveč je še povečeval segregacijo teh otrok “zaradi ideoloških predsodkov do zasebnega šolstva in teženj po ohranitvi državnega monopola v osnovnem šolstvu in onemogočanju staršem, da enakopravno izvršujejo ustavno pravico do izbire pri vzgoji in izobraževanju svojih otrok v osnovnošolskih javnih programih, ki se jih morajo otroci obvezno udeležiti“.

Predlog SDS z razliko od Pikalovega ni diskriminatoren do otrok v zasebnih šolah
Ob tem v SDS dodajajo, da so na predlog zakona ministra Pikala jasne in konkretne zadržke podali tako v vladni službi za zakonodajo kot v Zakonodajno-pravni službi Državnega zbora RS. “Predlog zakona ni uresničeval ustavne odločbe o prepovedi diskriminacije otrok v osnovnih šolah, temveč je bil korak v smeri poglabljanja segregacije šoloobveznih otrok v zasebnih šolah. Predlog zakona ni bil sporen samo z vidika pravne države, saj ni ugotovljenega neustavnega stanja odpravljal, temveč je neustavnost še poglabljal. Prav tako je bil sporen z vidika načela spoštovanja človekovega dostojanstva (34. člen Ustave RS), z vidika prepovedi diskriminacije zaradi osebnih okoliščin (14. člen Ustave RS) in s pravico do svobodnega izobraževanja, saj je predlog v izrazito neenak položaj postavljal otroke v zasebnih šolah, čeprav se obvezno izobražujejo po javnem programu v okviru istega ustavnega instituta (57. člen Ustave RS) kot ostali otroci,” poudarjajo in dodajajo, da na drugi strani s svojo vloženo novelo zakona jasno sledijo odločbi ustavnega sodišča ter omogočajo nediskriminatorno financiranje zasebnih osnovnih šol.

S strani SDS bo pri obravnavi predloga zakona v državnem zboru in pri delu njegovih delovnih teles sodeloval poslanec Tomaž Lisec. (Foto: STA)

Za kakovostno izvajanje programa za vrtce potrebni strokovna avtonomija in odgovornost
S predlogom vloženega zakona v poslanski skupini SDS posegajo tudi v ureditev predšolske vzgoje v vrtcu. Med drugim namreč predlagajo spremembo dosedanjega poimenovanja “pomočnik vzgojitelja” v “vzgojitelja predšolskih otrok – pomočnik vzgojitelja”. Po ugotovitvah stroke, ki spremlja izvajanje dejavnosti v vrtcih, je namreč v praksi v večini vrtcev že presežena delitev na dejavnosti, ki jih lahko opravlja samo vzgojitelj, in tiste, ki jih lahko opravlja tudi pomočnik vzgojitelja. Hkrati v SDS ugotavljajo, “da sta za kakovostno izvajanje programa za vrtce potrebni strokovna avtonomija pri delu z otroki in z njo povezana odgovornost, saj je izbira vsebin in konkretna izvedba dejavnosti prepuščena strokovnim delavcem. Delo v oddelkih vrtca poteka v okviru dnevnega programa in zanj prevzemajo odgovornost za dejavnosti ne glede na to, ali gre za načrtovane dejavnosti, rutinske dejavnosti, dejavnosti na prostem ali vključevanje v igro, vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev. V večini vrtcev je tako povsem nepotrebna delitev na dejavnosti, ki jih lahko opravljajo le vzgojitelji, in na dejavnosti, ki jih lahko opravljajo tudi pomočniki vzgojiteljev.”

Rajko Golob

Sorodno

Zadnji prispevki

[Foto] Levi elitneži, ki se kličejo tovariši, so se zbrali na Ljubljanskem gradu

Včeraj so praznovali zmagovalci druge svetovne vojne - zahodni...

Mednarodni pravnik: Priznanje Palestine bi bila najbolj nora poteza slovenske diplomacije doslej!

"Gre za najbolj noro potezo slovenske diplomacije od začetka...

Si Golobovi funkcionarji zaslužijo 40 odstotkov višje plače?

Vladni predlog, ki so ga objavili v Večeru kaže,...