Napačna reakcija pilotov kriva za strmoglavljenje letala Air Asia

Datum:

Indonezijsko letalo, ki je decembra lani strmoglavilo v Javansko morje in s tem povzročilo 162 smrtnih žrtev, je strmoglavilo zaradi napačne reakcije pilotov na tehnično napako letala. Zaradi napake v sistemu, ki pomaga premikati krmilo, sta pilota sistem resetirala ter s tem onemogočila avtopilota. 

Na letalu, ki je decembrana lani na poti v Singapur strmoglavio v Javansko morje, so na krmilnem sistemu odkrili tehnično napako, ki je pripomogla k nesreči – a glavni razlog za nesrečo je bila reakcija pilotov na to napako.

Isto napako je letalo pred nesrečo javilo že 23-krat v enem letu
Sistem je pilotoma javljal napako na krmilih, zaradi katere sta resetirala sistem. S tem sta izklopila avtopilota in nista bila več sposobna prevzeti kontrole nad letalom. Kot poroča CNN, je letalo napako na krmilnem sistemu pred usodno nesrečo javilo že 23-krat, v zadnjih mesecih vedno pogosteje.

Pomanjkljivosti pri izobraževanju pilotov
Nesrečo so preiskovali avstralski, francoski, singapurski in malezijski preiskovalci. Rezultati preiskave so pokazali na ključne pomanjkljivosti pri izobraževanju pilotov za reagiranje v nepredvidljivih in krizniih situacijah. Preiskovalci zato letalski družbi Air Asia priporočajo, da v izobraževanje pilotov vključi tudi ta del. V omenjeni letalski družbi pilotov za take primere niso izobraževali, ker v priročniku tega letala pač ni pisalo, da lahko pride tudi do takših situacij.

M. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prekršek za izmaličen obraz, obsodba za nekaj besed proti prvorazredni

"Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi...

Migrantsko nasilje vse pogostejše na ulicah Ljubljane

Aprila novo posilstvo v Ljubljani, gre spet za migrante?...

Bo “prešuštvo” s Pfizerjem ustavilo Von der Leynovo?

V zadnjem času je v javnosti močno odmevala "romanca"...