Švedska uvaja stroge protikoronske ukrepe: policijska ura, prepoved zbiranja, zapiranje dejavnosti …

Datum:

Švedska vlada je predlagala predlog zakona, s katerim bi lahko zaprla podjetja in kaznovala kršitelje pravil, ki so jih uvedli zaradi epidemije koronavirusa. Švedski uradniki so tako ugotovili, da se je stari model zadrževanja virusa pokazal za popoln neuspeh. Če bo parlament omenjen predlog sprejel bodo tudi na Švedskem deležni policijske ure, prepovedi zbiranja, zapiranja določenih dejavnosti in prekinitev javnega prevoza.

Po neuspelih poskusih spopadanja z epidemijo koronavirusa na Švedskem, so se švedske oblasti odločile, da bodo uvedle strožje ukrepe. Bolj pozno kot nikoli so se v tem primeru odločili, da bodo zaprla nekatera podjetja oziroma gospodarske panoge, kršitelje pravil pa bo kaznovala. Če bodo poslanci v parlamentu nov zakon sprejeli, bo le-ta pričel veljati z 10. januarjem in bo veljal vse do konca septembra 2021.

“V zelo resnih razmerah se bo vlada lahko odločila za obsežnejše ukrepe za preprečevanje gneče,” je na novinarski seji dejala ministrica za zdravje in socialo Lena Hallengren. V obsežnejše ukrepe naj bi tako vključili zaprtje trgovin, javnega prevoza, nakupovalnih središč ali drugih vrst podjetij, ki bodo vključena v omenjen zakon. Zakon bi tako vladi dal pooblastila, da zapre različna podjetja, vključno z restavracijami in telovadnicami, ter uvede policijsko uro in druge omejitve njihovega dela, povezane s koronavirusom.

Švedska ministrica za zdravje in socialne zadeve Lena Hallengren (Foto: epa)

Švedski minister za gospodarstvo Ibrahim Baylan je dejal, da se lahko ukrepi nanašajo na kraje, kot so nakupovalna središča, “kjer je tveganje za širjenje okužbe veliko in kjer je veliko zastojev zaradi množice.” Zakonodaja bi tudi omogočila uradnikom, da omejijo javna zbiranja na mestnih trgih, v parkih in na plažah. Kršiteljem omenjenih pravil bi tako lahko izdali globo do 4 tisoč švedskih kron, kar znaša okoli 400 evrov. Hallengrenova je še dejala, da bo vlada izbrala “ustrezne” ukrepe glede na širjenje okužbe in druge s tem povezane okoliščine, je poročal RT.

Švedski minister za gospodarstvo Ibrahim Baylan (Foto: epa)

Predlagani zakon predstavlja premik v ohlapni švedski politiki do novega koronavirusa. Od samega pričetka pandemije se je država v veliki meri zanašala na prostovoljno distanciranje in osnovno higieno posameznikov. Tokrat so se morali zaradi poslabšane epidemiološke slike lotiti obsežnejših blokad in strožjih omejitev podobne tistim, ki so jih uvedle tudi druge evropske in nordijske države. “Švedski model” je sprožil intenzivne razprave doma in v tujini. Švedska vlada pa je tokrat tiho priznala, da so proti virusu potrebni strožji ukrepi.

Švedski kralj in premier priznavata, da jim ni uspelo
“Mislim, da nam ni uspelo. Imamo veliko število smrtnih žrtev in to je strašno,” je v televizijskem nagovoru v začetku tega meseca dejal švedski kralj Carl XVI. Gustaf, ko je število smrtnih žrtev preseglo sedem tisoč. Premier Stefan Lofven je dejal, da se strinja s kraljevimi pripombami in da visokih smrtnih žrtev “ni mogoče šteti za nič drugega kot za neuspeh”. Skupno so na Švedskem do sedaj zabeležili 396 tisoč okužb, od tega pa je 8.279  ljudi zaradi koronavirusa umrlo.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Socialistični bajoneti uspeli odgnati še eno tuje podjetje iz Slovenije

Slovenskim aktivistom je očitno uspelo odgnati podjetje Glovo, ki...

Je bruseljska elita ogrožena? Pred evropskimi volitvami preiskuje politično oglaševanje

Evropska komisija je danes sporočila, da je pred prihajajočimi...

Odprto pismo voditeljem države, parlamenta in vlade

"Prosim Vas, da v okviru svojih pristojnosti posvetite pozornost...