Zaradi enega povratnika iz JAR na božični zabavi z omikronom okuženih kar 60 ljudi

Datum:

Na božični zabavi v enem od norveških podjetij naj bi se s covidom-19 okužilo kar 60 ljudi. Med gosti je bil tudi povratnik iz JAR, zaradi česar zdravstveni strokovnjaki sumijo, da bi lahko šlo za izbruh novega mutantskega seva covida-19, imenovanega omikron.

Če bo potrjena diagnoza okužbe z omikronom, bo to po sedanjih podatkih največji izbruh bolezni z novim mutantskim sevom omikron do sedaj. Na zabavi podjetja Scatec, ki se ukvarja z obnovljivimi viri energije, je bilo v restavraciji v Oslu v petek, 26. novembra 2021, zbranih kar 120 zaposlenih, eden od gostov pa se je po poročanju RT nedavno vrnil s potovanja v JAR.

Zaenkrat še ni potrjeno, ali je povratnik iz JAR tudi vzrok za okužbo tolikšnega števila zaposlenih. Po nekaterih navedbah naj bi se določeni zaposleni sprva zabavali v sobi za zaključene družbe, nato pa se priključili preostalim. Večina okuženih na božični zabavi naj bi bilo zaposlenih v Scatecu.

Omikron odgovoren za polovico okužb v nekaj mesecih

“Za zdaj še ni potrjeno, a obstajajo možne indikacije, da gre za izbruh omikrona,” je za medije povedal vodja skupine za sledenje okužbam v zahodnem Oslu Jorum Thaulow. Vsaj 41 okuženih živi v Oslu, je nadalje povedal Thaulow in povedal, da so obolelim že naročili, da se za teden dni samoizolirajo. Ravno tako morajo v desetdnevno karanteno tudi posamezniki, ki so bili z okuženimi v tesnem stiku – v kolikor pokažejo simptome bolezni.

Vrsta za vstop v nočni klub v Oslu (foto: EPA)

Do srede, 1. decembra 2021, je bilo v evropskih državah potrjenih okoli 60 primerov okužbe s sars-cov-2 sevom omikron. Po matematičnih modelih, ki jih je pripravil Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC), bi lahko bil novi mutantski sev, ki za sedaj ostaja izredno kužen, a bolj blage patogene narave, “povzročil več kot polovico okužb s sars-cov-2 v EU/EEA v naslednjih nekaj mesecih”.

Obvezna 10-dnevna karantena
Slovenska vlada je na 302. dopisni seji 26. novembra 2021 sprejela dodatne omejitve na meji zaradi nove različice virusa B.1.1.529. Po novem je ob vstopu v Slovenijo določena obvezna karantena za osebe, ki imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali pa so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Za naštete velja polna karantena za obdobje 10 dni in je ni mogoče predčasno prekiniti. Po izteku karantene mora biti opravljen PCR-test. “Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR,” so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Medtem je tujcem brez prebivališča v Republiki Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, vstop prepovedan. Ravno tako morajo osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih, 14 dni pred uveljavitvijo odloka o tem obvestiti na številko 113, pri čemer se jih napoti v desetdnevno karanteno na domu. Tudi ta skupina mora ob koncu izteka karantene opraviti PCR.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Zmagoslavje hrvaških demokratov na volitvah in zaušnica levi kontinuiteti

Hrvaški premier Andrej Plenković bo vodil vlado še tretji...

Italija je zaradi teroristov med migranti zaprosila za prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo

“Italija je zaprosila za prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo...

Goranu Forbiciju Golobova vlada podelila dober milijon evrov

Da se je čistka t. i. "janšistov" na javnem...

Vladajoči sistematično kršijo demokratične standarde

"Na seji odbora DZ za zdravstvo je prišlo do...