Rusija bo razpadla kot Sovjetska zveza: V to je prepričan visoki ameriški general

Datum:

Upokojeni visoki ameriški general Ben Hodges je prepričan, da smo priča začetku konca Ruske federacije v sedanji obliki. Opozarja, da moramo biti na to pripravljeni, saj tudi na razpada Sovjetske zveze nismo predvideli. 

Mislim, da bi morali vojni cilji Združenih držav vključevati de-imperializacijo Rusije. Kot je danes videti, se mi zdi, da gledamo konec Ruske federacije. Na to moramo biti pripravljeni … Na razpad Sovjetske zveze nismo bili pripravljeni,” je na socialnih medijih zapisal upokojeni general.

Preberite še: Rusiji lahko do konca leta zmanjka municije

Hodges je izjavo podal v odzivu na mnenje nekdanjega ameriškega ambasadorja pri NATU Kurta Volknerja, ki je dejal, da se ruske imperialistične vojne niso začele v Ukrajini, temveč je do njih prišlo že prej v Gruziji, kjer so še vedno prisotni.

Hodges se ponaša s skoraj 40-letno kariero v ameriških oboroženih silah. V preteklosti je zasedal vodilne pozicije v času vojaških operacij v Iraku in Afganistanu. Med leti 2014–2017 pa je bil vodja ameriških sil v Evropi. Svojo kariero je zaključil leta 2018. Trenutno je zaposlen kot analitik možganskega hrusta Center za analizo evropskih politik (CEPA). 

Zemljevid prikazuje razliko v velikosti med Rusijo in Sovjetska zvezo, ki je pred razpadom leta 1989 vključevala tudi bele površine. (Foto: wikimedia commons)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Le kaj bi lahko šlo narobe v Svobodi?

V četrtek se bo uradno začel čas volilnih kampanj...

Zmagoslavje hrvaških demokratov na volitvah in zaušnica levi kontinuiteti

Hrvaški premier Andrej Plenković bo vlado vodil že tretji zaporedni...

Italija je zaradi teroristov med migranti zaprosila za prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo

“Italija je zaprosila za prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo...

Goranu Forbiciju Golobova vlada podelila dober milijon evrov

Da se je čistka t. i. "janšistov" na javnem...