Eurostat: Slovenska inflacija visoko nad povprečjem Evropske unije

Datum:

Zadnja meritev inflacije Eurostata kaže, da se Slovenija še vedno sooča z inflacijo visoko nad povprečjem Evropske unije. Najvišjo raven inflacije sicer beležijo v Romuniji, najnižjo pa v Litvi. 

Letna raven inflacije je v Sloveniji znašala 3,4 odstotka, kar je precej višje od evrskega območja, ki je imelo povprečno inflacijo 2,4 odstotka. Najvišja inflacija je bila sicer zabeležena v Romuniji, kjer je bila kar 6,7-odstotna. V Litvi so zabeležili le 0,4-odstotno inflacijo.

Inflacija se v evroobmočju zmanjšuje že zadnje tri mesece. Januarja 2024 je bila zabeležena 2,8-odstotna inflacija in februarja 2,6. Leto prej je povprečna inflacija znašala 8,3 odstotka. To pa ne pomeni, da je inflacija v prejšnjem mesecu padla v vseh državah. Padec je bil zabeležen v trinajstih državah, spremembe niso bile zabeležene v štirih državah, v desetih pa se je celo zvišala.

Vir: Eurostat

Marca je na evropski ravni k inflaciji največ prispeval sektor storitev, nato rast cen hrane, alkohola in tobaka.

Trend padanja inflacije je opaziti tudi v Sloveniji, a je ta še vedno višja kot v povprečju. Lansko leto marca je bila 10,4-odstotna. Raven inflacije sicer ostaja nespremenjena vse od januarja naprej pri 3,4 odstotka.

Življenjske potrebščine so se marca po podatkih Statističnega urada RS v enem letu v povprečju podražile za 3,6 %, merjeno z evropskim merilom inflacije pa za 3,4 %
Letna rast cen, merjena z indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila po podatkih Statističnega urada RS v letošnjem marcu 3,6-odstotna, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin pa 3,4-odstotna. Indeks cen življenjskih potrebščin je merilo inflacije v Sloveniji. Harmonizirani indeks cen življenjskih potrebščin, ki ga izračunavajo vse države članice EU, pa se uporablja za mednarodno primerjavo in omogoča primerjavo gibanja cen življenjskih potrebščin med članicami EU.

Vir: Statistični urad RS

Navajajo še, da so se cene storitev zvišale za 6,1 odstotka, cene blaga za 2,3 odstotka. “Po 0,6 odstotne točke so k letni inflaciji prispevale za 6 odstotkov višje cene v skupini rekreacija in kultura ter za 4,7 odstotka višje cene v skupini stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo,” piše Statistični urad RS.

Februarja smo poročali, da slovenske oblasti skrivajo stopnjo inflacije. Več – TUKAJ.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...