Bo črnogorsko tožilstvo banksterja in ustanovitelja Foruma 21 Črta Mesariča prej spravilo za zapahe kot slovensko?

Datum:

Črnogorsko specialno državno tožilstvo je zoper nekdanjega direktorja NLB Montenegrobanke Črtomirja Mesariča, pet črnogorskih državljanov in zoper NLB vložilo obtožnico. Tožilci so ocenili, da je Mesarič s sodelavci v začetku leta 2009 ustanovil kriminalno skupino. Mesarič je ustanovni član Foruma 21 in zapriseženi levičar. Čeprav je pred Logarjevo preiskovalno komisijo večkrat potrdil, da je sodeloval v spornih NLB-jevih poslih, zlasti v Črni Gori, torej posredno priznal tudi soodgovornost za nastanek slovenske bančne luknje, se je ob tem večkrat tudi pohvalil, da ga slovenski organi pregona ne preiskujejo.

Kot poročanje podgoriških Vijesti povzema Večer, naj bi bil Mesarič organizator kriminalne skupine, ki naj bi, sodeč po obtožnici, odstopil od načrta rekonstruiranja podjetja Primorka iz Bara, za kar sta bila pridobljena državna pomoč in kredit NLB, sredstva pa uporabljena za odplačilo kreditov podjetij Krisma Motors in Krisma Trade.

Kot so prepričani tožilci, je bil cilj te združbe, da bi z onemogočanjem Primorke, da odplača kredite, in z aktivacijo hipoteke pridobila premoženje tega podjetja za bistveno nižjo ceno od resnične vrednosti, hkrati pa bi na njenem zemljišču ustvarila dodaten denar z investicijami.

Mesarič je očitno tudi dober znanec črnogorske elite. Na fotografiji s predsednikom Črne Gore Milom Đukanovićem.

Mesarič je ustanovitelj Foruma 21 in zapriseženi levičar
Mesarič naj bi soobtoženim dajal navodila, sam pa v imenu NLB odločal o kreditih in v stikih z vlado skušal dobiti državno pomoč. Tako naj bi bila po pisanju Večera škoda storjena tudi črnogorskemu proračunu, ko naj bi si bila NLB pridobila premoženjsko korist v višini več kot 6,6 milijona evrov. Načrt je po pisanju Vijesti vključeval podjetje na Cipru, prek katerega so ustanovili črnogorsko podjetje, da bi, kot so ugotovili tožilci, prikazali, “da bo tuj kapital pomagal pri oživitvi proizvodnje v Primorki, v resnici pa naj bi bilo ustanovljeno samo za pridobitev kreditov, ki bi se uporabili v nasprotju z namenom odobritve”, še navaja časnik.

Ustanovitelj Foruma 21 je med letoma 2005 in 2011 vodil NLB-jevo črnogorsko hčerinsko družbo Montenegrobanka. Mesarič je bil sicer tudi nekdanji predsednik uprave NKBM. V največjo državno banko je vstopil 1. marca 2006, v času, ko je NLB vodil Marjan Kramar. Zaslišanje bankirja pred Logarjevo preiskovalno komisijo si lahko ogledate na spodnji povezavi.

C. Š., STA

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...