Bo Golobova vlada s kadrovsko okrepitvijo uresničila slovenske sanje o “novi Švici?”

Datum:

Golob je dobil vlado, kot si jo je zamišljal. Vlado z največ per capita ministri v EU. Iz koalicije se slišijo glasovi, kot da bodo komaj zdaj zares začeli delati, češ “omejena” ministrska sestava jim je onemogočala normalno opravljanje državniških funkcij. Kaj pa so torej pridobili, zdaj ko so “popolnjeni”? Pridobili so skrajno levega ustanovitelja Inštituta 8. marec Simona Maljevca, večno “politično truplo” Alenko Bratušek, za katero se je po debaklu v Evropskem parlamentu leta 2014 zdelo, da je njene kariere konec, del “sanjske ekipe” pa so še tri poklicne funkcionarke, ki so jim volivci rekli ne.  Dobili smo vlado, ki nam jo lahko zavida tudi Švica. 

                   

Potem ko je vlada s 55 glasovi za potrdila listo ministrstskih kandidatov, bomo volivci in volivke dobili kar štiri ministrice, ki so jim volivci rekli ne. Alenko Bratušek, ki so ji namenili 715 glasov, večno politično luzerko Dominiko Švarc Pipan s 745 glasovi (kljub temu, da je vedno nastopila kot prominentna članica etablirane stranke, ni bila nikoli izvoljena kot poslanka), Emilijo Stojmenovo Duh, ki so ji volivci (na isti listi) namenili 783 glasov in Tanjo Fajon, ki so ji namenili 1133 glasov, ne glede na to, da je že leta evroposlanka in predsednica stranke SD.

To so predstavnice okoli 3000 Slovencev, ki bodo med drugim odločale o digitalni prihodnosti, zunanjih odnosih države, prometu in zvezah ter pravosodju. Govorimo torej o popolnem razvrednotenju funkcije ministra kot razširjenega predstavnika ljudstva, ki mu neposredno izvoljeni parlament podeli legitimnost. Pri tem je  morda vredno poudariti, da v Združenem kraljestvu lahko postane minister le nekdo, ki je bil predhodno izvoljen v parlament, saj to prepreči težnjo vladnih predstavnikov, da ljudi pobira “iz ulice”, kot se to dogaja pri nas.

Kaj nam oblastniki sporočajo? Ni jim mar, kaj si mislimo. Oni so zmagovalci in nam bodo to na vsakem koraku znova poudarili. Na Slovenskem so oni gospodar. Kaj pa si volivci mislijo o tem, da bodo na državnih proslavah gledali politične zombije iz SAB in LMŠ, pa bomo videli na naslednjih volitvah.

Švica, prihajamo?

Smo pa vendarle postali rekorderji vsaj po številu ministrstev. Kot ugotavlja tvitosfera, smo skoraj trikrat boljši od Švice. In čeprav je naš BDP na prebivalca 32.000 ameriških dolarjev nižji od švicarskega, seveda govorimo o BDP po kupni moči (realna razlika je še višja), ki upošteva tudi življenski standard – “svobodnjakinja” Marta Kos namreč trdi, da Švicarji živijo slabše kot Slovenci. Kot vidimo, to ni res, a morda bo zaradi kadrovskega napredka Golobove vlade zdaj Slovenija trikrat hitreje pridobivala.

Alenka Bratušek, Emilija Stojmenova Duh, Tanja Fajon, Simon Maljevac, Dominika Švarc Pipan, Slovenija računa na vas! Če bomo leta 2026 nova Švica, vam je vse oproščeno. A majhen nasvet, kako naprej – morda vam pomaga modrost švicarskih volivcev. 76 odstotkov švicarskih volivcev je leta 2014 glasovalo proti uvedbi minimalne plače 18 evrov (22 frankov) na uro.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki