Črna gora v boju za zajezitev širjenja koronavirusa uvedla policijsko uro!

Datum:

V Črni gori beležijo že 105 primerov okužb z novim koronavirusom, zato se je oblast odločila, da zaostrijo ukrepe z namenom zajezitve njegovega širjenja. Z današnjim dnem so črnogorske oblasti uvedle policijsko uro, kar pomeni, da je od sedaj naprej prebivalstvu onemogočeno gibanje v večernih in nočnih urah. 

Tekom tedna bo veljala prepoved gibanja med 19. in peto uro zjutraj, med koncem tedna pa bo veljala od sobote od 13. ure do ponedeljka zjutraj. Prepoved gibanja bo po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina predvideno trajala dva tedna, ne nanaša pa se na javne uslužbence, ki opravljajo storitve v javnem interesu.

Med novimi ukrepi je prepoved zbiranja ljudi v hišah in stanovanjih, razen če ti pripadajo skupnemu gospodinjstvu. Po novem se na javnih površinah ne smejo izvajati tudi športne in rekreativne dejavnosti, Nacionalni organ za nadzor nalezljivih bolezni je namreč podal oceno, da se je država znašla v prelomni fazi pandemije, ki bo v veliki meri imela vpliv na njen nadaljnji potek.

Foto: epa

Podlago našli v zakonu o zaščiti pred nalezljivimi boleznimi
Novi ukrepi so bili po poročanju STA sprejeti v ponedeljek zvečer, veljati pa so pričeli z današnjo objavo v uradnem listu. Glede na to, da v Črni gori niso uvedli izrednih razmer, so podlago za uvedbo ukrepov našli v zakonu o zaščiti pred nalezljivimi boleznimi, ki predvideva, da lahko vlada omeji gibanje prebivalstva potem, ko ta razglasi epidemijo.

Zaenkrat so zaradi okužbe z novim koronavirusom v državi umrli dve osebi, število okuženih pa je do torka zjutraj znašalo 105. Za pomoč pri zaščitni in zdravstveni opremi se je črnogorska vlada obrnila na zvezo Nato. V ponedeljek je na njen center za koordinacijo pomoči v primeru nesreč in članice zavezništva naslovila poziv za pomoč  pri zalogi zaščitnih mask, rokavic in oblačil, pa tudi za ventilatorje in nekatere druge medicinske naprave, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...