[Video] V Sloveniji 4 nove smrti, covid-19 skupno terjala že 15 žrtev, število primerov okužb pa naraslo na 802! Simoniti predstavil ukrepe za samozaposlene v kulturi!

Datum:

Kot je sporočila vlada, je bilo do nedelje ob 24. uri v Sloveniji zabeleženih 46 novih okužb s SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 802. V ponedeljek in torek so umrle še štiri osebe, skupno število smrtnih žrtev tako znaša 15. Hospitaliziranih je skupno 119 oseb, od tega na enotah intenzivne terapije 28. Nove ukrepe je predstavil minister za kulturo Vasko Simoniti, med drugim bodo samozaposleni izpad dohodka izkazovali glede na polletje. Država jim bo omogočila trimesečno denarno pomoč v obliki temeljnega dohodka, ki bo za marec znašala 350 evrov, za april in maj pa 700 evrov.

                   

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je bilo do ponedeljka 30. marca do 24. ure v Sloveniji potrjenih 46 novih okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 802.

V nedeljo je bilo po navedbah STA v Sloveniji izvedenih 1125 novih testov, število vseh izvedenih testov do zdaj tako znaša 22.474.

Skupno število smrtnih žrtev poskočilo na 15
V ponedeljek in torek so umrle še štiri osebe, okužene z novim koronavirusom. Skupno število smrtnih žrtev je tako poskočilo na 15.

Po zadnjih podatkih je bilo v slovenskih bolnišnicah skupno hospitaliziranih 119 oseb s COVID-19, od tega 28 na enotah intenzivne terapije. Več o aktualnem dogajanju v zvezi z epidemijo novega koronavirusa si lahko ogledate v novicah ob 12. uri.

Po predlogu ministrstva za kulturo bi samozaposleni izpad dohodka izkazovali glede na polletje
Pomoč samozaposlenim, predvidena v predlogu zakona za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa, zadeva tudi področje kulture. Pristojni minister Vasko Simoniti je dejal, da je ministrstvo zaradi specifik dela samozaposlenih vložilo dopolnilo, po katerem bi ti izpad dohodkov izkazovali glede na zadnje polletje, in ne na februar. Simoniti je na današnji novinarski konferenci dejal, da je v predlogu interventnega zakona posebna pozornost namenjena tudi najranljivejšim skupinam na področju kulture.

Vasko Simoniti (Foto: STA)

Denarna pomoč v višini 350 evrov za marec, za april in maj pa 700 evrov
Samozaposlenim v kulturi bo država tako kot ostalim samozaposlenim in kmetom omogočila trimesečno denarno pomoč v obliki temeljnega dohodka. Ta naj bi za mesec marec znašala 350 evrov, za april in maj pa 700 evrov. Prav tako pa bo država samozaposlenim v času epidemije novega koronavirusa krila vse pripadajoče prispevke za socialno varnost.

V okvir omenjenih nadomestil po besedah Simonitija sodijo samozaposleni, ki se ukvarjajo z različnimi umetniškimi praksami, samozaposleni novinarji in verski uslužbenci. Je pa minister priznal, da je specifika delovanja samozaposlenih v kulturi v tem, da je njihovo delo vezano na projekte. Kot je dejal, so zato na ministrstvu za kulturo pripravili dopolnilo k predlogu zakona, v katerem sicer piše, da morajo samozaposleni izpad dohodkov za pridobitev nadomestila dokazovati v primerjavi z mesecem februarjem. Po dopolnilu pa bi samozaposleni svoje stanje dokazovali na podlagi dohodkov iz zadnjega pol leta, saj so pri delu vezani na projekte in ni nujno, da so v februarju sploh imeli kakršnekoli dohodke.

Glede nevladnih organizacij v kulturi je Simoniti dejal, da bodo po predlogu zakona kot delodajalci upravičene izplačila nadomestil plače delavcev, ki jim začasno ne morejo zagotavljati dela zaradi posledic epidemije. Glede javnih zavodov, ki so financirani iz proračuna, pa je pojasnil, da jim država nadomešča vse transferje oziroma dohodke, ki izhajajo iz plač, še navaja STA.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki