Tožilec Kozina: Osem let bi bila primerna kazen za Kordeža

Datum:

Nekdanjemu prvemu možu Merkurja Binetu Kordežu, ki je priznal krivdo za 11 kaznivih dejanj v zvezi s spornimi posli, je danes sodišče potrdilo dogovor s tožilstvom o priznanju krivde. Sankcijo bo izreklo v četrtek. 

Poglavitni iniciator sklenjenega sporazuma je bil, kot je danes na ljubljanskem okrožnem sodišču pojasnil tožilec Jože Kozina, prav Kordež. “Upam, da bo tudi pripravljenost obdolženega, da na ta način konča zadevo, dobila temu ustrezen odmev. Kajti Kordež je imel možnost, da gre po poti nekaterih drugih in išče vse mogoče možnosti za izigravanje sistema,” je poudaril Kozina. Dodal je še, da je 8 let zanj primerna kazen in da bi bilo neetično, da celoten del kazni pripišejo samo Kordežu, saj je imel ta okoli sebe ljudi, ki so ga pri spornih poslih spodbujali.

Bine Kordež je po sojenju dejal, da glede na to, da se pri spornih poslih ni osebno okoristil, pričakuje nižjo kazen od dogovorjene. “Zadevo sem želel zaključiti, tako kot sem tudi pri poslovanju vedno želel delovati korektno. Ne bežim od odgovornosti, čeprav sem morda pričakoval bolj ugoden dogovor,” pa je Kordež dejal že na predobravnavnem naroku.

Današnji narok na okrožnem sodišču je bil zaradi pogajanj s specializiranim državnim tožilstvom doslej že večkrat preklican. Po poročanju medijev je v neposredno obtožnico, ki so jo decembra vložili zoper Kordeža, specializirano tožilstvo vključilo celotno serijo spornih poslov, od preprodaje centra Primskovo, prek prenosa preostalih centrov na družbo HTC DVA do financiranja lastninjenja Merkurja prek obvodov.

Ponarejal je tudi listine
Po razveljavljenem sojenju s strani vrhovnega sodišča v novi obtožnici specializirano državno tožilstvo Kordežu očita nadaljevano kaznivo dejanje zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin. Če bo sodišče potrdilo sporazum, bo Kordež po neuradnih informacijah obsojen na 7 let in 1 mesec zapora. Za ta kazniva dejanja je sicer zagrožena do 8-letna zaporna kazen, Kordež pa naj bi po potrditvi sporazuma v preostalih postopkih sodeloval kot priča. V 2 letih bo moral poravnati še 23.500 evrov kazni.

Kordež se je pod drobnogledom preiskovalcev znašel že decembra 2010, pol leta po prevzemu Merkurja, s tožilstvom pa se je zadnje mesece pogajal pred ponovljenim sojenjem v primeru preprodaje trgovskega centra Primskovo.

Tajkunizacije Merkurja ne obžaluje
V primeru preprodaje Primskovega je bil Kordež obsojen zaradi zlorabe položaja, in sicer na zaporno kazen 6 let in 5 mesecev zapora, a je vrhovno sodišče, potem ko je v zaporu na Dobu prestal leto in 3 mesece dosojene zaporne kazni, deloma ugodilo njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti in sodbo razveljavilo. V preteklosti je večkrat poudaril, da je bilo tudi pri menedžerskem prevzemu Merkurja storjenih veliko napak, vendar tega ne obžaluje.

M. P., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...