Dr. Mateja Logar: “Objava ginekologa Stanka Pušenjaka o neplodnosti žensk zaradi cepiva temeljila na nepreverjenih dejstvih!”

Datum:

“Stanje ni ugodno. Večina postelj v UKC Ljubljana, ki so namenjene covid bolnikom, so zasedene,” pojasnjuje zdravnica dr. Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in obrazloži, da imajo planirano še tretje lokacije. Trenutno se v UKC Ljubljana zdravi 341 covid bolnikov, med njimi prevladujejo moški, starostni razpon hospitaliziranih pa je od 17 do 93 let. Pojasni, da so v prejšnjem tednu pričeli z rutinskim testiranjem zaposlenih na posameznih oddelkih. Če so predhodno testirali predvsem zaposlene na oddelkih, kjer so se pojavljali izbruhi oziroma vdori v bele cone, so sedaj rutinsko testirali tudi zaposlene na covid oddelkih. Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina je bilo v nedeljo po celotni Sloveniji hospitaliziranih 1301 bolnikov s covidom-19, od tega se jih je 196 zdravilo na intenzivni negi. 

                   

V nedeljo so v Sloveniji opravili 1751 testov, kjer so potrdili 480 okužb z novim koronavirusom, je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Delež pozitivnih testov je tako znašal 27,4 odstotka, kar je enako kot v soboto. Hospitaliziranih je bilo 1301 bolnikov s covidom-19, od tega 196 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 44 oseb. V nedeljo je umrlo 52 bolnikov, kar je osem več kot v soboto.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ je 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev 972. Nižjo povprečje od državnega ima pet regij, in sicer goriška (657), osrednjeslovenska (701), obalno-kraška (707), gorenjska (776) in zasavska (875). Sedemdnevno povprečje okužb, ki je eno od meril za odločanje o sproščanju ukrepov, znaša 1482. Na prvem mestu je podravska regija z 289 okuženimi, najmanj pa jih ima zasavska s 33 okuženimi.

Vladni govorec Jelko Kacin (Foto: STA)

“V domovih za starejše je ozdravelo 50 stanovalcev in 44 zaposlenih, med njimi 26 zdravstvenih delavcev,” je še obrazložil Kacin. Na novo pa so okužbo potrdili pri 65 stanovalcih, aktivno je okuženih 2712 starostnikov. Med zaposlenimi so na novo potrdili 17 okužb, 11 med zdravstvenimi delavci. Aktivno okuženih zaposlenih v domovih za starejše je 1078. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih pa je po navedbah Kacina trenutno 231 okuženih uporabnikov in 151 zaposlenih.

V UKC Ljubljana je večina postelj za Covid-19 zasedenih
“Stanje ni ugodno. Večina postelj v UKC Ljubljana, ki so namenjene covid bolnikom, so zasedene. Danes se bo odpirala še tretja lokacija na DTS. Trenutno je v UKC Ljubljana hospitaliziranih 341 covid bolnikov, še vedno prevladujejo moški, starostni razpon je od 17 do 93 let,” je dejala Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana (Foto: STA)

V intenzivnih enotah na petih lokacijah je hospitaliziranih 60 bolnikov, med njimi 19 žensk in 41 moških. Najmlajši bolnik je star 35, najstarejši pa 82 let. “Preko vikenda je bilo sprejetih 50 novih bolnikov, od tega kar deset v intenzivno enoto. Razpon starosti je od 44 do 74 let,” pravi Logarjeva. “Gre za bolnike, ki so bili popolnoma sposobni živeti kvalitetno življenje še vrsto let, kar je ob prebolevanju tako hude okužbe postavljeno pod vprašaj. Vedno se postavlja vprašanje, kakšna bo kvaliteta njihovega življenja po preboleli okužbi,” še pojasnjuje.

Vedno več podatkov o tem, da se po prebolevanju bolezni pojavijo spremembe v pljučnem parenhimu
Vedno več je podatkov o tem, da ostajajo določene spremembe v pljučnem parenhimu še več mesecev po preboleli okužbi. Trenutno ne morejo vedeti, ali bodo spremembe na pljučih ostale trajno oziroma ali bodo te spremembe takšne, da bodo vplivale na kvaliteto življenja. “V prejšnjem tednu smo pričeli z rutinskim testiranjem zaposlenih na posameznih oddelkih. Če smo predhodno testirali predvsem zaposlene na oddelkih, kjer so se pojavljali izbruhi oziroma vdori v bele cone, smo sedaj rutinsko testirali tudi zaposlene na covid oddelkih,” še pove.

Foto: STA

V UKC Ljubljana se pojavljajo kadrovske težave, saj imajo visok delež okužb, delavci pa so zaradi tega zelo obremenjeni. “Od petka do včeraj je bilo v UKC Ljubljana pozitivnih 50 zdravstvenih delavcev, zaradi česar se pojavljajo kadrovske težave. Obremenitve so zelo velike – ne le pri medicinskem osebju, gre tudi za podporne službe, brez katerih ne bi mogli zagotavljati oskrbe bolnikov,” je še pojasnila. Glede na trenutne razmere, hitrega sproščanja ukrepov še ne vidi na obzorju. “Če pa bo šlo za sproščanje dejavnosti, pri katerih bo možno zagotavljati varnost /…/ potem je vsekakor to možno, seveda ob rednem spremljanju, da vidimo, kaj se bo dogajalo v naslednjih dneh,” še pojasni na koncu. Po njenih besedah pa je objava ginekologa Stanka Pušenjaka o neplodnosti žensk zaradi cepiva temeljila na nepreverjenih dejstvih in je šlo za posploševanje podatkov iz izjave, ki je bila vzeta iz konteksta.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...