RTV Slovenija se je zavila v molk, ali je bila sporna oddaja Zadnja beseda na račun Slovenske vojske, posneta vnaprej ali ne!?

Datum:

Zadnja novembrska oddaja Zadnja beseda na javni RTV Slovenija je vzdignila veliko prahu potem, ko je glasbenica Jadranka Juras zatrdila, da sama smatra, da je velika odgovornost, da hodiš na misije in pobijaš lokalno prebivalstvo. Kljub temu, da so na javni RTV Slovenija zatrdili, kako naj bi bile besede iztrgane iz konteksta, je dejstvo da sledeči stavek Jurasove govori sam zase: “Sama smatran, da je velika odgovornost, da hodiš na misije in pobijaš lokalno prebivalstvo.” Ker nas je zanimalo, če je bila oddaja morebiti posneta vnaprej in če je bila, čemu niso izbrisali sporne izjave, ki je v posmeh slovenskih vojakov, ki so v službi domovine, smo na RTV Slovenija naslovili novinarsko vprašanje. 

                   

Naše vprašanje se je glasilo: “Spoštovani, pišemo vam v zvezi z nedavno oddajo Zadnja beseda, kjer je komentatorka Jadranka Juras s svojimi izjavami na račun slovenskih vojakov razburila marsikoga. V povezavi z omenjeno oddajo nas zanima, če je bila ta posneta vnaprej in če je bila nas zanima čemu niste izrezali sporne izjave na račun slovenskih vojakov, torej v delu kjer je Jurasova zatrdila: “Sama smatran, da je velika odgovornost, da hodiš na misije in pobijaš lokalno prebivalstvo.” Do danes odgovora še nismo prejeli.

Glede na to, da delovanje javne televizije omogoča financiranje s strani vseh slovenskih gospodinjstev, bi pričakovali, da ti ne bodo dovolili, da se oseba, ki se pojavlja v vlogi komentatorke na tako žaljiv in lažniv način spravi na slovenske vojake. Še posebej v primeru, če je bila oddaja vnaprej posneta. Jurasova, ki je po valu kritičnih odzivov, v svoj bran zatrdila, kako naj bi bile besede vzete iz konteksta in uporabljene za politični obračun, se je ta teden vnovič pojavila v vlogi komentatorke, kot da se ni prav nič zgodilo.

Škandal, ki bi ga RTV lahko preprečila?
Karavana gre tako dalje, čeprav je komentar Jurasove sprožil vsesplošno ogorčenje. Strokovnjak za varnost in nekdanji direktor Obveščevalno varnostne službe na Ministrstvu za obrambo Boštjan Perne je izpad Jurasove označil kot velik škandal in sramotenje Slovenske vojske na RTV Slovenija. S kritikami ni skoparil niti nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak, ki je vse skupaj označil kot najbolj grobo zlorabo javne RTV Slovenija. “To je najhujša žalitev Slovenske vojske, ki preprosto ne more in ne sme biti nekaznovana,” je izpostavil in ob tem pozval generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca in programski svet RTV naj ukrepajo in se opravičijo Slovenski vojski ter vsem državljankam in državljanom. Izjemno kritičen in ogorčen je tudi minister za obrambo Matej Tonin. Oglasil se je tudi državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič in ob tem pripomnil, da neuravnovešen izpad Jadranke Juras predstavlja rezultat odnosa strank LMŠ, SD, Levica in SAB do Slovenske vojske, ki ga v zadnjih tednih jasno izražajo v DZ RS.

Zgovorna sama po sebi pa je bila tudi izjava poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca, ki je za Nova24TV povedal, da kot poveljnik sil Slovenske vojske in poveljnik vseh misij Slovenske vojske v tujini odločno protestira proti načinu razprave v oddaji RTV Slovenija in izjavi Jurasove, ki jo je razumel kot obtožbo pripadnikov Slovenske vojske, da na mednarodnih misijah pobijajo lokalno prebivalstvo oziroma da tja odhajajo s tem namenom. Poudaril je tudi, da pričakuje, da se bo Jurasova za obtožbe opravičila. Očitno pa bo potrebno na opravičilo še čakati, če bo le to sploh prispelo.

Jadranka Juras (Foto: Printscreen)

To, da karavana gre dalje, niti ne čudi, namreč v svoji izjavi za javnost, ko se odzvali na kritike so uvodoma zapisali, da izjave svojih gostov ne komentirajo. “Opozarjamo pa, da je iztrgana iz konteksta, ki govori o globalnih geostrateških razmerah,” so navedli in ob tem dodali: “V oddaji je bila s strani komentatork jasno izražena skrb za življenja in zdravje naših vojakov. Sicer smo podporo Slovenski vojski v oddaji izkazali tudi že pred časom, ko smo v studiu gostili uniformirane predstavnice Slovenske vojske in Slovenske policije ter z njimi podrobneje osvetlili položaj žensk v teh sicer tradicionalno moških organizacijah. Če je kdorkoli izjavo, ki je bila izvzeta iz konteksta, razumel kot obtožbo, je iz zgoraj navedenega jasno, da je bil namen ravno nasproten – želeli smo soočiti mnenja ob aktualnem vprašanju v slovenski družbi.” Naj razume kdor more.

Odgovor RTV Slovenija, ki smo ga prejeli 10. decembra:

Spoštovani,

oddajo Zadnja beseda snemamo vnaprej, a vanjo ne posegamo in ne izrezujemo mnenj. Tako smo ravnali tudi tokrat, saj le tako ohranimo značaj pogovornih oddaj.

Ob tem naj znova poudarimo, da izjav naših gostov ne komentiramo, opozarjamo pa, da je izjava Jadranke Juras iztrgana iz konteksta, ki govori o globalnih geostrateških razmerah. V oddaji je bila s strani komentatork jasno izražena skrb za življenja in zdravje naših vojakov. V oddaji Zadnja beseda smo podporo Slovenski vojski izkazali tudi že pred časom, ko smo v studiu gostili uniformirane predstavnice Slovenske vojske in Slovenske policije ter z njimi podrobneje osvetlili položaj žensk v teh sicer tradicionalno moških organizacijah.

Lep pozdrav,

RTV Slovenija

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...