Dr. Miha Pogačnik: Srbija naj pojasni, kaj sta predsednik in minister mislila z žaljivimi, mednarodnopravno nesprejemljivimi obtožbami

Datum:

Ministrstvo za zunanje zadeve je reagiralo formalno pravilno, g. predsednik Pahor spravno, kar je OK. Problem je vsebina sporočil za javnost, iz katerih izhaja vtis, da slovenske institucije pojasnjujejo – ali bolje ugibajo, kaj je z izjavami mislila centralna oblast v Beogradu. Pa saj nismo srbska avtonomna pokrajina,” je dr. Miha Pogačnik ocenil odzive na izjavo srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Po mnenju Pogačnika v tem konkretnem primeru ni naloga slovenske diplomacije pojasnjevati, kakšno je stališče Slovenije v zvezi s Kosovom. “Je jasno vrsto let in formalizirano. Srbija naj pojasni, kaj sta mislila z žaljivimi in mednarodnopravno nesprejemljivimi in težkimi obtožbami v svojih izjavah njihov predsednik in notranji minister,” je še poudaril.

Včeraj so nam sporočili, da je Ministrstvo za zunanje zadeve v zvezi z izjavami srbskega predsednika Aleksandra Vučića na novinarski konferenci ob obisku slovenskega predsednika Boruta Pahorja v Beogradu na pogovor poklicalo veleposlanico Srbije v Sloveniji. V Beogradu je na isto temo pogovor opravil slovenski veleposlanik v Srbiji. “Srbski strani smo sporočili, da smo močno presenečeni nad izjavami predsednika Vučića. Ponovno smo prenesli svoje stališče glede Kosova, ki ga je Slovenija priznala kot samostojno in neodvisno državo,” so zapisali in dodali, da so v zvezi s tem izrazili pričakovanje, da Srbija v prihodnje našega stališča glede Kosova ne bo problematizirala, saj podpora Slovenije Kosovu ni usmerjena proti Srbiji. Prav tako so v pogovorih izrazili odločno nasprotovanje enačenju slovenskega priznanja Kosova in ruske agresije na Ukrajino. “Na Ministrstvu za zunanje zadeve pričakujemo nadaljevanje dosedanje dinamike sodelovanja s Srbijo. Želimo si, da bi državi še naprej razvijali prijateljske odnose in skupaj iskali možnosti za reševanje odprtih zadev na Zahodnem Balkanu, kar bi zmanjšalo napetosti v regiji. To bi omogočilo, da bi tako Srbija kot tudi Kosovo napredovala v približevanju k EU. Slovenija si bo še prizadevala za spoštljivo komunikacijo s Srbijo na vseh ravneh,” so še poudarili.

Po mnenju strokovnjaka na področju mednarodnega prava dr. Mihe Pogačnika je formalno odziv ustrezen, vsebinsko pa ne najbolj – izpade namreč, kot da naša diplomacija pojasnjuje in na nek način opravičuje, kaj je s svojimi besedami mislil predsednik Vučić – namesto da bi svojo izjavo pojasnil on. “Ustrezno je z vidika prevencije konflikta, ni pa najbolj ustrezno z vidika slovenske suverenosti in slovenske drže, ker izpademo inferiorni,” je komentiral Pogačnik. Poleg tega iz odziva MZZ-ja ni razbrati, ali so podali protestno noto na del Vučićeve izjave, češ da je Slovenija kršila ozemeljsko celovitost Srbije. Ta del izjave je slišati kot nekakšno nadaljevanje izjave notranjega ministra Aleksandra Vulina, ki je govoril o odcepitvi Slovenije in nas hkrati okrivil tudi za državljansko vojno. Ta del izjave bi bilo treba torej razčistiti tudi iz tega razloga.

Omenili smo že, da izjave predsednika, predsednika vlade in notranjega ministra direktno obvezujejo državo, saj našteti predstavljajo državo brez pooblastila. Zaradi tega je hiter odziv ključnega pomena. Iz urada predsednika države Pahorja so nam sicer že včeraj odgovorili, da se je Pahor odzval že na licu mesta – o tem smo že pisali – vendar pa je tudi predsednik v svojem govoru omenjal zgolj Kosovo in poudaril, da “imamo na nekatera vprašanja povsem različne poglede.” “Sem sem prišel kot predsednik vlade, da bi te odnose normaliziral in vse od tedaj poslušam takšna in drugačna vprašanja, kot ste jih tudi vi postavili v zvezi z našo odločitvijo s priznanjem Kosova in za razloge, ki so vodili veliko večino držav članic EU, da je priznala Kosovo. Vedno ko govorim s predsednikom in prijateljem je vedno jasno, da imava glede tega kompletno različna stališča, vendar, kot vidite, vztrajno prihajam sem, kot predsednik vlade, kot predsednik republike in vse bolj tudi kot prijatelj Srbije ne glede na to odprto nerešeno ali vprašanje, na katero imata državi različne odgovore,” je Pahor med drugim dejal.

Ko smo ponovno vprašali, ali se je Pahor odzval tudi na očitek glede kršenja ozemeljske celovitosti Srbije, pa so nam odgovorili: “Kot smo že zapisali, je predsednik Vučić na novinarski konferenci na vprašanje o sankcijah proti Ruski federaciji odgovoril s protivprašanjem: kako naj pojasni svojim ljudem sankcije proti Rusiji, ki ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, ne pa proti Sloveniji, ki jo je. Predsednik Pahor je v svojem odzivu poudaril, da imamo na nekatera vprašanja povsem različne poglede (tudi glede priznanja Kosova), a da si prizadevamo za kar najboljše odnose, čemur so namenjena vsa njegova srečanja s srbskimi voditelji.”  Prošnjo za pojasnila smo poslali tudi v Srbijo, odgovora zaenkrat še nismo prejeli – bi pa pričakovali pojasnilo, kaj so pri svojih izjavah imeli v mislih njihovi visoki predstavniki.

“V pogovorih je bila omenjena tudi sporna izjava ministra Vulina. Stališče Slovenije je popolnoma jasno – v skladu z zaključki arbitražne Badinterjeve komisije je šlo za proces razpada nekdanje SFRJ. Na ozemlju nekdanje skupne države je na podlagi pravice do samoodločbe nastalo pet suverenih in enakopravnih držav naslednic, ki so zamenjale nekdanjo SFRJ. Kot v vprašanju pravilno navajate, je to stališče sprejela tudi Srbija (oziroma njena pravna predhodnica Zvezna republika Jugoslavija) kot ena od podpisnic Sporazuma o vprašanjih nasledstva,” smo prejeli dodaten odgovor z MZZ-ja.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...