Poraz za antijedrske zelene skrajneže? Nemčija dveh nukleark še ne bo ustavila

Datum:

Oblasti v Berlinu so sprejele odločitev, da dveh od zadnjih treh nemških jedrskih elektrarn še ne bodo ustavili konec letošnjega leta. Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck je javil, da bosta omenjeni elektrarni ostali v stanju pripravljenosti do srede aprila 2023. Morda pa bodo Nemci le uspeli spoznati, da je jedrska energija edina pot v zeleno prihodnost. 

                   

Ker se lahko med zimo pokaže potreba po stabilizaciji električnega omrežja na jugu Nemčije, bosta jedrski elektrarni Isar II na Bavarskem in Neckarwestheim v zvezni deželi Baden-Württemberg na jugozahodu države ostali v stanju pripravljenosti.

Tretja preostala elektrarna ne bo potrebna po poročilu ministrstva za gospodarstvo, ki je opravilo stresne teste treh postaj. “Da bi pozimi 2022/2023 prišlo do večurnih kriznih situacij v našem elektroenergetskem omrežju, je zelo malo verjetno,” je dejal minister Robert Habeck o tem, ali bi se Nemčija lahko soočila z izpadi elektrike zaradi grozeče energetske krize.

Nemčija je sicer v luči tako imenovanega energetskega prehoda v času vladavine nekdanje nemške kanclerke Angele Merkel načrtovala, da do konca letošnjega leta ustavi vse tri jedrske elektrarne, poroča STA. Kot kaže, pa so po navedbah nemškega ministra na nemški strani o tem le premislili.

Vedno več politikov meni, da je podaljšanje obratovalne dobe nujno
Znano je, da vedno več politikov na račun manjših dobav ruskega plina in porasta cen na področju energentov meni, da bi bilo treba podaljšati obratovalno dobo jedrskih elektrarn. V elektrarnah namreč vidijo pomembno alternativo v primeru, če bi v zimskih mesecih zastala oskrba z zemeljskim plinom.

Foto: epa

Rusija je Nemčiji skoraj v celoti prekinila dobavo zemeljskega plina. Ruska stran namreč želi s to odločitvijo kaznovati Nemčijo zaradi podpore Ukrajini v ruski agresiji na Ukrajino. Rusijo seveda še posebej motijo sankcije, pri sprejemanju katerih je sodelovala tudi Nemčija kot država članica EU. Znanstveniki sicer po poročanju Deutsche Welle opozarjajo, da bi dolgoročno podaljšanje življenjske dobe jedrskih elektrarn bilo veliko večji problem zaradi obsega, v katerem so elektrarne že začele proces razgradnje.

Sara Kovač

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...