Društvo MORiS Kočevska Reka pripadnikom Slovenske vojske: “Vse najboljše za 31. rojstni dan”

Datum:

Ob 31. obletnici zametkov Slovenske vojske, ki jo je 17. maja 1990, v odziv na (samo)razorožitev Teritorialne obrambe Socialistične Republike Slovenije (TO SRS), 15. maja 1990, začela snovati peščica pogumnih mož, so pripadnikom slovenskih oboroženih sil čestitali v Društvu MORiS Kočevska Reka.

                   

V Sloveniji je še 30 let od njene neodvisnosti za nekatere težko odgovoriti na vprašanje, koliko je stara Slovenska vojska. Odgovor je preprost – 31 let.

V Društvu MORiS Kočevska Reka so ob tej priliki spomnili na tri izjave povezane s starostjo Slovenske vojske, med njimi najdemo izjave predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, predsednika prve demokratične slovenske vlade Lojzeta Peterleta in obrambnega ministra osamosvojitvene vlade ter sedanjega premiera Janeza Janšo.

Pahor je tako že leta 2018 ob obeležitvi 50. obletnice Teritorialne obrambe SRS 11. oktobra 2018 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani jasno povedal, da Slovenska vojska ni neposredna naslednica TO SRS, temveč, da je po slovenski vojski prvič zadišalo pred 28. leti. Pahor je s tem imel v mislih prvi postroj brigade MORiS v Kočevski Reki, kjer je Peterle 17. decembra 1990 izrekel zgodovinske besede: “Danes je prvič zadišalo po slovenski vojski.”

Slovenska vojska ima 31 let
Ob 31. obletnici Slovenske vojske je bil dovolj zgovoren tudi sam Peterle, ki je povedal, da če bi bila Slovenska vojska letos stara 30 let, potem bi še vedno čakali na osamosvojitev. Peterle je poudaril, da so se obrambne priprave začele že maja 1990, zaradi česar je sploh bilo mogoče dobiti vojno za Slovenijo.

Tudi premier Janša je ob praznovanju Dneva Slovenske vojske, ko se spominjamo 15. maja 1990, dneva ko so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji, poudaril, da praznujemo 31 let od pričetka delovanja Slovenske vojske, ki je vzklila v (samo)razoroževanju TO SRS, ter rasla preko Maneverskih Struktur Narodne Zaščite (MSNZ).

V nadaljevanju  sledi čestitka Društva MORiS Kočevska Reka vsem pripadnikom Slovenske vojske ob 31. rojstnem dnevu:

Spoštovani!

Društvo MORiS Kočevska Reka čestita vsem pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske: “VSE NAJBOLJŠE ZA 31. ROJSTNI DAN” in jim podarja naslednje tri citate:

Citat iz govora predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil RS Boruta Pahorja na obeležitvi 50. obletnice Teritorialne obrambe SRS dne 11.10.2018 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani: “Slovenska vojska ni neposredna naslednica Teritorialne obrambe, kot je bila ustanovljena pred 50. leti. Po slovenski vojski je prvič zadišalo pred 28. leti. Veliko več naših otrok ve, kdo je bil Steve Jobs, ustanovitelj Appla, kot, kdo je bil Jože Pučnik, nestor slovenske države”.

Citat predsednika prve demokratične slovenske vlade Lojzeta Peterleta ob 31. obletnici Slovenske vojske: “Če bi bila Slovenska vojska letos stara trideset let, potem bi še čakali na osamosvojitev. Vojno za Slovenijo smo zmagali, ker smo bili pripravljeni. Obrambne priprave smo začeli v mesecu maju 1990”.

Citat obrambnega ministra osamosvojitvene vlade in predsednika Vlade RS Janeza Janše na Twitter-ju dne 15.5.2021 ob praznovanju Dneva Slovenske vojske: “Praznujemo 31 let od pričetka delovanja Slovenske vojske, ki je vzklila v odporu (samo)razoroževanju slovenske Teritorialne obrambe, rasla preko MSNZ in pred 30. leti pričela s prvim rednim usposabljanjem slovenskih vojakov na Igu in Pekrah”.

Predstavniki Društva MORiS se bomo danes, 17. maja, ob 17. uri v Narodni galeriji v Ljubljani udeležili osrednje slovesnosti ob 31. obletnici MSNZ – SV z naslovom: “MANEVRSKA STRUKTURA NARODNE ZAŠČITE – ZAČETEK NASTAJANJA SLOVENSKE VOJSKE”.

Lep pozdrav,
Društvo MORiS Kočevska Reka

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki