Džihadista sta želela vzgajati novodobne janičarje: v Španiji sta novačila ženske za rojevanje otrok, ki bi jih nato v tujini vzgojili v teroriste

Datum:

V Španiji sta dva džihadista poskušala vzgojiti novo četo janičarjev. V ta namen sta novačila ženske, da bi jima rojevale otroke, ki bi jih nato prepeljali v tujino in vzgojili v teroriste. Ženske so bile sicer naivne, slabo izobražene osebe, ki jih je bilo mogoče lahko zmanipulirati, da bodo postale matere bodočih teroristov, ki bodo širili “pravo vero”. 

                   

Špansko ministrstvo za notranje zadeve je javnost obvestilo o zadržanju dveh džihadistov, ki sta novačila ženske, da bi rojevali otroke, ki naj bi bili potem pretihotapljeni v islamske države ter tam vzgojeni v bodoče islamske borce oziroma teroriste. Pridržana terorista sicer izvirata iz Maroka. Po informacijah španske policije sta vrsto let delovala za teroristične skupine, ki so povezane z Al-Kaido. Islamista naj bi prav tako iskala prostovoljce, da bi lahko zasnovala islamsko državo oziroma kalifat s pomočjo borbenega džihada oziroma “svete vojne”, poroča pch24.

Eden od obeh Maročanov je v Španijo sicer prispel pred dvema letoma, in sicer na čolnu kot ilegalni migrant, medtem ko je drugi prispel v to evropsko državo prejšnji teden pod krinko, da bi “podaljšal dovoljenje za bivanje”. Po informacijah policije naj bi bile novačene ženske osebe dovzetne za vplive drugih ljudi, bile slabo izobražene, z njimi pa je bilo enostavno manipulirati. Izpostavljene so bile intenzivni indoktrinaciji, da bi za svoj cilj sprejele boj teroristične skupine, v katero so bile vključene. Poleg tega so pristajale na poligamne zakonske zveze in na to, da bodo postale matere bodočih teroristov z namenom širjenja “prave vere”.

Foto: iStock

Podobni akciji pa smo bili pred meseci priča tudi na Poljskem, kjer so organi pridržali štiri posameznike, ki so domnevno novačili muslimane z namenom izvajanja teroristične dejavnosti. Poljska agencija za notranjo varnost je našla dokaze, da so štirje osumljenci podpirali Islamsko državo, čeprav niso bili njeni člani. Šlo je za osebe tadžikistanskega rodu. Po besedah ministrstva naj bi bili posamezniki pridržani in so čakali na izročitev s Poljske nazaj v Tadžikistan. Prav tako so bili dodani na listo oseb, katerim je prepovedan vstop v Schengensko območje. Po podatkih tadžikistanskega urada naj bi po letu 2015 skoraj 2 tisoč ljudi zapustilo najrevnejšo državo bivše Sovjetske zveze, da bi se pridružili vrstam Islamske države.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...