Dvojna merila medijev pri poročanju o prodaji slovenskih podjetij tujcem: Komu in koliko so prodajale leve vlade?

Datum:

Nekdanji minister za gospodarstvo dr. Matej Lahovnik se je kritično odzval na dvojna merila pri poročanju medijev o prodaji slovenskih podjetij tujim investitorjem. “Sava proda Gorenjsko banko srbskemu tajkunu Kostiću in nič, Kostić kupi Kempinski in nič, srbski tajkun Mišković zgradi hotel v Ljubljani in nič, Šolak kupi Telemach in N1 in nič, ko pa želi madžarski sklad investirat, pa je ‘Slovenija zaradi Janše plen madžarskih interesov’, butale,” je izpostavil Lahovnik. 

Novinar Dela Janez Markeš je v preteklosti veljal za izrazito desničarskega novinarja, nato pa se je povsem spreobrnil. Nekdanji predsednik vlade in predsednik LDS Tone Rop je ob tej politični preobrazbi že pred leti novinarja poimenoval z Mar-keš, poroča Moje Podravje.

Slednji tudi velikokrat v svojih zapisih in nastopih jasno pokaže, da mu trenutna vlada ni pogodu. “Kot vse kaže, je Slovenija z Janševo pomočjo postala tarča in plen madžarskih interesov,” je tokrat Markeš zapisal v članku z naslovom “V letu tigra, v lovkah hobotnice”.

Dr. Janez Markeš (Foto: Youtube)

V članku Markeš meni, da gre za nacionalno katastrofo, če bo sklad York svoj delež prodal družbi Prestige Tourism, slednji je tudi prepričan, da bi morala država v tem primeru uveljavljati svojo predkupno pravico. “Brez dvoma je prva mogoča poteza za preprečitev nacionalne katastrofe ta, da v tridesetdnevnem roku od že sklenjenega posla prodaje Save Madžarom država uveljavi svojo predkupno pravico. To je imperativ vsake politike, ki se sklicuje na suvereno državo in patriotizem,” je dejal Markeš.

Madžari so pripravljeni investirati v podhranjeno Savo
Prestige Tourism ima za izvedbo nakupa zagotovljeno podporo finančnega partnerja, in sicer sklad madžarskega zasebnega kapitala Fönix, ki je v lasti sklada Diofa Asset Management. Kot pravijo Madžari, gre za kapitalsko močne investitorje, ki si želijo zagotoviti kontinuirano investiranje v hotelske zmogljivosti doslej kapitalsko podhranjene Save Turizem. V primeru, da država odkupi delež, bi to pomenilo, da bi za razvoj Save Turizma morali investirati davkoplačevalski denar.

Foto: Facebook

Nekdanji minister za gospodarstvo dr. Matej Lahovnik pa je pri Markeševem poročanju opozoril na dvojna merila medijev, saj v preteklosti niso tako strogo obelodanili prihod tujih investitorjev v slovenska podjetja. “Sava proda Gorenjsko banko srbskemu tajkunu Kostiću in nič, Kostić kupi Kempinski in nič, srbski tajkun Mišković zgradi hotel v Ljubljani in nič, Šolak kupi Telemach in N1 in nič, ko pa želi madžarski sklad investirat, pa je ‘Slovenija zaradi Janše plen madžarskih interesov’, butale,” je izpostavil Lahovnik. 

Foto: Twitter

Politolog Miro Haček je na dogajanje potegnil vzporednico, da je očitno za slovenske medije srbski kapital dober, madžarski pa slab. V primeru, da sledimo Markeševi logiki, tudi pomeni, da je Slovenija v času levih vlad padala pod vpliv avstrijskih, nemških in hrvaških podjetij. Denimo leta 2019 so avstrijske multinacionalke obvladovale 360 slovenskih podjetij, nemške 300 podjetij in hrvaške približno 280, vendar v času vlade Marjana Šarca tega ni nihče problematiziral.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...