[Ekskluzivno] Katastrofalne razmere zaposlenih na POP TV – 19-urni delovnik, mobing, nepošteno plačilo in otipavanje na delovnem mestu!

Datum:

V uredništvo Nova24TV smo prejeli pismo nekdanjega zaposlenega v največji komercialni medijski hiši Pro Plus, ki ima med drugim v lasti POP TV in Kanal A, v katerem poroča o katastrofalnih delovnih pogojih in nemogočih medčloveških odnosih. “Povprečen delovnik je bil 16 ur, kakšen dan manj, velikokrat pa smo delali tudi po 19 ur. Bili smo popolnoma izmozgani,” piše nekdanji zaposleni in dodaja, da so bili soočeni z mobingom ter slabim plačilom. Manjkalo ni niti seksističnih izjav ter otipavanja. 

Na nas se je obrnil nekdanji zaposleni na največji komercialni televiziji Pro Plus, saj želi, da javnost izve o katastrofalnih delovnih pogojih. “Na zunaj se vse zdi super, nihče pa ne govori o nenormalnih delovnih pogojih, ki vladajo na televiziji, in o nemogočih medčloveških odnosih,” nam je zaupal.

V produkciji Pro Plusa se je dogajalo veliko različnih stvari. Delovnik ni imel nikoli fiksno določenega urnika. Zaposleni so dobili neko “kvazidispozicijo”, ki ni nikoli funkcionirala in se je nihče od šefov ni držal. Plače so bile pavšalne. Plačilo je bilo na projekt, ne na ure, in projekt je moral biti dokončan ne glede na to, koliko so delali.

Grozili so z odpuščanji
“Povprečen delovnik je trajal 16 ur dnevno, kakšen dan manj, velikokrat pa smo delali tudi po 19 ur. Bili smo popolnoma izmozgani. Prav tako smo delali od 5 do 6 dni v tednu, le en dan smo imeli za počitek, da smo vsaj malo prišli k sebi. Dnevi prav tako niso bili fiksni, da bi recimo imeli vedno prosto nedeljo ali pa soboto. Prost dan je padel popolnoma naključno. Dobili smo en topel obrok in sendviče. Mi, snemalci, smo imeli prav tako velikokrat dovolj, saj smo snemali večino stvari iz roke. In to po 10 ur.”

Čeprav so imeli kamere na nosilcih ‘easy ring’, so se še vedno soočali s hudimi bolečinami v križu in v rokah, še najbolj pa so bolečine čutili na ramenskem obroču. Kar se tiče ur in plačila, se je skoraj vedno manipuliralo. Nekdanji zaposleni opisuje brutalen delovnik, manjkal ni niti mobing, ki je bil dnevno prisoten, “češ da smo zamenljivi, da če ne bomo mi, pa bo kdo drug, da se da snemalca takoj dobiti.”

Prisotno je bilo spolno nadlegovanje
Enaki pogoji so veljali tudi za druge člane ekipe. Pri tem opozarja, da so bili vsi pod stalnim pritiskom in če so naredili napako, se je ni odpravilo na pogovoru s šefom. “Pred celotnim kolektivom smo bili poniževani. Češ, kakšen nesposobnež si, glejte bedaka, ki ne zna tega in onega. Bilo je fizično in psihično mučno delo. Veliko je bilo tudi nespodobnega spolnega nadlegovanja s strani moškega dela ekipe (večina ekipe smo bili moški) do redkih žensk v timu. Neprimerni komentarji, seksizem, otipavanje. Sam sem poročen, tako da mi je bilo to neprijetno spremljati. Nekatere so se pritožile, a vodstvo ni naredilo ničesar.”

Najbolj mučna stvar pa je bila po mnenju nekdanjega zaposlenega stalno prisotna negotovost, kaj se bo zgodilo z njimi, ko bo konec projekta. “Gremo na cesto? Bomo dobili nov projekt? Katerega? Običajno si tri dni pred koncem projekta izvedel, ali si v naslednji ekipi za naslednji projekt ali ne. Med nami so bili tudi ljudje s slabim finančnim stanjem, tudi nosečnice. Vsi smo bili tiho kot miške, saj si nismo upali ničesar reči. Bali smo se odpovedi, ki so se nekaterim našim bolj glasnim kolegom zgodile. V glavnem je v kolektivu vladal strah. Bili so tudi dobri trenutki pravega prijateljstva, izkušenj in druženja, a ne pišem zato,” je še zapisal razočarani nekdanji uslužbenec, ki želi, da javnost bolje spozna razmere na “zveneči” televiziji.

Na Pro Plusu vse predloge sodelavcev resno obravnavajo
Vprašanja o dogajanju na Pro Plusu smo poslali tudi direktorju Pavlu Vrabcu, tam pa so nam odpisali, da se v medijski hiši zavedajo, da so njihov največji kapital ljudje, in v skladu s kadrovsko politiko vse prispele pripombe in predloge sodelavk in sodelavcev obravnavajo z vso resnostjo.

Generalni direktor Pro Plusa Pavel Vrabec.

“V naši hiši vlada odprta komunikacija, urniki dela in število sodelavcev so ustrezno prilagojeni produkcijskim zahtevam in predpisom zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Do sedaj nobenih pritožb na naravo dela, še posebej teh, ki jih navajate spodaj, nismo prejeli, zato smatramo, da so navedbe iz anonimnega pisma povsem neutemeljene in neosnovane. Vsako pritožbo mobinga, spolnega nadlegovanja in drugih kršitev bi obravnavali v skladu z našimi kadrovskimi postopki, dokazane kršitve pa najostreje sankcionirali,” so komentirali navedbe iz pisma razočaranega nekdanjega zaposlenega.

Peter Truden

Sorodno

Zadnji prispevki

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Z motorjem varno v poletje

V poletnih mesecih, še posebej pa ob koncih tedna,...