Erjavec se še ne misli umakniti; koliko škode lahko še naredi?

Datum:

“Mislim, da on ni primeren za noben položaj, ki je povezan z zunanjo politiko. Ni bil primeren za zunanjega ministra, kar je dokazal sam in so mu tudi drugi, za veleposlanika pa sploh ne, saj je biti veleposlanik obrt oz. poklic. Erjavec je bil minister za okolje, obrambo, politik in šef penzionistov, nekdo, ki se je z relativno slabim uspehom pretikal po različnih funkcijah, in zato ocenjujem, da se Sloveniji slabo piše, če bo take ljudi pošiljala za veleposlanike v inozemstvo,” je za Siol komentiral dolgoletni diplomat in nekdanji zunanji minister dr. Dimitrij Rupel.

Karl Erjavec je namreč eden tistih (redkih), ki pod vlado Roberta Goloba še niso dobili nove službe – pa čeprav je aktualni predsednik vlade pod okrilje svoje vlade vzel že cel kup odpisanih. Po poročanju Dela bo naslednji teden ministrstvo za zunanje zadeve objavilo večji razpis za vodje diplomatskih in konzularnih predstavništev, ki se bodo sprostila leta 2023. Takrat bodo prosta tudi tri mesta za tako imenovane nepoklicne veleposlanike – bivši zunanji minister Erjavec pa bi rad zasedel veleposlaniški položaj v Franciji.

“Z Erjavcem si ne bodo kaj dosti pomagali, Slovenija pa tudi ne, saj ima Karl Erjavec celo vrsto nekih težkih problemov, tudi jezikovnih in tako naprej. Da ne govorim o tem, da nikoli ni bil diplomat,” je ocenil dr. Dimitrij Rupel, ki je za Siol tudi pojasnil, da si je dolgo prizadeval, da bi iz slovenske diplomacije naredili karierno diplomacijo, vendar jim je leta 2008 to preprečil Samuel Žbogar, ki je zdaj spet državni sekretar na ministrstvu. Z Danilom Türkom sta spremenila zakon – in tako zdaj velja, da lahko imenujejo deset odstotkov politično imenovanih veleposlanikov.  “Tako da imajo zdaj neko podlago, da lahko Erjavca pošljejo, menim pa, da bo to katastrofa za slovensko-francoske odnose,” je pripomnil Rupel in dodal, da bo šlo zgolj za politično uslugo, če se bo Golob odločil v Pariz poslati Erjavca.

Dimitrij Rupel (Foto: STA)

Erjavec bi verjetno najraje šel v Moskvo
“Glede na informacije, ki krožijo v javnosti, bi povedal, da se je v preteklosti že večkrat pojavilo moje ime za določeno diplomatsko službo, na primer v Bruslju, nazadnje pa sem bil omenjen v zvezi z veleposlaniškim mestom v Moskvi,
” je za Delo povedal Erjavec in ob tem pojasnil, da kar se tiče veleposlaniškega mesta v Franciji (še) ni nobenega dogovora in da z zunanjo ministrico Tanjo Fajon ni nič dogovorjeno. “Ob neki priložnosti sem v pogovoru z ministrico sicer res izrazil interes za položaj veleposlanika v Franciji,” pa je nekdanji predsednik DeSUS-a na koncu le potrdil informacijo.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...