ESČP odločilo: Španija v svoji eksklavi Melilla lahko po prečkanju meje zavrne nezakonite migrante in jih vrne nazaj v Maroko

Datum:

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je sprejelo odločitev, da lahko Španija v svoji eksklavi Melilla zavrne nezakonite migrante po prečkanju meje in jih vrne nazaj v Maroko. Sodišče je odločilo, da z zavrnitvijo nezakonitega vstopa država ne krši evropske konvencije o človekovih pravicah.

Veliki senat ESČP je s to odločitvijo zavrnil odločitev iz leta 2017, ko je senat ESČP odločil, da skupinsko zavračanje nezakonitih migrantov ni v skladu s konvencijo. Španska vlada je zato tedaj zahtevala, da naj zadevo obravnava tudi veliki senat.

Španija je bila februarja 2015 deležna pritožbe s strani dveh moških z Malija in Slonokoščene obale. V njej sta državi očitala, kako sta poleti 2014 več ur preživela ob mejni ograji med Melillo in Marokom, nato pa sta bila deležna aretacije s strani španske policije in brez izvedenega postopka vrnjena nazaj v Maroko.

Foto: epa

Zavedno sta se odločila za nelegalno pot
Pri ESČP so glede danih očitkov v pritožbi pojasnili, da sta se nezakonita migranta sama spravila v situacijo, ki ni v skladu z zakonom, ko sta se odločila, da z drugimi ljudmi splezata na ograjo. Ker se zavedno nista odločila za izbiro legalne poti na poti v Španijo, sta odgovorna, da v Melilli nista bila obravnavana oziroma imela pravne zaščite, so izpostavili pri velikem senatu.

Na sodišču v Strasbourgu se pogosto ukvarjajo s tem, na kakšen način v Evropi obravnavajo migrante, poroča STA. ESČP predstavlja del Sveta Evrope, ki se zavzema za zasledovanje demokratizacije in varovanje človekovih pravic v svojih 47 državah članicah, med pomembnejšimi dokumenti je konvencija o človekovih pravicah.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....

Skrivnostno izginotje in brutalni umor pretresata Slovenijo

Slovenijo je pretresel brutalni umor 33-letne Sabine Arklinič, matere...