ESČP odločilo: Španija v svoji eksklavi Melilla lahko po prečkanju meje zavrne nezakonite migrante in jih vrne nazaj v Maroko

Datum:

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je sprejelo odločitev, da lahko Španija v svoji eksklavi Melilla zavrne nezakonite migrante po prečkanju meje in jih vrne nazaj v Maroko. Sodišče je odločilo, da z zavrnitvijo nezakonitega vstopa država ne krši evropske konvencije o človekovih pravicah.

Veliki senat ESČP je s to odločitvijo zavrnil odločitev iz leta 2017, ko je senat ESČP odločil, da skupinsko zavračanje nezakonitih migrantov ni v skladu s konvencijo. Španska vlada je zato tedaj zahtevala, da naj zadevo obravnava tudi veliki senat.

Španija je bila februarja 2015 deležna pritožbe s strani dveh moških z Malija in Slonokoščene obale. V njej sta državi očitala, kako sta poleti 2014 več ur preživela ob mejni ograji med Melillo in Marokom, nato pa sta bila deležna aretacije s strani španske policije in brez izvedenega postopka vrnjena nazaj v Maroko.

Foto: epa

Zavedno sta se odločila za nelegalno pot
Pri ESČP so glede danih očitkov v pritožbi pojasnili, da sta se nezakonita migranta sama spravila v situacijo, ki ni v skladu z zakonom, ko sta se odločila, da z drugimi ljudmi splezata na ograjo. Ker se zavedno nista odločila za izbiro legalne poti na poti v Španijo, sta odgovorna, da v Melilli nista bila obravnavana oziroma imela pravne zaščite, so izpostavili pri velikem senatu.

Na sodišču v Strasbourgu se pogosto ukvarjajo s tem, na kakšen način v Evropi obravnavajo migrante, poroča STA. ESČP predstavlja del Sveta Evrope, ki se zavzema za zasledovanje demokratizacije in varovanje človekovih pravic v svojih 47 državah članicah, med pomembnejšimi dokumenti je konvencija o človekovih pravicah.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Levica spet deli manjšinske pravice narodom nekdanje SFRJ

O umiku dodeljevanja dodatnih kolektivnih narodnostnih pravic Srbom, Hrvatom,...

V ljubljanski vrtec vstopil neznanec in se pretvarjal, da je prišel po otroka

Potem ko nas je pred dnevi pretresala novica o...

V NSi nadzornike za volitve iščejo kar z oglasom na Facebooku

Kot kaže, jim v stranki NSi manjka kandidatov za...