[Foto] Pirc Musarjeva je rabila 10 dni, da je prelomila predvolilno obljubo, da bo predsednica vseh

Datum:

Nataša Pirc Musar je v medijskem središču takoj po tem, ko so bili znani rezultati volitev, dejala: “Potrudila se bom, da bom resnično predsednica vseh.” Svečana zaobljuba je držala natanko deset dni. Prekršila jo je včeraj, ko je na socialnem omrežju objavila fotografijo glasovnih lističev iz predčasnega glasovanja na treh prihajajočih referendumih. Na lističih je bilo jasno vidno, da se je opredelila za prorežimsko možnost “za”, s tem pa lastnoročno razvrednotila pomen lastnih besed. 

Bodoča predsednica, ki ima samo sebe za nič manj kot naslednico Marije Terezije, je tako pokazala velik razkorak med svojimi besedami in dejanji. Ko odpre usta, se želi predstaviti kot moralna avtoriteta, ko govorijo njena dejanja, pa se izkaže, da bo njen mandat veliko bolj podoben mandatu Danila Türka, doslej najbolj sektaškemu predsedniku republike.

Na jasno prorežimsko politično agitacijo se je odzval vodja opozicije Janez Janša, ki je kaj hitro ugotovil, da se je predvolilna “megla” razkadila. Pod njegovo objavo je komentiral nekdanji šef policistov dr. Anton Olaj, ki je v zanj značilnem slogu pripomnil: “Tole pa res ni korektno.”

Bodoča predsednica je sicer svoje dejanje sicer hotela predstaviti kot nekakšen državotvorni akt, s pripisom: “Tokrat sem šla predčasno volit. Pojdite na referendum in izrazite svojo voljo. Hvala vam.” Spodbujanje udeležbe v demokratičnih procesih je sicer nadvse pozitivno, a v kontekstu pripete fotografije je jasno, da gre za odkrito politično propagando.

Danilo Trk, ponovno?
Nataša Pirc Musar je s svojimi povolilnimi izjavami nekatere volivce navdala z upanjem v smislu, kaj pa če bo res predsednica vseh Slovencev. Navsezadnje je imela vzor v kmalu nekdanjem predsedniku Borutu Pahorju, ki je kljub svojemu političnemu poreklu zmogel modrost in državniško daljnovidnost, da se v dnevno politiko ni vpletal. Na koncu mu je uspelo, hudim kritikam radikalne levice navkljub. Ta velik zgled bi si Nataša Pirc Musar lahko vzela za vzor, a si ga žal ni. Več kot očitno posluša nasvete enega svojih podpornikov Danila Türka. Ta je bil, neverjetno, še manj “predsednik vseh Slovencev” kot zadnji partijski šef Milan Kučan. Večjemu delu volilnega telesa se je priskutil, ko je odkritje pomorjenih v Hudi Jami označil za drugorazredno temo.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...