Francija: Radikalni islamist v Parizu z nožem in kladivom ubil turista!

Datum:

Nova tragedija na ulicah Pariza. 26- letni državljan Francije iranskega porekla je z nožem in kladivom v soboto zvečer ubil turista in ranil še dva mimoidoča. Ob napadu je vzklikal “Allahu Akbar”, pred dejanjem pa je o namenu napada posnel videoposnetek. Gre za starega znanca policije, ki je bil v dosjeju označen kot “radikalni islamist”, poročajo francoski mediji.

                   

26-letni teroristični napadalec Armand Rajabpour-Miyandoab je bil po kmalu po incidentu aretiran in pridržan. Primer in preiskavo je prevzelo protiteroristično tožilstvo (Pnat), saj je bil napadalec znanec policije, ki je v preteklosti simpatiziral s teroristično organizacijo ISIS. Francoski mediji trdijo, da je šlo za radikalnega islamista z duševnimi motnjami.

Po besedah notranjega ministra ​​Géralda Darmanina je umrla žrtev nemški turist. “Napad se je zgodil malo po 21. uri med obalo Grenelle in Bir Hakeimom, napadalec je napadel nekaj turistov,” je poročal minister za notranje zadeve. “Moški je umrl zaradi vboda”, napadalec pa je “napadel ženo tega nemškega turista,” vendar je bilo njeno življenje rešeno “zahvaljujoč taksistu, ki je videl prizor“. Dokaj hitro so posredovali policisti, ki so bili v bližini. “Napadalca so zasledovali. Videli so ga na ulici, najprej so ga poskušali aretirati, vendar je pobegnil in ranil še dve osebi. Nato so ga končno aretirali blizu trga,” je pojasnil eden od očividcev. Policija je napadalca nevtralizirala z električnim paralizatorjem.

Foto: AFP

Pobijal v imenu Alaha
Napadalca Armanda R. je policija končno aretirala v bližini trga z uporabo električnega paralizatorja, potem ko je policiji grozil, da ima pod svojim plaščem eksploziv. Med aretacijo naj bi policistom grozil s kladivom in vpil “Allah Akbar”, je policijski vir povedal za Le Parisien. Armand R. je bil v v policijskem dosjeju označen kot radikalni islamist, policiji pa je med aretacijo policiji povedal, da ne more podpreti, “da muslimani umirajo tako v Afganistanu kot v Palestini”, je pojasnil minister Gérald Darmanin. “Človek, nezadovoljen s tem, kar se dogaja v Gazi, je verjel, da je Francija “sokrivec” za dejanja Izraela, in je hotel umreti kot mučenik,” je notranji minister povedal medijem.

Stari znanec policije 
Po navedbah policijskega vira ga je Generalni direktorat za notranjo varnost (DGSI) leta 2016 aretiral in obsodil po načrtovani nasilni akciji v La Défense, zahodno od Pariza. Obsojen je bil na pet let zapora, po štirih letih pripora pa so ga izpustili. Preiskovalci po poročanju TF1 preučujejo zdravstveno stanje storilca. Francoska policija trdi, da gre za osebo z nestabilnim psihičnim stanjem, zaradi česar je nanj lažje vplivati. Ob tem se poraja vprašanje, kaj je taka oseba delala na prostosti.

Armand Rajabpour-Miyandoab (Foto:X)

Napadalec, rojen leta 1997 v Neuilly-sur-Seine (Hauts-de-Seine) in iranskega porekla, trpi za diševnimi motnjami, zaradi katerih bi moral na psihiatrično in nevrološko zdravljenje. Poznajo ga tudi sodišča: leta 2016 je bil obsojen na pet leta zapora zaradi neuspešnega načrta napada. Od leta 2020, ko so ga izpustili, živi pri starših v Essonnu, je povedal Gérald Darmanin. V videoposnetku napadalec omenja “novice, vlado, umor nedolžnih muslimanov” , je opisal varnostni vir. Na tej stopnji preiskovalci ne vedo, kdaj je bil posnet, vendar je bil po tem viru objavljen na spletu “sočasno” z dejanjem.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki