Boštjan M. Turk: Vse, kar počne Jenull, je zgrešeno in vzpostavljeno z revolucionarno prakso

Datum:

“Pri Jaši Jenullu je temeljni problem, kdo ga je pooblastil, v čigavem imenu nastopa. Ni namreč nobene uradne evidence o tem, da bi ga ljudstvo prosilo ali pooblastilo za kar koli,” je v zvezi z delovanjem aktivista Jaše Jenulla, ki meni, da ima na pladnju rešitve za slovensko zdravstvo, problematiziral publicist, analitik, profesor in prodekan Evropske akademije znanosti in umetnosti dr. Boštjan M. Turk. Ta tudi sicer meni, da je vse, kar slednji počne, povsem zgrešeno.

Medtem ko vlada vodi vojno proti zdravnikom, se zdi, da preprosto ne gre brez prisotnosti aktivista Jaše Jenulla, ki se je v času prejšnje vlade proslavil kot frontman kolesarskih protestov. Njegove izjave s tiskovnih konferenc osrednji mediji konstantno citirajo, kot da bi šlo za ne vem kakšnega strokovnjaka, vabi pa se ga celo v studio nacionalne televizije, kjer ta brez zadržkov poimensko blati zdravnike.

V zvezi z angažiranjem gospoda Jaše Jenulla je po besedah dr. Boštjana M. Turka treba razumeti okolje, v katerem se angažira. “To okolje izhaja iz tega, da smo mi več kot 80 let nazaj doživeli neko veliko katastrofo, ki nas do danes še ni zapustila oziroma so njene posledice vgrajene v mentalni kod večinskega slovenskega volivca.

Spomnil je, da se je 26. aprila 1941 neka skupina oklicala za OF in si nadela avreolo, da deluje v imenu ljudstva, čeprav je ljudstvo za to ni niti prosilo, kaj šele na kakršen koli način pooblastilo. “Zanimivo je tudi, da iz tega sestanka, ki v bistvu sploh ni bil sestanek, ni nobenega zapisnika in dokumenta. Kljub temu so ti ljudje nastopali v imenu ljudstva. Najprej ljudstva niso osvobajali, ampak so likvidirali tisto, kar so določili kot notranjega sovražnika.” Notranji sovražnik so bile po njegovih besedah seveda meščanske stranke, plavogardisti, belogardisti. Notranji sovražniki so bili torej pravzaprav ljudje, ki so se dejansko upirali okupatorju, recimo “mihailovići” oziroma pripadniki kraljeve vojske v domovini in tako naprej. Te so likvidirali najprej.

“Paralela je tukaj izjemno jasna. Kdo je gospoda Jenulla pooblastil oziroma prosil? Katero ljudstvo ga je pooblastilo oziroma prosilo za to, da ga pooblašča, zastopa in da nastopa v imenu ljudstva, kot to oni sebe imenujejo, da so ljudski glas ali ljudska iniciativa?”

Ni nobene javne evidence, da bi ga ljudstvo prosilo ali za kar koli pooblastilo
“Kje je papir, na osnovi katerega je kateri koli predstavnik ljudstva, ki šteje za reprezentativnega, pooblastil Jenulla, da počne, kar počne? Ga ni,” je pojasnil Turk in v zvezi s tem, kaj počne Jenull, povedal, da mediji, brez katerih je Jenull mrtev, ustvarjajo  notranjega sovražnika, ker nadaljujejo prakso OF. “Notranji sovražnik seveda nima nobene zveze s tem, da bi hotel narodu škoditi. Nasprotno.” Tukaj je spomnil na primer, ko je OF dala ubiti Ehrlicha, ki se je zavzemal za Slovenijo kot za samostojno politično entiteto in delal  za dobro ljudi.

“Isto je z zdravniki. Zdravniki sploh niso krivi, kriv je sistem, ki zdravnika pošilja, mu razporeja delo.” Tukaj pa se po njegovih besedah postavlja tudi jasno vprašanje. Zdravstvo nas namreč stane 5 milijard letno, od tega gre med 400 in 500 milijonov za plače, nekaj gre za vzdrževanje institucij. Poraja se vprašanje, kje je razlika tega denarja. To odraža, da si zdravniki prizadevajo za nekaj normalnega. Konec koncev delajo to, kar delajo njihovi kolegi v Avstriji in Italiji. “Delajo torej dobro slovenskim ljudem,” doda.

Univerzitetni profesor Boštjan M. Turk (Foto: Boštjan M. Turk)

Pri Jenullu, meni Turk, je temeljni problem, kdo ga je pooblastil, v čigavem imenu nastopa, kajti ni nobene javne evidence, da bi ga ljudstvo prosilo ali pooblastilo za kar koli. “Razen če je ljudstvo tistih 50 kolesarjev. A niti kolesarji se ne zbirajo,” je dodal in poudaril, da je to povsem zgrešeno. Meni, da je to tako, kakor da bi sam naenkrat rekel, da nastopa v imenu ljudstva zato, da se poveča Triglav. “Vsi bi se spraševali, kdo me je pooblastil za kaj takega.” Kot pravi, je Jenullov temeljni problem, da njega nihče ni prosil niti pooblastil. “On nastopa v svojem imenu. To je praksa, ki je bila v tem prostoru vzpostavljena z revolucijo, z II. svetovno vojno.” Ljudje se očitno ne sprašujejo, kdo ga je pooblastil, ker se v preteklosti sploh niso smeli vprašati, kdo je pooblastil OF oziroma potem SZDL in partijo, da vlada v njihovem imenu.

Kar počne Jenull, je zgrešeno
Turk meni, da je zgrešeno vse, kar Jenull počne. Je vzorčni primer za status quo v zdravstvu, ker ta status quo, kot je povedal kirurg dr. Erik Brecelj, omogoča odlične zaslužke tako imenovani zdravstveni mafiji. Ob tem je spomnil, da je Brecelj to povedal za portal 24ur. POP TV sicer tukaj prednjači v vojni zoper zdravnike, kot so prednjačili v vojni zoper Janšo in kot so prednjačili v kategoriji, ki jo je ustvarila OF. Turk je spomnil, da smo do 26. aprila 1941 Slovenci poznali samo zunanjega sovražnik (Turke, Obre, …). “Oni vedno vladajo z ustvarjanjem notranjega sovražnika.”

Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

V zvezi zdravniki in njihovim delom v privatnem zdravstvenem sektorju je pojasnil, da je to vezano na ključne direktive EU. “Dokler smo Slovenci v EU, najverjetneje še nekaj časa bomo, je postavljanje takega vprašanja popoln nesmisel. To pomeni, da bo šlo toliko in toliko več zdravnikov, bodisi tisti, ki živijo na severovzhodu države, delat v Avstrijo, tisti, ki živijo na jugozahodu države, pa v Italijo.” Tisti, ki pač ne živijo tam, bodo pa, kot pravi, delali v privatnih zavodih, ker je to pravzaprav pravni red EU. Ob tem je pripomnil, da je sicer zanimivo, da se v Sloveniji ne govori o tem, da ima državljan EU možnost dobiti zdravstveno storitev kjer koli v EU, njegova zdravstvena zavarovalnica oziroma zavod mu namreč mora to refundirati.

Turk meni, da je to, kar Jenull razlaga, brezpredmetno. Predmeten pa se mu zdi njegov konflikt z Brecljem, ko ga je ta v Tarči večkrat vprašal, kdaj je Dušan Keber odprl svoj s. p. To, kot pravi, usmerja debate v pravo smer, da se vidi, da so zaslužkarji najbolj zainteresirani za javno zdravstvo. Ljudje tako vidijo, kakšni nameni so zadaj in da Kebru ni do javnega zdravstva. “S. p. je osebni interes, ne more imeti s. p.-ja država ali ljudstvo.”

Dušan Keber (Foto: Bobo)

“To je edino pozitivno, kar jaz vidim v Jenullu. Torej to vprašanje, ki mu ga je Brecelj zastavil v Tarči. Namesto da je Jenull odgovoril na vprašanje z ne vem, bi to moral vedeti in Kebra prej povprašati o tem, če bi mu šlo res za javno zdravstvo.” Kot pravi, je to izpadlo izredno prozorno. Če bi naredili neko objektivno javnomnenjsko raziskavo, koliko ljudi zaupa Jenullu, ali se vprašali, če je ljudstvo res pooblastilo Jenulla, da ga zastopa, meni, da bi bilo razmerje 20 proti ena.

Fides dokazal, da se da gnilo, skorumpirano postpartijsko državo stisniti v kot
V zvezi s situacijo je izpostavil, da velja spoštovati zdravnike. “Fides je edini sindikat, ki ni pod okvirjem režima,” je izpostavil in dodal, da vsi sindikati v totalitarni državi sicer ne izražajo volje delavcev ali tistih, ki jih zastopajo, ampak partije, oblasti. “Zato jim gre Fides na živce,” poudarja. To po njegovem predstavlja dokaz, opogumljenje vseh ljudi, da je mogoče to gnilo, skorumpirano postpartijsko državo stisniti v kot. “Da se. Fides to dokazuje, zato pa so tako besni. Da se da Jenulla stisniti v kot, pa je dokazal Brecelj,” je zaključil.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki iz nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...