Golob na pogorišče odmevne afere Litijska poslal Andrejo Katič

Datum:

Na prizorišče odmevne afere Litijska predsednik vlade Robert Golob pošilja Andrejo Katič, nekdanjo ministrico za pravosodje v Šarčevi vladi, ki je neslavno propadla le po letu in pol vladavine. Njeno imenovanje so danes po izraženi podpori na matičnem odboru omogočili glasovi 45 poslancev. 

Potem ko so sprva obstajala poročanja, da premier Robert Golob ni naklonjen imenovanju Andreje Katič, slednja pa je celo v izjavi za medije tik pred iztekom roka, ko je Golob moral sporočiti odločitev o tem, kdo bo prevzel vodenje pravosodnega resorja, povedala, da soglasja h kandidaturi ni podala, je nato tik pred zdajci odjeknilo, da je Katičeva soglasje vendarle podala.

Golob je v zvezi z imenovanjem Katičeve, ki trenutno opravlja delo državne sekretarke na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, povedal, da je primerna za mesto pravosodne ministrice na račun izkušenj na nacionalnem in lokalnem nivoju, v preteklosti pa je tudi že opravljala delo pravosodne ministrice. Potem ko je nanizal njen življenjepis, je podal oceno, da gre za “pravo izkušeno političarko v pozitivnem imenu besede“.

“Moja odločitev zanjo je bila sorazmerno enostavna. Gre za eno najbolj izkušenih kandidatk, predvsem pa za kandidatko, ki je na tem resorju že opravljala naloge ministrice, zato verjamem, da bo tudi sredi mandata zastavljene naloge, ki jih ni malo, lahko začela opravljati v polnem zamahu. Verjamem, da je zelo primerna kandidatka za ministrico,” še med drugim dejal Golob po poročanju STA.

V največji opozicijski stranki SDS so razočarani nad plitkim kadrovskim bazenom v tako imenovani Svobodi. Poslanec Zoran Mojškerc je v imenu stranke koalicijo opomnil, da je v koalicijski pogodbi navedla, da bo imela ničelno toleranco do korupcije in da bodo opravili učinkovit pregon kriminala. “V naši poslanski skupini ne verjamemo, da se bo ministrica iz kvote SD, za katero je celo predsednik strateškega sveta za zdravstvo dr. Erik Brecelj dejal, da je plenilska in najbolj skorumpirana stranka, resnično lotila izzivov na področju korupcije.”

Foto: Borut Živulović/Bobo

Mojškerc meni, da niti sama ne zna odgovoriti, ali vstopa v koruptivno vlado ali ne, čeprav je to v medijih dokazala njena predhodnica Švarc Pipan. “Celo sam predsednik vlade je to javno obelodanil, ko je dejal, da imajo v koaliciji manjšo krizo zaradi korupcije. Hkrati pa o sumih obvodnega financiranja matične stranke SD prek Inštituta 1. maj, ki ga je sama soustanovila, teh še ni prijavila organom pregona,” je izpostavil in dodal, da bi bila to lahko prva učinkovita poteza, ki bi pokazala na resnost in neobremenjenost njihove kandidatke za ministrico.

Katičeva pravi eno, premier drugo
Prav tako je poslanec opozoril, da je Katičeva na predstavitvi pred matičnim odborom dejala, da ni na zaslišanju in na nekatera konkretna vprašanja ni želela odgovoriti. “Postavlja se vprašanje, kako zaupati v pravno državo, če niti bodoča šefica tega resorja ne želi ali ne zmore spoštovati temeljnega načela zavor in ravnovesij oziroma še huje, data teh načel niti najbolje ne pozna,” je izpostavil in spomnil, da je Katičeva obljubila, da bo za sodno vejo oblasti spisala poseben zakon, ki bo v prvi polovici letošnjega leta rešil plačni položaj sodnikov in tožilcev, medtem ko se na drugi strani ne drži podpisanih zavez zdravnikom. “Pred mesecem in včeraj smo od predsednika vlade poslušali, da se bo celotna plačna politika v javnem sektorju reševala skupaj. V koaliciji se morate odločiti, kaj bo sedaj veljalo. V petek kandidatka trdi eno, premier v ponedeljek nekaj drugega,” je problematiziral poslanec.

Kot je še poudaril, je sicer res, da kandidatka za ministrico pozna in razume pereče probleme pravosodstva in področje izvrševanje kazenskih sankcij, vendar ne podaja konkretnih rešitev. “Še več, sama ne obljublja čudežev, kar v prevodu pomeni, da se v času njenega mandata sodni zaostanki ne bodo bistveno zmanjševali, zaupanje državljanov v pravno državo pa bo še bolj skrhano,” je zaključil.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska vlada preplavlja Avstralijo z migranti

Dolga leta je Avstralija vejala za državo s pametno...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Incident: Podporniki Hamasa napadli Ruparja, ki je za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...