So latvijski Muzej okupacije poškodovali ruski agenti?

Datum:

“V noči na 28. februar je neznanec odvrgel molotovko v prostore Muzeja okupacije Latvije v Rigi. Gnusno dejanje. Kolegom iz odličnega muzeja v spomin na grozote sovjetskega terorja izrekam vso podporo,” je sporočila nekdanja direktorica Študijskega centra za narodno spravo in zgodovinarka dr. Andreja Valič Zver. 

Kot je znano, se bitka za svobodo in suverenost ne evropskem vzhodu ne bije zgolj na fronti, ampak tudi v drugih sferah, denimo kibernetski. Nedavno smo poročali o obsežni dezinformacijski kampanji proti Ukrajini, ki jo vodi Kremelj in katere namen je med drugim spreti vojaško in politično vodstvo Ukrajine ter ukrajinsko politično vodstvo z Zahodom (tukaj).

Ruski spletni troli na MMC
Vnovič velja izpostaviti aktivacijo proruskih novinarjev in komentatorjev na novičarskih portalih, ki so tudi v Sloveniji zelo dejavni v korist Kremlja (tukaj). Pisali smo tudi o zlorabljanju ilegalnih migracij za hibridno vojskovanje proti Finski in drugim državam na vzhodu celine (tukaj).

Gre za delo ruskih agentov?
Iz Latvije tokrat prihaja vest, da so neznanci v zgodnjih jutranjih urah v prvem nadstropju stavbe Muzeja okupacije razbili okno in v direktorjev kabinet odvrgli prižgano molotovko. V Latviji so prepričani, da ne gre zgolj za napad na muzej, marveč tudi na latvijske države, ustavo in resnico. Zadnje čase se sovraštvo Rusije in Vladimirja Putina do baltskih držav krepi, saj slednje sovjetske okupacije ne dojemajo kot osvoboditve, marveč bolj kot menjavo enega okupacijskega režima z drugim.

Med pripadniki ruskih manjših tudi Putinovi vohuni
Obenem baltske države množično odstranjujejo sovjetske spomenike z javnih površin in si prizadevajo za krepitev vojaških kapacitet, saj to območje spada v rusko interesno sfero. Treba je vedeti, da rusko hibridno vojskovanje testira odziv vzhodnega krila Natovih članic, v prihodnje pa je mogoče pričakovati polno invazijo na katero od njih. Veliko nevarnost v tem smislu predstavljajo tudi pripadniki številčnih ruskih manjšin, med katerimi so tudi Putinovi agenti  (tukaj). Spomnimo na primer latvijske evroposlanke, ki je vohunila za Rusijo.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki z nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...