Hamas = ISIS

Datum:

Vprašanje, kaj je Hamas, je bolj aktualno kot kadar koli doslej. To je tvorba, ki obvladuje politično življenje Gaze in ima večino v parlamentu. In nikdar si ni resnično prizadeval za mirno sobivanje z Izraelci, ampak za izbris države Izrael!  

                   

Bolj kot kadar koli doslej je danes aktualno vprašanje – kaj v resnici je Hamas. Pred dnevi je teroristična organizacija začela obsežen napad na Izrael, ki ga je pričakoval le redko kdo. S svojo akcijo je presenetila tako izraelsko vojsko kot tajne službe, v javnosti pa se pojavljajo informacije, da brez izdatne pomoči Irana in Rusije to ne bi bilo mogoče (tukaj).

Hamas uživa podporo večine Palestincev
Portal BBC organizacijo Hamas opisuje kot največjo palestinsko militantno islamistično skupino. Njeni pripadniki so nedavno vstopili na izraelsko ozemlje v bližini Gaze in pomorili na stotine tamkajšnjih prebivalcev, na desetine pa odpeljali kot vojni plen. Gre za militantno grupacijo, ki vlada območju Gaze in je nastala leta 1988, torej po začetku prvega upora proti izraelski zasedbi Zahodnega brega in Gaze. Teroristična organizacija je imela prvotno dvojni namen – izvajanje oboroženega odpora proti Izraelu, ki ga je vodilo vojaško krilo, in zagotavljanje programov socialnega varstva. Toda od leta 2005, ko je Izrael umaknil svoje enote in naseljence iz Gaze, je Hamas vključen tudi v politični proces. Leta 2006 je zmagal na volitvah v palestinski parlament (večino ohranja še dandanes, kar pomeni, da takšen način vodenja Palestinci večinoma podpirajo), okrepil politično moč in izrinil rivalsko gibanje Fatah predsednika Mahmuda Abasa.[/color-box]

Zemljevid območja Gaze (Foto: Wikipedija)

Od tedaj so bili skrajneži vključeni v štiri večje konflikte z Izraelom, skupna blokada Gaze s strani Izraela in Egipta pa je bila namenjena pacifikaciji in izolaciji Hamasa. Organizacija se ponaša tudi z bombnimi napadi, med drugim na avtobuse. Posledično je življenje izgubilo veliko Izraelcev. Takšno početje pa Izrael odvrača od mirovnih procesov. Palestinci tovrstne napade dojemajo kot maščevanje za lastne izgube in gradnjo izraelskih naselbin na Zahodnem bregu. Olje na ogenj so prilile tudi nasilne smrti (izraelski raketni napadi) duhovnih vidnih voditeljev Hamasa – šejka Ahmeda Jasina in njegovega naslednika Abdula Aziza al-Rantisija leta 2004. Hamas pa je ob bombnih napadih skušal pridobiti naklonjenost Palestincev tudi z ustanovitvijo šol in klinik. Mnoge so namreč razočarale skorumpirane in neučinkovite vlade, v katerih je imel večino Fatah. Teroristična organizacija sicer zavrača vsakršna prizadevanja za podpis sporazuma med Palestinci in Izraelom za priznanje legitimnosti Izraela in odpovedi nasilju. 

Cilj teroristične organizacije je uničenje Izraela
Zaradi svojih ravnanj je bil Hamas izpostavljen ostrim sankcijam (gospodarskim in diplomatskim) tako s strani Izraela kot njegovih zahodnih zaveznikov. Konflikt med palestinsko in izraelsko stranjo pa se ni nikdar zares polegel. Cilj Hamasa je uničenje Izraela, na njegovem mestu pa ustanovitev Islamske države. Organizacija je v več vojnah z Izraelom že vse od leta 2007, ko je prevzela oblast v Gazi. V tem času pa je bodisi izstrelila bodisi dovolila izstrelitev drugim skupinam, na tisoče raketnih izstrelkov na Izrael ter izvedla druge smrtonosne napade. Po drugi strani pa je tudi Izrael večkrat napadel Hamas. Govora je o zračnih napadih. Izrael skupaj z Egiptom vse od leta 2007, kot že rečeno, blokira območje Gaze, kar pojasnjuje z varnostnimi razlogi. Hamas kot celotno organizacijo, v nekaterih primerih pa le vojaško krilo, Izrael, ZDA, Evropska unija in Združeno kraljestvo ter mnoge druge države razglašajo za teroristično. Hamas sicer uživa močno podporo Irana, ki teroristom zagotavlja finančna sredstva, orožje in usposabljanje.

Militanti skrajne skupine Hamas v svoje početje vpletajo tudi najmlajše. (Vir: AFP)

Čeprav se je zadnji napad skrajnežev zgodil brez predhodnega opozorila, je do njega prišlo v času poglabljanja izraelsko-palestinskega spora. Prav mogoče je, da je Hamas k napadu spodbudilo tako večje število letošnjih žrtev med Palestinci kot tudi želja po samopromociji Hamasa (lahko bi šlo za propagandno zmago nad Izraelom), posledično pa krepitev priljubljenosti med običajnimi Palestinci. S talci, ki so jih Hamasovi teroristi odvedli v Gazo, pa bi Izrael lahko izsiljeval za zamenjavo jetnikov. V Izraelu je zaprtih okoli 4,5 tisoč Palestincev. Zadeva ima močan čustven naboj. Je pa mogoče v ozadju konflikta še ena stvar: tako Iran kot Hamas odločno zavračata sklenitev zgodovinskega mirovnega sporazuma med Izraelom in Savdsko Arabijo. Ta bi bil lahko onemogočen, če bi Izraelci s povračilnimi ukrepi razjezili prebivalce arabskih držav.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...