Harvardska študija: Večine stranskih učinkov cepiv ne povzročajo cepiva

Datum:

Številni so tako zaskrbljeni zaradi “stranskih učinkov” cepiva proti covidu-19, da jih dejansko občutijo, tudi če dobijo placebo, navaja nova raziskava. Veliko večino “neželenih učinkov” cepiva proti covidu-19 tako povzročajo pričakovanja ljudi in ne cepivo, pravijo raziskovalci Harvardske medicinske šole potem, ko so analizirali poročila s strani več kot 45 tisoč sodelujočih v raziskavi. 

                   

O različnih “sistemskih” stranskih učinkih, kot so glavoboli, utrujenost in bolečine v sklepih, so poročali v obeh polovicah fokusne skupine: pri tistih, ki so prejeli različna cepiva proti covidu, kot tudi pri tistih, ki so nevede prejeli placebo.

Po analizi poročil so znanstveniki iz medicinskega centra Beth Israel Deaconess s sedežem v Bostonu prišli do zaključka, da je tako imenovani “nocebo učinek” – neprijetni občutki, ki jih povzročajo tesnoba ali slaba pričakovanja – predstavljal tri četrtine vseh prijavljenih stranskih učinkov cepiva.

Zaskrbljenost povzroča stranske učinke
Poročilo, ki je bilo objavljeno v reviji JAMA Network Open, pravi, da je 35 odstotkov prejemnikov placeba poročalo o neželenih učinkih po prvem odmerku in 32 odstotkov po drugem. V skupinah s cepivom so poročali o bistveno več “neželenih dogodkih”, vendar so tako imenovani “nocebo odzivi” predstavljali “76 odstotkov sistemskih neželenih učinkov po prvem odmerku cepiva covidu-19 in 52 odstotkov po drugem odmerku“.

Nocebo učinek naj bi se pojavil, kadar negativna pričakovanja pacienta glede zdravljenja povzročijo, da ima zdravljenje bolj negativen učinek, kot bi ga sicer. Ko na primer bolnik predvidi neželeni učinek zdravila, lahko ta učinek trpi, četudi je “zdravilo” dejansko inertna snov. (Foto: epa)

Znanstveniki po poročanju RT ugotavljajo, da čeprav so razlogi za obotavljanje pri cepljenju raznovrstni in zapleteni, se zdi, da je zaskrbljenost glede možnih stranskih učinkov cepiv proti covidu-19 “glavni dejavnik” in javni programi cepljenja bi morali po njihovo upoštevati te visoke odzive na nocebo.

Eden od znanstvenikov, vključenih v raziskavo, profesor Harvardske medicinske šole Ted Kaptchuk, je pojasnil, kakšna je znanost, ki stoji za “učinkom nocebo”. Pri tem je poudaril, da so “nespecifični simptomi”, kot sta glavobol in utrujenost, navedeni v številnih informativnih knjižicah kot tipični stranski učinki cepiv proti covidu. “Dokazi kažejo, da lahko tovrstne informacije povzročijo, da ljudje napačno pripišejo običajne dnevne občutke v ozadju, ki izhajajo iz cepiva, ali pa ti povzročijo tesnobo in zaskrbljenost, zaradi katerih so ljudje hiperpozorni na telesne občutke glede neželenih dogodkov,” je zatrdil Kaptchuk.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

Na “mavrični maškaradi” tudi LGBTQ+ sekcija za Palestino

Včeraj se je s povorko po ulicah prestolnice zaključil...

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....