Hojs razgalil nesposobnost ministra Poklukarja

Datum:

Število migracij je v letošnjem letu vidno naraslo. Toliko kot smo jih meli v avgustu, jih nismo imeli še nikoli. Na Policijski upravi Novo mesto beležijo tri četrtine vseh ilegalnih prehodov, kar šestkrat toliko kot jih je bilo lani. Tako ni bilo niti v času migrantske krize leta 2015, da bi se migranti prosto sprehajali po naseljih, pa pravi župan Brežic Ivan Molan. Medtem ko minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar vztraja, da je policija pri omejevanju migracij uspešna in podaja izjave v smislu, da se nič ne dogaja in da se vse migrante ujame, nekdanji minister za notranje zadeve Aleš Hojs na navedbe Poklukarja dodaja, da je zanimivo, da imamo, čeprav vse “deluje”, vseeno vsak dan večje število migrantov na slovenskih ulicah, vaseh in trgih.

                   

Opozicija opozarja, da vlada podcenjuje situacijo, zato SDS od premierja zahteva sklic Sveta za nacionalno varnost. Ker iz kabineta vlade pravijo, da sklic seje v razširjeni sestavi ni nujen, češ da ministrstvo in policija izvajata vse potrebne ukrepe za zagotavljanje varnosti in upravljanje migracijskih tokov, podpredsednik SDS in nekdanji notranji minister Aleš Hojs zadevo komentira, da je temu tako, kot če bi poslušali nekoga, ki prihaja iz drugega planeta. V oddaji 24 ur Zvečer je Hojs izpostavil, da so na Viču razmere že katastrofalne, saj je tam namesto predpisanih 300, nastanjenih kar preko 1200 azilantov. Hojs se je obregnil ob izjavo Goloba, ki trdi, da ograja ne deluje. “To je podobno, kot če bi rekli, da sem doma ogradil hišo, potem sem na strežaj pustil odprta vrata, nepridipravi so postorili, kar so imeli za postoriti, jaz pa kasneje sosedom razlagam, da ograja ne deluje,” je ponazoril in dodal, da meni, da ni sedaj časa za politično preigravanje in da je potrebno narediti vse, da se migrantski vsal zaustavi.

Minister Boštjan Poklukar je v zvezi z visokim številom nezakonitih prehodov vztrajal, da policija zadeve obvladuje, o čemer naj bi pričale tudi visoke številke pridržanih, ki so vstopili v Slovenijo. Nato pa je začel razlagati, da nima samo naša držav težav z visokimi številkami ilegalnih prehodov meja, ampak tudi države na zahodni balkanski poti – še huje pa je v Sredozemlju, konkretno v Italiji. Skratka, s tem je dal vedeti, da gre za evropski problem. “Evropski problem se rešuje skupaj na evropski ravni. Videli ste, da je predsednica Evropske komisije obiskala Lampeduso. Tudi sam sem v stiku z notranji ministri držav Zahodnega Balkana kot z Republiko Hrvaško. Bil sem v Italiji, pogovoril sem se z ministrom, tudi bil sem v stiku z avstrijskim ministrom,” je povedal in priznal, da je na območju Rigonc največje število vstopov v državo. “Migranti v državo prehajajo preko nekdanjega mejnega prehoda v Rigoncih po cesti in gredo po cesti še naprej.” Tihotapljenje teh ljudi po njegovih besedah predstavlja težavo, a naj bi bila po njegovo Slovenija tukaj uspešna, ker je prejela preko 250 tihotapcev.

Poklukar zaradi solidarnosti prikimal razporejanju migrantov po evropskih državah?!
“Če poslušamo gospoda ministra, res izgleda, kot da je vse v najlepšem redu. Torej, policija je uspešna, nič se ne dogaja, vse pribežnike primejo,” je na povedano pripomnil Hojs in spomnil, da ga je tudi premier, ko je julija na seji Sveta za nacionalno varnost predlagal, da je sklic seje nujen, arogantno zavrnil z istimi besedami, da naj za to ne skrbijo, ker to urejajo na nivoju Evrope. “Ljudje verjetno ne vedo, kako to urejajo na evropskem nivoju. Gospod minister je na evropskem nivoju dal soglasje k novim pravilom, po katerih bodo vse tiste, torej tudi tiste, o katerih je govoril, ki so se izkrcali na Lampedusi ali pa v Španiji, locirali po evropskih državah,” je Hojs izpostavil kritično in dodal, da prejšnja vlada in on osebno se s takim pristopom niso nikoli strinjali. V času našega predsedovanja Svetu EU se je namreč preprečilo, da bi k nam prišel val afganistanskih beguncev po padcu afganistanske vlade.

Foto: posnetek zaslona POP TV

Ker Poklukar ni mogel zanikati dejstva, da se je strinjal z razporejanjem migrantov, se je začel izgovarjati, da samo Poljska ni prikimala temu solidarnostnemu mehanizmu in da smo s tem ravnali solidarno z drugimi evropskimi državami. Vztraja, da številke migrantov, ki naj bi jih prevzela Slovenija, niso tako visoke, sprejemljive pa naj bi bile za slovenski azilni sistem. Nato je pričel ponavljati besede predsednice Evropske komisije, ki je zatrdila, da se bo morala evropska rešitev najti na obalah Afrike in pa v Aziji, od koder migracija izhaja. “Migracija je danes mešana. Leta 2025, 2016 so v Slovenijo prihajale tudi družine, ranljive skupine, danes prihajajo moški, ki gredo s trebuhom za kruhom v boljši svet,” je povedal, ker je pač nemogoče prezreti, da v Evropo večinsko prihajajo mladi moški. Zasedenost azilnih kapacitet je zaznati po celotni EU, pravi in dodaja, da naj bi migrantski val začel popuščati. To pa naj bi bil dokaz, po njegovo, da ukrepi policije delujejo. “No, če bi v naši državi imeli čas čakati na evropske rešitve, bi bili v naslednjih mesecih v poziciji, kot je danes Italija. Torej  bi danes imeli, bomo tukaj imeli Lampedus,” je na to pristavil Hojs.

Migranti ne prihajajo k nam s padali, tudi ne po morski poti, ampak prihajajo iz sosednje varne države
Po besedah Hojsa so v SDS podali nekaj konkretnih rešitev za umiritev razmer. “Prva stvar je, da se neprimerno drugače začnemo pogovarjati s Hrvaško,” pravi in spominja, da je v času, ko se je Hrvaška približevala Schengnu, ministru dal jasne pogoje, ali bodo zaustavili migracije ali pa se njihovega procesa kot predsedujoči ne bomo nadaljevali. “V trenutku so se migracije zmanjšale,” je bil jasen in dodal, da je potrebno Hrvaški ponuditi pomoč za čuvanje zunanje schengenske meje z republiko BIH. “V kolikor to ne deluje, schenegenski zakonik dopušča uvedbo ponovne kontrole s Hrvaško. Zanimivo je, da naša policija prestrega te migrante, ki vstopajo, nekaj kilometrov v notranjosti naše države. Čemu, zakaj? Ekipe za izravnalne ukrepe bi to morale početi na mejnih prehodih. Teh ljudi, tudi če bi zgolj naključno kontrolirala, v državo ne bi smela pustiti,” je pojasnil in poudaril, da migranti k nam ne prihajajo s padali, tudi ne po morski poti, ampak prihajajo iz sosednje varne države. Migranti bi morali biti po besedah Hojsa na Hrvaškem registrirani kot prosilci za azil. “Ker je naša politika nesposobna, naša policija nekooperativna in ne dela, kar bi morala, imamo stanje na terenu, ki ga imamo,” je bil kritičen in se obregnil ob stalno nasmihanje ministra nad njegovimi besedami, in dodal, da ne verjame, če se bo smejal tako tudi v prihodnjih mesecih, ko bo v primeru, če ne bodo reagirali, stvar še bolj katasrofična in tragična.

Poklukar je vztrajal, da Slovenija ni Lampedusa in da to nekaj časa ne bo. Hojsu je očital odnos do policije in dodal, kako naj bi bile njegove izjave smešne. Z namenom, da bi minister gledalcem oddaje ustvaril vtis, kako naj bi Hojs s svarili pretiraval, je začel omenjati, da je Hojs tudi v času covida, ko je bilo manj nezakonitih prehodov kot danes, želel uvesti 37a člen zakona o obrambi in pripeljati vojsko s pooblastili na mejo, pripeljal pa je tudi mednarodne enote policije. EU je po besedah Poklukarja Hrvaški zaupala izvajanje schenegenskih pravil. Kot pravi je Slovenija povečala obseg mešanih patrulj na območju Rigonc in obrežja. Z navedbo, da migranti prehajajo državno mejo po cestah, po železnici, s taksiji, je želel upravičiti idejo vlade, da se gre zato v podiranje ograje. “Policija se trudi upravljati migrantski val. Slovenija je varna,” je vztrajal minister. Ker pa je znano, da je prišlo do povečanja kriminala na območju Viča, je začel to dejstvo blažiti z navedbo, da je temu tako, ker je v statistikah tudi, ko si migranti v azilnem domu med seboj kradejo telefone.

Foto: posnetek zaslona Pop TV

Čeprav vse “deluje”, je migrantov vedno več 
“Poglejte, mislim, da je najbolj praktičen prikaz vsega, kako deluje, da obiščete Rigonce, ljubljanski Vič, Logatec. Dokler bomo imeli notranjega ministra, ki večino svojega ministrovanja posveča temu, da izbere protežiranca predsednika vlade za generalnega direktorja policije, ta isti pa največ časa porabi za dokazovanje, da ima ustrezno izobrazbo in kvalifikacije za to delovno mesto, namesto da bi delal, kar mora delati, toliko časa mislim, da stvar ne bo boljša,” je kritično dodal Hojs in na vnovično vztrajanje ministra, da je izbral kariernega policista in da so zadeve pod kontrolo, poudaril: “Skratka, vse “deluje”, a vsak dan imamo večje število migrantov na slovenskih ulicah, vaseh in trgih.”

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...