Hrvaško sodišče obsodilo vodjo vojaškega pregona proti četverici JBTZ

Datum:

Sodišče v Osijeku je nekdanjega vodjo jugoslovanske protiobveščevalne službe KOS Aleksandra Vasiljevića v odsotnosti obsodilo na 20 let zaporne kazni za zločine na območju Hrvaške in Srbije. Konec 80. let prejšnjega stoletja je bil tudi vodja vojaškega pregona v procesu proti četverici JBTZ v Sloveniji. Slovenska sodišča doslej niso obsodila nobenega generala JLA za zločine na slovenskih tleh v času osamosvojitvene vojne leta 1991.

                   

V ponedeljek je sodišče v Osijeku na 20 let zapora obsodilo nekdanjega šefa KOS Aleksandra Vasiljevića za zločine nad hrvaškimi civilisti in vojnimi ujetniki v taboriščih na območju Srbije in Hrvaške. Sojeno mu je bilo v odsotnosti.

Vasiljević je bil spoznan za krivega, da je kot načelnik oktobra 1991 ustanovil taborišča za vojne ujetnike v krajih Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš in Stara Gradiška, kamor so zaprli civiliste in več sto ujetih pripadnikov hrvaške vojske. Vasiljeviću je sodišče uspelo dokazati, da je kot odgovorna oseba vedel, da so njegovi podrejeni vojne ujetnike mučili in ubijali. Spoznan je bil za krivega za smrt 19 ljudi, številni preživeli so dobili težke in trajne posledice, ženske se je posiljevalo. Sodišče je imelo za obsodbo dovolj prič, dokumentacije in drugih dokazov, da je utemeljilo tako pomembno odločitev.

Bil je tudi vodja pregona proti četverici JBTZ
General Vasiljević je bil prav tako udeležen v vojaškem procesu proti četverici JBTZ. Spomnimo, da je Služba državne varnosti (SDV) 27. aprila 1988 opravila tajno preiskavo prostorov podjetja Mikro Ade v Ljubljani, pri čemer so odkrili magnetogram in dva lista vojaškega dokumenta (ukaz generalpodpolkovnika Svetozarja Višnjića, poveljnika 9. armade). S tem so pridobili dokaze, zaradi česar so se odločili, da bodo sprožili sodni proces pred vojaškim sodiščem. 30. maja 1988 je bil zadnji sestanek SDV in KOS, kjer so se dogovorili o poteku aretacij in nadaljnjih postopkih; sestanek sta vodila polkovnik Aleksandar Vasiljević (KOS) in pomočnik vodje službe državne varnosti RSNZ Štefan Tepeš. V skupini, ki naj bi vse to izvedla, so bili: Miran Frumen (vodja), Dragan IsajlovićZvonko HrastarFranci Pivk idr.
Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Obsodbo Vasiljevića je komentiral tudi Janez Janša, ki se je ob tem spomnil zasliševanja: “Obsojeni polkovnik JLA Aleksander Vasiljević mi je v vojaškem zaporu na Metelkovi junija 1988, dan po veličastnem zborovanju na Kongresnem trgu, na zaslišanju zabrusil: “Slovencev vas je v Jugoslaviji le kakih 8%. Tudi če se vsi uprete in vas vse pobijemo, Jugoslavija ne bo veliko manjša, bo pa veliko boljša.” To je bil dan, ko sem sklenil, da bom z vsemi svojimi močmi delal za samostojno Slovenijo. Žal je trajalo 35 let, da so tega zločinca obsodili, pa še to ne v Sloveniji, ampak na Hrvaškem. Pri nas bi mu verjetno svobodnjaki namenili vojaške časti, tako kot Zemljariču.

Slovenska sodišča nobenega izmed napadalcev na našo državo v času osamosvojitvene vojne niso procesirala, čeprav je bilo vloženih več ovadb z zadostnimi dokazi za storjene zločine. Tožilstvo in sodstvo kot podaljšana roka politike in nekdanjega režima še vedno sodelujeta pri obrambi tistih, ki so dokazano delovali proti slovenski državi, jo razoroževali in celo napadali. Le hrvaškemu pravosodju se lahko zahvalimo, da je popravilo del krivic iz preteklosti.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...