Bizarna etika: Policiste mečejo na cesto, poslanka SMC Irena Grošelj Košnik pa kljub hudim kaznivim dejanjem ostaja

Datum:

Ponarejanje listin, zloraba položaja, neplačevanje socialnih prispevkov zaposlenim. Vse to je potrjeno delala nekdanja direktorica CSD Trbovlje, sedaj poslanka SMC. Kljub hudim kaznivim dejanjem pa jo je SMC vzela v bran in ji kot poslanki ni treba odstopiti. 

Etika premierja Mira Cerarja se zelo hitro obrača glede na to, ali je nekdo iz njegove stranke ali ne. To zelo očitno kaže tudi bizaren primer nekdanje direktorice CSD Trbovlje Irene Grošelj Košnik , ki jo je, kljub ugotovitvam izrednega notranjega revizijskega postopka, v bran vzela vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Dejala je, da za zdaj ne vidi razloga, da bi morala Grošelj Košnikova oditi.

Vse to pa se dogaja slab teden dni zatem, ko ta ista vlada iz služb meče sedem policistov zaradi afere Koprivnikar, in sicer za neprimerno manjša kazniva dejanja kot pri nekdanji direktorici. Opozoriti je treba, da policisti niso zagrešili nobenega kaznivega dejanja, razen da so se dogovarjali, koga bodo ustavili. A to je med policisti bolj ali manj običajna praksa.

Očitno so zagrešili samo to napako, da so ustavili Cerarjevega ministra, pa čeprav ga niso maltretirali, postopek so izvedli korektno in pri tem niso zlorabili svojega položaja. Policisti morajo iti, ker niso iz Cerarjeve SMC, poslanka pa za hujša dejanja ostaja.

Revizijski postopek pokazal več nepravilnosti
Izredni notranji revizijski postopek poslovanja, ki ga je ministrstvo za delo izvedlo na Centru za socialno delo Trbovlje, je pokazal več nepravilnosti. Kot so danes povedali na ministrstvu za delo, na CSD Trbovlje med drugim nista delovala sistema notranjega nadzora in ravnanja s tveganji, sporni pa so bili tudi najeti krediti. Center je takrat, kot smo že omenili, vodila sedanja poslanka SMC Irena Grošelj Košnik.

Ugotovitve notranjega revizijskega postopka, ki se nanašajo na tri kredite, najete od leta 2012 naprej, je predstavil generalni direktor Direktorata za socialne zadeve na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve RS Štefan Lepoša. “Ustanovitelj ni za nobenega od kreditov dobil podatka, da bo kredit najet. Torej ni dal svojega mnenja, soglasja pa ni dalo niti ministrstvo za finance,” je pojasnil Lepoša in dodal, da je ta nepravilnost očitna. Poleg tega je pri plačevanju prispevkov nekaterim zaposlenim prihajalo do 4-mesečnih zamikov.

Za nepravilnosti na centrih so po Lepoševih besedah odgovorni direktorji, v tem primeru pa je sporno tudi dejstvo, da so na centru za področje finančnega poslovanja pogosto pooblastili kar delavko računovodstva, kar je prav tako eden od izsledkov revizije.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer za zdaj ne vidi razloga, da poslanka Irena Grošelj Košnik ne bi nadaljevala s svojim delom. Pričakuje, da bodo glede nepravilnosti na CSD Trbovlje tudi ostali organi profesionalno dokončali delo.

Gre za nepravilnosti, ki so kaznive
Kot je poudaril Lepoša, letna poslovna in finančna poročila ter druga dokumentacija ni izkazovala nikakršnih nepravilnosti, zato je šlo po vsej verjetnosti za kazniva dejanja ponarejanja uradnih listin. Tako letna poročila niso vsebovala podatkov o najetih kreditih – razen tega, da je bil z najemom kreditov seznanjen svet centra.

Po prejetih rezultatih revizije so Centru za socialno delo Trbovlje naložili vzpostavitev sistemov notranjega nadzora in ravnanja s tveganji. Temeljne nepravilnosti, ki se dotikajo suma storitve kaznivega dejanja, pa so predali v preiskavo policiji. V izogib podobnim zapletom se je ministrstvo odločilo podobno revizijo izvesti še na 12 naključnih centrih po državi.

Nekdanja direktorica je poslanka SMC
Nekdanja direktorica CSD Trbovlje in zdajšnja poslanka SMC Irena Grošelj Košnik naj bi po informacijah, ki so v javnost prišle lani, najemala posojila za center brez soglasij finančnega ministra in ministrstva za delo, najetih posojil pa ni vključila v letna poročila, zaključne račune in finančne načrte zavoda. Skupno naj bi šlo za približno 110.000 evrov posojil. Novo vodstvo CSD Trbovlje naj bi po opozorilu finančne uprave tudi ugotovilo, da center pod vodstvom Grošelj Košnikove ni plačal socialnih prispevkov za 12 zaposlenih v višini 46.000 evrov.

Vprašanja o odgovornosti poslanke Irene Grošelj in njenem morebitnem odstopu s poslanskega mesta smo poslali tudi na stranko SMC. Na odgovore še čakamo.

M. P., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

So latvijski Muzej okupacije poškodovali ruski agenti?

"V noči na 28. februar je neznanec odvrgel molotovko...

Gre Svoboda po poti SD? Leto je končala z 868 tisočaki minusa in upadanjem članstva

Gibanje Svoboda v finančnem smislu postaja vse bolj podobno...

SDS: Vlada naj uskladi pokojnine, ker je upokojence spet prikrajšala

"Po skoraj dveh letih vladanja Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov...