Jerajeva razgalila dvoličnost Kociprove, ki se ji leta 2013 ni zdela “nacionalna katastrofa”, da SDS nima nadzornika v RTV!

Datum:

“Po opravljenih volitvah je v nadzornem svetu RTV Slovenija zastopanih pet političnih strank v DZ-ju, ampak nacionalna katastrofa je in konec sveta je, ker enkrat med temi strankami ni SDS,” je leta 2013 med drugim dejala poslanka SAB Maša Kociper. Danes pa se zgraža, ker po istem principu v nadzorni svet RTV Slovenija ni bil imenovan noben predstavnik politične opcije, ki ji pripada. Skrajno dvolično. 

                   

“Leta 2013 ni bil upoštevan predlog SDS za članico nadzornega sveta RTV. Prebrala vam bom razpravo iz seje državnega zbora, na kateri smo odločali o članih, in sicer je Maša Kociper takrat dejala, citiram: “Namreč gospa Jeraj je pravilno prebrala 26. člen Zakona o RTV Slovenija, ki pravi, da morajo biti pri imenovanju, pri volitvah v nadzorni svet RTV Slovenija, upoštevane politične stranke v DZ-ju,” je nedavno uvodoma spregovorila poslanka SDS Alenka Jeraj.

Kot je v nadaljevanju povzemala besede Kociprove, ta člen nikjer ne določa, da mora biti sorazmernost upoštevana, se pravi, da bi morale biti politične stranke v DZ-ju sorazmerno zastopane. “Če bi bilo to predvideno na ta način, zakon verjetno ne bi predvidel volitev za člane nadzornega sveta.” Kajti če pride do volitev, seveda sorazmernosti ni mogoče zagotoviti na enak način, kot če bi jo določal zakon.

“Po opravljenih volitvah je v nadzornem svetu RTV Slovenija zastopanih pet političnih strank v DZ-ju, ampak nacionalna katastrofa je in konec sveta je, ker enkrat med temi strankami ni SDS.” Spomnimo: Državni zbor je imenoval 13 članov programskega sveta RTV Slovenija in pet novih članov nadzornega sveta. Sklepe je sprejel kljub opozorilom opozicije o njihovi nezakonitosti, zaradi česar so poslanci LMŠ-ja, SD-ja, Levice, SAB-a in NeP sejo zapustili, poročata STA in MMC. “Padla je Bastilja globoke države,” so se na novico odzvali na družabnih omrežjih.

Glas ljudstva: Naj bo Gregorčič, ki je v Odmevih “pregazil” Cirmana in ujezil “neodvisnega” Milosavljevića
Za sklep o imenovanju programskih svetnikov je glasovalo 46 poslancev, proti pa jih je bilo 42. “43 poslancev tega državnega zbora ne bo imelo v nadzornem svetu niti enega nadzornika” je pred časom komentiral vodja poslancev SD Matjaž Han, ki pa je ob tem pozabil, da je bila tudi stranka SDS dolgo časa brez nadzornika. Pripomnil je še, da so vehementno povozili določila zakona – in ponovno pozabil, da so enako ravnali tudi sami. Za KUL-ovce danes ni bil najbolj prijeten dan.

Profesor dr. Peter Gregorčič (Foto: zajem zaslona RTV)

Ne le, da je Državni zbor sprejel novi protikoronski zakon (PKP10), zakon o DDV-ju oziroma o razbremenitvi plač ter zakon o debirokratizaciji, pač pa je tudi izglasoval nove člane programskega in nadzornega sveta RTV. Za osem članov programskega sveta RTV SLO, ki jih DZ sicer imenuje na predlog gledalcev in poslušalcev programov RTV SLO, so imenovali Mitjo ČandraJurija Pavla EmeršičaPetra GregorčičaIvana KrambergerjaŽigo KušarjaKlaro RemecJelko Stergel in Matevža Tomšiča.

Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje: Ni predstavnika SAB, a to še ne pomeni “konca sveta”
Člani programskega sveta, ki jih DZ imenuje na predlog političnih strank, so postali Dejan Cesar, ki ga je predlagala poslanska skupina DeSUS-a, Anuša Gaši, ki jo je predlagala poslanska skupina SMC-ja, Vane Gošnik na predlog SNS-a, Jožef Jerovšek na predlog SDS-a in Maja Lapornik na predlog NSi-ja. Sklep je podprlo 45 poslancev, eden pa je bil proti. DZ je na predlog političnih strank potrdil tudi pet članov nadzornega sveta. Člani NS so Tamara Besednjak Valič, ki jo je predlagal SDS, Janez Čadež (NSi), Metka Čobec (SMC), Romana Fišer (DeSUS) in Alenka Vodončnik (SNS). DZ je njihovo imenovanje potrdil s 46 glasovi, proti pa ni bil nihče.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki