Kaj vojna v Izraelu lahko pomeni za Slovenijo in EU?

Datum:

“Dobronamerno in pravočasno opozorilo. Dogodki v Izraelu bodo verjetno sprožili delno ali polno okupacijo palestinskih ozemelj. Iz Palestine bo bežalo ogromno ljudi, tudi tisti, povezni s terorističnimi organizacijami. Veliko jih bo poskušalo priti v EU. Da ne bomo spet presenečeni!” je zapisal varnostni strokovnjak Boštjan Perne. 

                   

Palestinska teroristična skupina Hamas je 7. oktobra 2023 zjutraj (ob 6.30 ) z raketami napadla več izraelskih mest. Njihov vojaški poveljnik Mohamed Deif je kmalu zatem napovedal začetek “vojaške operacije” proti Izraelu. Zadnja poročila govorijo o več deset mrtvih Izraelcih v obstreljevanju mesta Sderot. Sirene, ki opozarjajo na nevarnost raketnega napada, so se v jutranjih urah oglasile v številnih mestih vključno s Tel Avivom in Jeruzalemom, je sporočila izraelska vojska. Na družbenih omrežjih pa se pojavljajo posnetki ugrabitve žensk, otrok in vojakov. Iz sveta prihajajo besede podpore in obsodbe nasilja. Palestinski teror nad Izraelci je obsodil tudi prvak opozicije Janez Janša, Iran pa se je javno postavil na stran zločincev.

Po zadnjih podatkih (STA) je bilo proti Izraelu izstreljenih vsaj 2200 raket, torej polovico manj, kot je najprej trdil Hamas, ki ima nadzor na palestinsko enklavo ob Sredozemskem morju. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sodržavljanom sporočil, da so v vojni, vendar bodo zmagali. Obljubil je, da izraelske oborožene sile že izvajajo povračilne raketne napade na območje Gaze. Napad se je nepričakovano zgodil le dan potem, ko je Izrael obeležil 50. obletnico vojne iz leta 1973. Hamasu sicer nenaklonjeni palestinski predsednik Mahmud Abas je sporočil, da ima njihov narod pravico do obrambe pred “terorjem naseljencev in okupacijskih sil”.

Netanjahu pa je potrdil, da so na izraelsko ozemlje vdrli številni palestinski borci, od koder še vedno poročajo o neposrednih bojih med izraelskimi silami in teroristi (na jugu države). Znano je še, da so napadalci zajeli več talcev, tako otroke kot tudi ženske in celo vojake (oficirje). V teroristične dejavnosti je poleg Hamasa vključeno še eno islamistično palestinsko gibanje iz Gaze – islamski džihad. Izraelske oborožene sile (IDF) so ob tem sporočile, so borci Hamasa v Izrael vstopili po kopnem, morju in zraku (s pomočjo jadralnih padal). Življenje je izgubilo več deset ljudi, več sto pa je ranjenih. Izraelsko vojaško letalstvo je v povračilnih ukrepih zadelo 17 vojaških in štiri poveljniška središča Hamasa. Spomniti gre še, da tako Izrael kot tudi EU in ZDA Hamas obravnavajo kot teroristično organizacijo.

Veliko slavje Palestincev po EU azilnih domovih in mestih
V luči dogodkov pa se pojavlja vprašanje, kaj to pomeni za Slovenijo in EU. Varnostni strokovnjak Boštjan Perne je opozoril, da bodo dogodki verjetno sprožili delno ali popolno okupacijo palestinskih ozemelj, Palestino pa bo zapustilo veliko ljudi, med njimi tudi tistih, ki so povezani s terorističnimi organizacijami. Mnogi od njih bodo skušali vstopiti v EU. Po poročanju RadioGenoa Libiji uspe zadržati le manjše število ilegalcev, medtem ko je množica drugih, torej okoli 800 tisoč, že pripravljenih na invazijo v EU (500 tisoč iz Tunizije in 250 tisoč po balkanski poti). Bliža se nam prava apokalipsa. Da so ilegalci dejansko velik problem, kaže tudi današnje slavje Palestincev in drugih prosilcev za azil v grških azilnih domovih, ki so proslavili Hamasov napad na Izrael.

https://twitter.com/RadioGenoa/status/1710329197271670840

https://twitter.com/visegrad24/status/1710919123629166950

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...