Ste kdaj stali nad velikim zabojem lubenic v trgovini, jih nabirali in poskušali ugotoviti, katera je najzrelejša? Strokovnjaki so izpostavili nekaj strategij za izbor ravno pravšnje.
Obstaja več načinov za ugotavljanje, ali je lubenica ustrezna za uživanje. Kljub temu se večini zdi najboljši odgovor ta, da jo je treba dvigniti in pogledati njeno spodnjo stran.
Kar želite videti, je rumenkasta lisa na dnu. V tem se skriva razlog: “Na lubenici je najlažje pregledati poljsko pego ali pego na tleh. To je stran lubenice, ki med rastjo leži na polju in jo je enostavno najti. Če je ta predel rumene, jantarne, maslene ali smetanaste barve, to pomeni, da je sadje ostalo na trti dovolj dolgo, da je dozorelo.” To pravijo tudi vsi recepti, vendar pozor – če je pega belkasta, pomeni, da lubenica ni zrela.
To pa ni edina strategija prepoznavanja zrelosti lubenice. Ostaja še nekaj drugih namigov. Tukaj je priročen seznam načinov za ugotavljanje, ali je lubenica zrela. Uporabiti ga je mogoče kot vodilo pri naslednjem nakupovanju lubenice.
Brez stebla
Pecelj pomeni, da so lubenico obrali prezgodaj in ni mogla dozoreti. Na splošno sadež pade s trte, ko je dovolj zrel.
Zeleno steblo pomeni, da so sadež pravkar obrali in ni zrel. Rjavo steblo na mestu, kjer so ga odrezali, je boljše, saj je sadež imel vsaj imelo možnost dozorevanje.
Videz šteje
I. K.