Politkolesarji proti urednici Utripa vložili tožbo

Datum:

“Realno je Golob veliko bolj uspešno kot za poceni elektriko poskrbel za civilno družbo. Predvsem tisto za posebne operacije, ki pride na ulico, vlaga zakone, ko je treba. Dobili so nove milijone, da bodo zvesti.” Zapisano je tako močno prizadelo vsem dobro znane vodje protestnikov kolesarjev Teo Jarc, Jašo Jenulla in Niko Kovač, da so skupaj s Pravno mrežo za varstvo demokracije, ki je vse prej kot zaščitnik demokracije, proti odgovorni urednici Utripa vložili tožbo, saj gre po njihovem mnenju za laži. Vendar se zdi, da je bolj obratno – resnica boli.

                   

Po tem, ko so vodje protestov Tea Jarc, Jaša Jenull in Nika Kovač iz zloglasnega Inštituta 8. marec po “trdem delu”, ki so ga opravili za Golobovo vlado, prišli do želenega, so bili za svoj trud tudi poplačani. Nevladne organizacije in samooklicana “civilna družba” so dobili svoje mesto pod soncem, mirno nadaljujejo s črpanjem javnega denarja za zvesto opravljanje svojega dela in čeprav se tega tudi sami zelo dobro zavedajo, jih očitno še vedno precej zaboli, ko jim nekdo postreže z resnico. Tokrat so jih zabolele besede iz Utripa, zato so proti odgovorni urednici Jadranki Rebernik vložili tožbo.

“Zoper odgovorno urednico informativnega programa TV Slovenija smo vložili tožbo za objavo popravka. S pomočjo odvetniške pisarne Zakonjšek smo zoper Jadranko Rebernik v imenu Tee Jarc, Jaše Jenulla in Nike Kovač vložili tožbo zaradi popravka,” je na Twitterju objavila Pravna mreža za varstvo demokracije. Kot prvo se sprašujemo, kakšen popravek je potreben, ko pa je šlo za navajanje dejstev. Stavka, da je “Golob realno veliko bolj uspešno kot za poceni elektriko poskrbel za civilno družbo in to predvsem za tisto za posebne operacije, ki pride na ulico, vlaga zakone, ko je treba. Dobili so nove milijone, da bodo zvesti,” sta namreč več kot resnična, česar se zavedajo tudi Jenull, Jarčeva in Kovačeva, pa vendar bi radi to na vsak način prikrili. In kako drugače kot z napadom – ta je namreč najboljša obramba.

Da je tako, je Slovenska javnost videla na lastne oči. Petkovi kolesarji so skoraj dve leti “trdo” kolesarili, da so dobili, kar so hoteli – Goloba, ki jim je svojo hvaležnost izkazal na več načinov. Spomnimo, da so se še nekaj mesecev nazaj skupaj fotografirali, saj je “civilna družba” tako priviligirana, da je takoj prišla do predsednika vlade. Marsikdo se je takrat vprašal, ali bi bil v Golobov kabinet enako sprejet prav vsak predstavnik civilne družbe, torej vsak državljan, ali le “priviligirana garaška elita”, zaradi katere je Golob danes tam, kjer je.

Foto: Facebook/Twitter Vlada RS

In tako so Jarčeva, Jenull in Nika Kovač obiskali predsednika vlade Roberta Goloba, skupaj popili kavico ter ga spomnili na njegove predvolilne obljube levičarskim aktivistom. Kot osrednje teme so takrat izpostavili zdravstvo, reformo političnega sistema in stanje na RTV Slovenija ter se dogovorili za bodoče “konstruktivno sodelovanje”.

Pritok javnega denarja v žepe NVO
Ne le, da jih je s tem javno “obeležil” kot svoje zveste pse, temveč jim je tudi finančno dodobra poplačal. Seveda ne osebno iz svojega računa, temveč z ogromno količino denarja, ki se zliva v nevladne organizacije, medtem ko ljudje od tega nimajo nič. Opomnimo pa, da se to dogaja v času svetovnih kriz, ko bi ta denar razsipna vlada lahko namenila drugam – ljudem, ki so jo izvolili. Spomnimo, da se je nedavno na družabnem omrežju znašel seznam nevladnih organizacij, ki sestavljajo iniciativo “Glas ljudstva”, iz podatkov pa je bilo razvidno, da jim je doslej iz žepov davkoplačevalcev uspelo izvleči zajetnih 100 milijonov evrov. “Naj se vsak od nas vpraša, kaj imamo od teh NVO-jev in kam je šel ta denar,” je zapisal uporabnik omrežja, ki je omenjeni seznam tudi objavil.

Foto: zajem zaslona

Jenull protestira, ampak izrecno NE proti vladi
Glas ljudstva namreč trenutno sestavlja 77 organizacij in civilnodružbenih iniciativ, med njimi najdemo Protestno ljudsko skupščino, Pravno mrežo za varstvo demokracije, Inštitut 8. marec in ostale zveste Golobove privržence, ki pa seveda dobro vedo, kdaj je potrebno biti glasen in kdaj je pametno molčati. Enako kot to počne Jaša Jenull, ki je že razkril svojo namero za vlaganje tožbe proti ZZZS (prav tako s pomočjo Pravne mreže), češ da je v imenu pacientov, ki nimajo dostopa do zdravstvenih storitev, a plačujejo zdravstveno zavarovanje.  Jenull je za 10. januar, dan pred napovedano zdravniško stavko sindikata Fides, napovedal tudi “veliko stavko pacientov”.

Foto: Facebook

Če se navežemo nazaj na “molk ob pravem času” oziroma pazljivo izbiranje besed, je Jenull s svojo napovedjo stavke vedel, koga ne sme “potunkati”. S svojo objavo na Facebooku je jasno povedal, da ne protestira proti vladi, pač pa se bori za vsem dostopno zdravstvo. Zato vlaganje tožbe proti ZZZS – ker naj bi bila po njegovem prav ta v tem trenutku odgovorna za “razpad zdravstvenega sistema”, pa čeprav je jasno, da je glavni krivec ministrstvo za zdravstvo, ki je v tem trenutku pod vodstvom prav nič kompetentnega (glede na videno) Danijela Bešića Loredana, ki je postal definicija “zdrsov”.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan (Foto: STA)

Da je odgovorna vlada, so na Dnevniku pojasnili tudi iz ZZZS, ki so dejali, da konkretnih postopkov pravne mreže ne poznajo, da pa so prepričani, da mora pomanjkanje družinskih zdravnikov reševati ministrstvo za zdravje, saj težave niso posledica pomanjkanja denarja, kajti ZZZS zadnja leta načrtuje financiranje bistveno večjega števila ambulant, kot jih trenutno financira, ampak so posledica veljavne ureditve, kar pa je v pristojnosti ministra za zdravje.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...