CROVENIA: Hrvaška na odru, Slovenija v parterju

Foto: STA

(Prva didaskalija:[1] “Crovenia” je skovanka iz časov razpadanja Jugoslavije. V nekaterih tujih medijih so takrat špekulirali, da bo po razpadu Jugoslavije na njenem severu prišlo do ustanovitve slovensko-hrvaške države. V letu 1991 so mnogi domnevali, da sta Slovenija in Hrvaška siamski dvojčici.)

(Druga didaskalija: gledališki igralci se merijo po številu glavnih ali stranskih vlog, ki so jih igrali ali jih igrajo v gledaliških predstavah. Duša Počkajeva ali Stane Sever sta vedno igrala glavne vloge.[2] Pri podeljevanju oskarjev v ZDA upoštevajo tudi stranske vloge, skoraj povsod pa imajo igralce, ki igrajo nepomembne vloge, ki se imenujejo šarže ali psi.)

V torek (2. julija 2019) je slovenski spletni portal Siol.net med poročili o dolgotrajnem zasedanju Evropskega sveta objavil prispevek Primoža Cirmana in Vesne Vuković, katerega naslov (“Kdo je Šarcu pomagal ustaviti Plenkovića?”) zbuja vtis o nekakšnem prebujenju slovenske zunanje politike. Vsebina članka je bolj odkritosrčna: novinarja ugotavljata naključno skladnost ljubljanskih pogledov s pogledi francoskega predsednika Macrona; o stališčih slovenskega igralca v bruseljskem teatru pa bolj ali manj ugibata. Nato beremo: “Kje je v teh igrah interesov Slovenija? Specifična teža naše države in njen vpliv sta bolj ali manj enaka nič, kar se je videlo že iz poročanj tujih medijev, v katerih Slovenija ali njena stališča nikoli niso bila omenjena.”

Redka poročila iz Bruslja ugibajo, ali je slovenski igralec sedel med občinstvom, ali je igral stransko vlogo, morda celo psa, na odru? Vsa domača in tuja poročila pa omenjajo hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića in celo špekulirajo, da bi lahko v Bruslju zasedel pomemben položaj. To ni presenetljivo, saj je bil dolga leta diplomat v zagrebškem ministrstvu za zunanje zadeve, v Bruslju in v Parizu, minister in pogajalec za evropske zadeve, evropski poslanec in predsednik prve hrvaške stranke HDZ. Hrvaški je nedavno uspelo za generalno sekretarko Sveta Evrope postaviti zunanjo ministrico Marijo Pejčinović Burić; nekdanja zunanja ministrica in sedanja predsednica Hrvaške Kolinda Grabar Kitarović pa je med tema funkcijama opravljala službo veleposlanice v ZDA in pomočnice glavnega tajnika zveze NATO za javno diplomacijo.

Že iz teh skopih podatkov, ki bi jim lahko dodali še marsikaterega, je razvidno, da Hrvaška marsikaj počne bolj premišljeno od Slovenije, in da celo po vsem videzu ravna prav, kjer Slovenija ravna narobe. S tem ne mislim, da Hrvaška ravna v skladu z mednarodnim pravom ali v skladu z merili, ki veljajo med prijateljskimi sosednimi državami. Hrvaška igra spretneje in politično učinkoviteje od Slovenije. Prvi hrvaški uspeh je izogib tesnejšemu sodelovanju s Slovenijo in alternativna povezava z višegrajsko četverico, ki postaja pomemben dejavnik v evropski zgodbi. Omenjajo tudi zavezništvo med Italijo in Hrvaško, ki si – na veliko slovensko žalost – delita Jadransko morje. Hrvaška v konkurenci za pomembne mednarodne položaje ne ravna kot Slovenija, ki je pri kandidiranju za generalnega sekretarja OZN podpirala profanirano in kompromitirano osebo iz nekdanje komunistične nomenklature (in doživela polom); in ki se je proslavila z intrigo zoper predsednika prve demokratične vlade Lojzeta Peterleta v tekmi za vodenje Sveta Evrope. Kot izhaja iz poročil, si je Hrvaška priborila simpatije vplivnih funkcionarjev Evropske komisije, kot je Martin Selmayr. Seveda je glavni problem med Slovenijo in Hrvaško porozna oz. prepustna meja. Hrvaški je malo mar, če migranti, prebežniki ali begunci uidejo iz Hrvaške v Slovenijo, od koder se tihotapijo v Avstrijo in Italijo. Hrvaški je malo mar oz. ji je celo v interesu, da povzroča težave na notranji slovensko-italijanski meji in sodeluje pri demontaži zunanje schengenske slovensko-hrvaške meje. Spomniti se je treba, da je izvor problemov z arbitražnim sporazumom slovensko izsiljevanje v zvezi s podporo Hrvaški pri njenem vstopanju v Evropsko unijo leta 2009. (Slovenska podpora priključitvi Hrvaške Natu leta 2008 je bila tako rekoč samodejna, saj je bila Hrvaška velikopotezna v Natovih mednarodnih operacijah že pred vstopom.) Slabo prikriti sledovi slovenskih groženj so opazni v stockholmskem sporazumu, v katerem se Slovenija zavezuje za takojšnjo podporo pri EU, Hrvaška pa za dolgoročno sodelovanje v arbitražnem postopku. (Državi sta podpisali sporazum o prenehanju blokade konec leta 2009, v Sloveniji je bil referendum o veljavnosti sporazuma junija 2010; postopek pred arbitražnim sodiščem se je začel maja 2011, Hrvaška pa je podpisala pristopno pogodbo decembra 2011.) Sodni postopek se je navsezadnje iztekel v hrvaško korist, Hrvaška pa bi rada dosegla še kaj več. V diplomaciji so grožnje prepovedane (in kontraproduktivne), obljube pa nezanesljive. Tu ne navijam za tajno diplomacijo, vendar pametna diplomacija ne bo javno napovedovala disciplinskih ukrepov ali celo škodovanja državi, s katero želi živeti v miru. Slovenija v tekmi s Hrvaško doživlja poraz za porazom.

Bruseljske kupčije pa so bile ne glede na prizadevanja Hrvaške in ne glede na “pasjo” vlogo, ki jo je po vsem videzu igrala Slovenija, dogodek treznosti. Če bo predsednica Evropske komisije postala Nemka Ursula von der Leyen; če bo predsednik Evropskega sveta Belgijec Charles Michel; če bo predsednica Evropske centralne banke Francozinja Christine Lagarde; če je predsednik Evropskega parlamenta postal Italijan David Sassoli in če bo evropski “zunanji minister” Španec Josep Borrell; to pomeni, da so si položaje prigrabili t. i. zahodnjaki, v glavnem ustanovni člani EGS, Španca pa so vsilili socialisti. Izbrancem – razen nemara Borrellu (že zaradi Katalonije) – ne bi nasprotoval, vendar je s temi imenovanji Evropska unija dejansko razpadla na zahodni in vzhodni del, kar na neki način pomeni, da je pokopana velika ideja o združevanju Vzhoda in Zahoda, s katero se je kot svetovni dejavnik uveljavila Evropska unija ob koncu hladne vojne. Ne vem, kaj to pomeni slovenskim igralcem oz. opazovalcem? Glede na zmrdovanje na račun Višegrajske skupine in glede na hrvaško (relativno) zmagovitost se ne obeta nič dobrega. Povezovanje z Rusijo – preko hrbta Višegrajcev?

[1] Didaskalije so opazke, ki so v dramskem besedilu napisane v oklepaju in opozarjajo na okoliščine dogajanja. Igralci jih ne izgovarjajo, ampak se po njih ravnajo.

[2] Na misel mi pridejo seveda še druge slovenske korifeje kot npr. Ivo Ban, Polde Bibič, Boris Cavazza, Boris Kralj, Radko Polič, Majda in Stane Potokar, Lojze Rozman, Igor Samobor, Vladimir Skrbinšek, Aleš in Dare Valič, Iva in Milena Zupančič

Dr. Dimitrij Rupel

 • Antonius

  Rupsi nam bo ostal v spominu kot sposoben in pronicljiv zunanji minister in kot zaupanja nevreden človek, ker je izdal Janšo, ki mu je pomagal.
  Kdo se ne spomni liberalcev, ko so na izredni seji odstavljali zunanjega ministra Rupla. Janša mu je ponudil roko, Rupsi mu je pa kasneje *vrnil* nož.

  • Steiermark

   Res je, da mu je rupsi, kasneje vrnil nož, v hrbet!

 • janko

  Hrvati znajo. Tudi Srbi. Slovenci pa telebajski, samouničevalni rdečuhi.
  EU je torej postala še nekoliko bolj rdeča in nora – vrata v pekel so še širše odprta…

  • karlina

   EU je torej postala še nekoliko bolj rdeča in nora – vrata v pekel so še širše odprta…
   Misliš reči-SLOVENIJA ????

   • janko

    Slovenija pa sploh, vsestransko se vračamo v komy Yugo! Kot mali narod bomo hitro izginili. Mladi šolani Slovenci odhajajo, prihajajo polpismeni tujci. To je katastrofa!

 • Luckyss

  Brezvezno nakladanje nekoga, ki ga imajo vsi poln ku….fer in je zato odstavljen od korita in salonskega parketa..
  Je pa Slovenija bistveno bolje rangirana od Hrvaške ali Srbije…Tako politično kot gospodarsko…
  Tista farsa okrog arbitraže pa je itak važna le politikom…Dandanašnji so vsaj toliko normalni, da se ne dogovarjajo za incidente v piranskem zalivu…

  • karlina

   Napaka-SLOVENIJA NI V EU RANGIRANA OD NIKOGAR, ZAPOMNI SI, OD NIKOGAR, ZAKAJ ŽE, BI BILI ZA EU POMEMBNI, SAMO VPRAŠAM ??????

   • Luckyss

    Nisem napisal, da smo “pomembni” ampak, da smo morda “manj balkanski” za “Evropejce prve klase in hitrosti”….Lahko ti tudi narišem, ampak boš morala priti k meni domov, da to pobarvaš…

    • Mojca pokraculja

     Sori sem mislila da meni odgovarjaš.
     Kaj nisi danes ponoči porabil vse rdeče barve ?

     • Luckyss

      Sicer nisem tebi repliciral, ampak ena gor ali dol, kdo bi štel…

  • Mojca pokraculja

   Ponavljaš zveličavne blodnje o samopomembnosti, ki jih kriminalci, ki vodijo drzavo-globoko shithole, načrtno lansirajo, da bi prikrili nesposobnost, pokvarjenost in unicevalne namene, ki jih imajo z nami. Svoje riti imajo na varnem, v tujih bankah.

 • FORT WORTH

  “Hrvaški je malo mar, če migranti, prebežniki ali begunci uidejo iz Hrvaške v Slovenijo, od koder se tihotapijo v Avstrijo in Italijo. Hrvaški je malo mar oz. ji je celo v interesu, da povzroča težave na notranji slovensko-italijanski meji in sodeluje pri demontaži zunanje schengenske slovensko-hrvaške meje.”

  Hrvati so Hrvati od vedno in ne samo zadnjih 28 let…
  Hrvati so tako, kot VSI balkanci nezanesljiv partner v vseh pogajanjih in sodelovanju.

  To bi lahko Slovenska politika ze lahko enkrat za vselej spregledala !!

  Na meji s Hrvasko moramo narediti kitajski zid, ki ga pa morajo ONI PLACATI (:-))
  Sele potem bodo Slovenijo spoznali, kot odlocno in samozavestno.

  • janko

   Kolpa je definitivno meja med dvema povsem različnima človekoma.

  • Steiermark

   Kako pa pričakujš od “sloenske politike”, da bo “spregledala” balkkanske partnerje v pogajanjih, ko pa imamo na oblasti, v Sloveniji, prav balkance z balkansko mentaliteto, ki nam vodijo, našo domovino v prepad!

   • karlina

    TOČNO, VSE KAR SE DOGAJA V SLOVENIJI, SE DOGAJA Z NAMENOM, ZAPOMNITE SI TO, SCENARIJ, KI SO SI GA LEVAKI ZAMISLILI, BO GROZEN, ČE JIM USPE, VERJEMITE !!!!!!

    • Zombi Gartner

     Jaz ti vrjamem. Prebližuje se čas ko bo treba vračat kredite.
     Denarja ni. Je izpuhtel neznano kam.
     Ovčke bojo dobile vsaka svojo oboro. Pa novo komando.
     Ha… ha….
     Dobrodošli…

   • Zombi Gartner

    Našo domovino. Kje si pa to slišal da je naša.

    • Borut Stari

     Sanjal je. Kučan mu je 25.6 91. povedal kaj to pomeni.Izgleda, da še sanja.

     • Zombi Gartner

      Naj sanja. Zgleda, da ima socialno podporo. Pa travo posejano na vrtu.

    • Steiermark

     Slovenija je naša domovina, zate pa nisem sigurna, da bi bila tudi tvoja!

     • Zombi Gartner

      Naša domovina lepo se sliši. Jaz upam, da boš v prvih vrstah ko se bo treba borit za ped Slovenske zemlje.
      Marjan Šarec podpiše še dva kredita pa jo tudi za ped ne bo več Slovenske zemlje.

     • Steiermark

      Zakaj bi se pa morali boriti “za ped slovenske zemlje”, ki je že slovenska? Raje se “borimo” proti ddrhali ki nam je vkradla oblast v naši, od nas izborjeni deželi!

     • Zombi Gartner

      Veš ko si dolžen in če nimaš za vrnit, pridejo izterjevalci.

     • Steiermark

      No, potem se bodo pa obrnili na drhal, ki je zrihtala pufe in si denar nagrebla – oblasstnike, ki naropan denar, skupaj s tistim, ki ga e prej nagrebla udba, skrivajo po fiskalnih oazah, lihtenštajnu, švici in drugje….

     • Zombi Gartner

      Iskreno, tole kar si napisala se lepo bere. A resnica je precej drugačna.
      In tega se vsi zavedajo tudi oni.

     • Steiermark

      Smo se že zastopli, zombi….

     • Zombi Gartner

      Mene pa zanima kaj bi ti osebno naredila za sebe, da bi bolje ževela v tej zlagani Sloveniji?

  • Zombi Gartner

   Ti pa si hecen. Kakšen zid neki. Gorenjsko, Štajersko, Dolensko pod Avstrijo ustali pa naj razpravljajo o KOMUNIZMU ŠE NASLEDNIH 100 LET.

   • wert

    Si pa res zombi. Le od kje si se vzel, ko imaš tako zelene možgane?

    • Zombi Gartner

     To je edina možna obcija, da bomo izplavali iz tega zelenega dreka.

  • karlina

   No, za nesposobnost naše leve bande, pa res ni potrebno kriviti Hrvaške, kajne.

   • FORT WORTH

    Res je.
    Ampak, ce se nasprotna stran ne drzi nobenega dogovora potem nastanejo problemi.
    Tudi Janseva vlada je z njimi imela tezave, ki pa jih je uspesno resila.
    Oni pac poizkusajo.
    Jelenko – zelenko – Sarec jim pa ne pride niti do gleznjev v nicemer.

    • Luckyss

     Seveda govoriš neumnosti…..Janša se je s Sanadarjem dogovarjal o konfliktih v Piranskem zalivu zaradi obojestranskih osebnih političnih koristi…
     Nekaj podobnega je poskusil Plenković, a ga je Šarec odjebal…

     • FORT WORTH

      Ne Hrvatom in ne nasim levim izdajalskim kolaborantom ni bilo po godu, da je na oblasti najsposobnejsi slovenski politik Janez Jansa.
      Raumem hrvate, ker so pac scitili svoje interese.
      Mimogrede, hrvati spostujejo samo in zgolj Janso, ker vedo, da se ga ne da pretentati.
      Ne razumem pa nesposobnih in nedrzavotvornih levih kretenov.

    • Borut Stari

     Serpentinšek je izjavil, da ne misli. Sicer pa nesposoben človek pusti za sabo le tisto. kar ostane ko počepne

  • Mojca pokraculja

   Vedno pripisujemo Hrvatom tisto kar sami počnemo in smo. Shithole na celi črti.

  • marker

   Vikendi naših politikov v Istri nas veliko stanejo.

 • Franc Šink

  Za izraze ki se uporabljajo v gledališčih bi pa moral Šarec vedeti.

 • opazovalec

  Evropa ni razpadla s temi imenovanji (Rupel), ampak razpada na vzhod in zahod zaradi (ne)delovanja demokracije v VE, vključno Višegrajsko skupino. Se spomnite izjave češkega premijera Babiša, da tega socialista (Timmermansa) ne bodo podprli saj zahteva spoštovanje pravil. In to je izjavil prav tisti Čeh, lastnik mnogih firm, ki mora EU vrniti okoli 17 M€ zaradi goljufij na razpisih za podporo malim podjetjem, kar sicer smatra za napad na Češko (teden dni nazaj demonstracije 250.000 ljudi v Pragi)

  In roko na srce, tudi Madžarska ni vzor demokracije, Poljska isto tako ne, Slovaška se mogoče popravlja, bo potrebno počakati, v Romuniji se vodstvu zdi normalno, da ne more biti obsojeno zaradi korupcije, etc…. Kot je videti se kar sami izločajo iz jedra EU, neupoštevaje silovito protirusko obnašanje v nasprotju z voljo zahoda….

  • Janez Novak

   Opazovalec, EU poka po šivih zaradi vsiljene migrantske invazije, ne zaradi nerazvite demokracije v vzhodnoevropskih državah. Te države so odbile, da bi sprejemale migrante, saj dobro vedo, da pomeni to kulturocid, etnocid in genocid nad avtohtonim prebivalstvom. Zato so deležne kritik iz Bruslja. Slovenija je v pogledu spoštovanja demokratičnih standardov morda na slabšem od višegrajk, pa je nihče ne kritizira, ker vladajoča klika podpira narodno suicidno politiko Bruslja. Tudi brexit se je zgodil zaradi migrantske politike Bruslja, ne zaradi vzhodnih članic.

   • Luckyss

    EU trenutno še ni ogrožena od migrantov, ker ti še niso “aktivirani”….
    Ko pa bo padla direktiva in ognjemeti ne bodo le ob novem letu in bodo volani množično ” štekali”v peš conah…
    Potem bo pokalo po šivih in gatah…

   • karlina

    podpišem

 • mare

  Kako bo pa Cerar vodil zunanjo politiko, ko pa se srečuje samo z nekimi nepomembnimi uradniki, drugi ga itak ne jemljejo resno.

  • karlina

   Kdo pa pravi, da jo vodi ??????????????????”

  • Luckyss

   Naši predstavniki so v EU le farsa in nimajo popolnoma nobenega vpliva…smo le hlapci….
   Če hočemo kaj doseči , npr. za zaščito južne meje, je treba organizirati proteste, da jih zaznajo svetovni mediji, potem bi tudi gospodarji bili prisiljeni ukrepati…
   Ampak očitno še ni tako hudo, ali se SDSovcam to ne ljubi, ker svečke proti migrantom ne delujejo…
   Ne vem..očitno ni panike in je jamranje “IN”..
   :)

   • wert

    Kaj pa si ti napravil, ker si tako pameten? Samo gobec vržeš in kritiziraš Janšo, prićakuješ pa, da bo Janša sklical proteste, ti pa se boš pred TVj

    • Luckyss

     Ja, dolžnost opozicije je dvignit ljudstvo na ulice…Še posebej ker je očitno da premier nima v EU nobenega vpliva…
     Janez pa raje jamra in ga boli ku….ker ne gre za njegov osebni interes in svečke niso v akciji..

 • karlina

  Če bo predsednica Evropske komisije postala Nemka Ursula von der Leyen; če bo predsednik Evropskega sveta Belgijec Charles Michel; če bo predsednica Evropske centralne banke Francozinja Christine Lagarde; če je predsednik Evropskega parlamenta postal Italijan David Sassoli in če bo evropski “zunanji minister” Španec Josep Borrell; to pomeni, da so si položaje prigrabili t. i. zahodnjaki, v glavnem ustanovni člani EGS, Španca pa so vsilili socialisti. Izbrancem – razen nemara Borrellu (že zaradi Katalonije) – ne bi nasprotoval, vendar je s temi imenovanji Evropska unija dejansko razpadla na zahodni in vzhodni del, kar na neki način pomeni, da je pokopana velika ideja o združevanju Vzhoda in Zahoda, s katero se je kot svetovni dejavnik uveljavila Evropska unija ob koncu hladne vojne. Ne vem, kaj to pomeni slovenskim igralcem oz. opazovalcem? Glede na zmrdovanje na račun Višegrajske skupine in glede na hrvaško (relativno) zmagovitost se ne obeta nič dobrega. Povezovanje z Rusijo – preko hrbta Višegrajcev?

  Že nekaj časa tudi meni smrdi, da želi levičarska banda iz naše Slovenije , narediti novo rusko republiko, saj nas v EU ne mara nihče, prav nihče, z nobeno državo se ne moremo povezati, nobena država noče biti naša zaveznica, zakaj že, ko pa smo edina država v celi EU, kjer je komunizem na oblasti že 74 let in iz naših host še vedno prihajajo na plan novi in novi partizani !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • piko8

   Najmlajši borčovski upokojenec pa šteje 22pomladi!!

  • Mojca pokraculja

   Samo malo , naj dokončajo naši “balkanci” instalacijo jugoslavije na ozemlju Slovenije.Potem bo vse jasno in logično kaj so nam namenili, naši in EU. Slovenije ni več. Že zdaj, ta trenutek. Zdaj gre za jugoSLOvenijo.

 • wert

  Bravo g. Rupel !
  Nalijmo si čistega vina ! Radi bi vladali vsemu svetu pa še doma ne znamo.

  • Luckyss

   Nalij ti njemu raje tistega kar je vajen, torej kakšen RemY Martin…
   Sicer pa je to slon v trgovini s porcelanom, ki bo za salonski parket žrtvoval kogarkoli…

 • Nata

  + + + + + + + + sijajno ! Dodala bi pa še članek g. Rupla o naših diplomatih !!
  https://www.portalplus.si/3282/napake-slovenske-zunanje-politike/#komentarji

 • Nisem ravno ljubitelj rupsija, a tole je dobro napisal. Da bo EU razpadla, pa ni nič novega; nova točka za CRO.

 • Ros

  Slovenija igra neko čudno igro na vseh področjih. V ozadju je boj komunistične elite, ki je preko marijonet, ohranjala oblast in ideologijo. Vse skupaj izgleda, kot boj za socialno državo v imenu komunizma, pa je socialnih držav, ki so urejene demokracije v Evropi veliko.
  S tem postavljanjem komedijantov na vrh slovenske politike nam delajo veliko škodo. Sebi pa izbojujejo občutek oblasti in privilegije.
  Stranke in politiki za en mandat so zelo žalostna zgodba. Jo je doživel tudi avtor članka Dimitrij Rupel na svoji lastni koži. Pa Miro Cerar, Alenka Bratušek, Igor Bavčar, Tone Rop in kup drugih.
  To je norost, da se ljudi, kot je Dimitrij Rupel in zgoraj našteti postavi na stranski tir. Nastane praznina, ki se je ne da nadomestiti. Takšne izkušnje in znanje se gradi celo življenje. Hrvati to vedo, zato zmagujejo diplomatske bitke. Pa je Slovenija, objektivno gledano, izgubila največ ozemlja in največ ljudi. Slovenija je veliki poraženec dogajanja zadnjih 100 do 200 let. Edini pravi uspeh je, da sploh obstajamo. Zgodovinsko gledano se nam je zgodila velika krivica. Ampak stanje v naši državi je tako slabo, da ne vem, kdo si tu sploh še želi živeti. Invalidi, ki smo odvisni od socialnih transferjev? Ja, ker nimamo druge možnosti. Ta država dela moralne, mentalne in telesne invalide. Vse pod taktirko komunistične elite. Jaz sem po rodu Slovenec, pa moram priznati, da bi raje bil državljan Hrvaške, Italije ali Nemčije. To je pravi “dipomatski” in “politični” poraz. Moje življenje v Slovenij lahko opišem le z enim stavkom: “Želim si, da se nikoli nebi rodil”. Čestitam komunisti; To je vaša zasluga.
  Enako kot Janez Janša. Celo življenje je posvetil naši državi, boju za svobodo, mir in človekove pravice. Pa skoraj ne mine dan, da se ga javno ne zaničuje in ponižuje. Komunistom gre v nos, da je pomladni politični strani uspelo urediti državo v nekaj letih. Slovenija je takrat zacvetela, kot še nikoli.
  Kdo si sploh želi živeti in delati v državi, kjer si en dan glavni, nato te pa mediji tako oblatijo, da te še lastna mati ne prepozna več.
  To so naši ljudje, naša usoda. Saj verjamem, da je eliti pomemben denar, jahte in oblast. Pa vseeno, za ceno naših življenj? Zakaj je tega treba?
  Američani so (bili) naši veliki zavezniki, ne vem če je bil kdo naš večji zaveznik, v zadnjih 100 letih. Pa jih je slovenska (leva; komunistična) politika gladko pustila na cedilu. Ko so nam želeli pomagati, so jim rekli ne. Resnično bi lahko bili svetilnik tega dela Evrope. Pa se leva elita raje igra z našimi življenji. Fura zastarelo in preživeto ideologijo samim sebi v čast in slavo. Češ, če nas ljudje ne marajo, si bomo pa sami peli hvalnice.
  Pa ne rečem, da Slovenija ne rabi levice, ali da naj neha biti socialna država. Potrebuje le pošteno sodelovanje. Da lahko začnemo reševati naše probleme. Tako kot se dela sedaj, se ustvarja le nove probleme, tam, kjer jih ni bilo. In tam kjer jih ne rabimo. Kdo ima od tega kakšno korist? Nihče.
  In odnos EU in razvitega sveta, je temu primeren. Ker niso neumni.

  P.S.: Čestitke dr. Dimitriju Ruplu za njegovo delo na diplomatskem področju in za ta objektiven članek.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!