fbpx

Odprto pismo tovarišu Cirmanu

dr. Janez Remškar (Foto: STA)

Naslov vašega pisanja,  ki se glasi: “Epidemija je zrušila mit o učinkovitosti Janeza Janše. Zdaj nam bo izstavila račun za dve desetletji zanemarjanja javnega zdravstva in dolgotrajne oskrbe starejših. Cena bo astronomska” pove vse o vas in vaših težnjah. Zakaj? Z naslovom prepričujete bralce, da naj bi bila vlada neučinkovita in povezana z visoko ceno, zaradi zanemarjanja zdravstva v zadnjem obdobju. Kako? Kaj so vaši argumenti za neučinkovitost in kdo je na oblasti večinoma v zadnjih 15. letih?

Veliko bralcev le “preleti” naslove in si že na osnovi njih ustvari mnenje. To dobro veste. Naslov, opozarjam naslov, v nobenem primeru ne odgovarja resnici. Glede učinkovitosti vlade, bi tovariša novinarja vprašal ali je naredil primerjalno analizo v primeru covid-19 med Slovenijo in učinkovitostjo drugih vlad v Evropi. Ampak saj to ga ne zanima. Važno je le da je nekaj očital predsedniku oziroma naši vladi in predvsem vnesel nekaj laži o predsedniku vlade.

Tovarišu Primožu Cirmanu, v maniri tovarišij, niso pomembna dejstva kot so:

    • Ne prvič, ponovno, ponavljam, zaradi takih kot je tovariš Cirman: V našem (strokovnem) znanju do sedaj ni bilo tako velike vrzeli med tistim kar moramo vedeti in tistim kar poznamo. Z vsakim dnem, ko smo v primežu epidemije se to vse bolj kaže. Nekateri to spoznavamo (na Tajvanu in v Singapurju so to spoznali že pred leti), drugi to izkoriščajo za svoje interese in politikantstvo. To sicer lahko delate, nosili boste pa odgovornost. Ne računajte, na to, da bo možno z vašim pisanjem v „neodvisnih“ medijih v nedogled prekrivati vaših nevarnih aktivnosti.
    • Jasno je, da to dejstvo ne bo pomagalo tov. Cirmanu, da bi pisal drugače. In jasno je da ni možno, da bi uvidel in priznal, da rešitev problema pandemije ni v “slabem komuniciranju”. To naj bi bil, po mnenju naših osrednjih medijev in “neodvisnih” novinarjev, glavni razlog za sedanje resno stanje v zvezi z COVID 19, pri nas.  Kaj pa je potem razlog za še slabše stanje v drugih državah Evrope, kjer, kot trdite komunicirajo “prijazno” in “skrbe” za državljane? Prav tako niso problem prostorske kapacitete, pač pa kadri, ki jih ni mogoče “ustvariti” v pol leta. Spoznajte končno že to. Saj to niso novinarji.
    • Dejstvo je, da politično motivirani novinarji, politični aktivisti, ki jih je polno v “neodvisnih” medijih, dolgo in predlogo niso resno jemali prošenj zdravstvenega kadra, da naj bomo disciplinirani, da ne pridemo v položaj, ko bomo morali izbirati, komu bomo pomagali in komu ne. Obratno. Z rednim, celo navijaškim poročanjem ste vzpodbujali “kolesarje” in jim dajali težo, ki je nimajo. Novinarji, politični komisarji, ste našli celo predstavnike medicine, ki so podcenjevali nošenje mask, medosebno razdaljo in karanteno.
    • Dejstvo je, da v evropskih državah v času epidemije delujejo prav vsi po najboljših močeh v isto smer, izključno v obrambo in korist ljudi in ne iskanja političnih točk (kot to delate nekateri naši novinarji in anarhisti in borci za ohranjanje privilegijev). Mediji se zavedajo resnosti položaja, svoje odgovornosti in tega ne izkoriščajo v politične namene.

Kdo še verjame levičarjem po pokazanem?
Zanimivo je, kar priznavate na koncu vašega zapisa, citiram: “Vse, kar so vlade, v večini levosredinske, v zadnjih petnajstih letih tiščale pod preprogo, se nam bo zdaj vrnilo kot bumerang“, konec citata. Zanimivo. Res je, da so nam vaše leve vlade, ki jih stalno podpirate, obljubljale vse mogoče, tudi odlično javno zdravstvo, delale pa vse, da je zdravstvo ostalo državno, s korupcijo in vedno istimi dobavitelji, z nedopustnimi čakalnimi dobami. Res je, da so te vlade stalno obljubljale ukinitev prostovoljnega dodatnega zavarovanja, ki je nepravično in naredile nič. Res je, da niso zgradile niti enega doma za ostarele. In glej čudo. Ista tovarišija, z Jožetom P. Damjanom na čelu je sedaj nenadoma dobila nove ideje, kako nas popeljati v “svetlo prihodnost”. Kdo temu še verjame? Prepričan sem, da tudi vi novinarji tega ne verjamete, delate pa vse, da se oblast spet vrne v prave roke, na levo, zaradi zadržanja vaših služb in sedanjih položajev.

Primož Cirman (Foto: STA)

Ob tem tudi razumem, da vas skrbi ureditev medijske zakonodaje. Vendar, če želimo spremembe v družbi, ki so potrebne, ker je več kot očitno, da ob ob levih vladah stopicamo na mestu ali celo stagniramo, je nujno potrebno doseči spremembe tudi na področju medijev, četrte veje oblasti. Za osrednji medij RTV SLO moramo plačevati obvezen prispevek zaradi česar mora ta medij postati politično uravnotežen. Žal velik del naših novinarjev, izobraženih na FDV, kjer so predavatelji Slavko Splichal in ostali, ni sposoben pisati politično nepristransko. Res je tudi, da mora biti novinar, če želi biti dober, angažiran, politično levo ali desno. Uredniki na RTV SLO pa morajo poskrbeti za uravnoteženost. Uravnoteženo poročanje, komentiranje je obveznost osrednjih državnih medijev, ki ustvarjajo javno mnenje. Vi, tovariš Cirman in vam podobni tega ne želite, podpirate tiste, ki so jih polna usta nerealiziranih obljub in ki odstopijo v najtežjih trenutkih. Brez argumentov, s svojimi izmišljotinami napadate tiste, ki nas skušajo spraviti iz težav.  Upam, da to spoznavajo tudi bralci.

Tovariš Cirman. Z vašim pisanjem ste dokazali, da niste novinar pač pa politični delavec, kot še številni vaši kolegi v službi levice, ki vam zagotavlja dobro službo. Vse, kar so vlade, v veliki večini  levosredinske, v zadnjih, ne petnajstih ampak tridesetih,  letih z vašo podporo tiščale pod preprogo, se nam sedaj vrača kot bumerang.

Vse dobro vam želim na dan mrtvih, z željo da ne zbolite resno ob epidemiji, ki jo izkoriščate za svoje interese obdržati dobre službe ob levi oblasti.

Janez Remškar