Stota obletnica Versaillesa in osemdeseta obletnica pakta Stalin-Hitler

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. (Foto: STA)

V Sloveniji je poleg drugih državni praznik tudi 17. avgust, ko naj bi praznovali “združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom” oz. “priključitev Prekmurja matičnemu narodu”, ki sta se dogodili v skladu z odločitvijo versajske konference oz. z zasedbo Prekmurja s strani jugoslovanske vojske leta 1919. Rešitev je bila naslednje leto potrjena s trianonsko pogodbo. V Versaillesu in v pogodbah, ki so sledile, je država SHS od Madžarske pridobila Vojvodino, Prekmurje in Međimurje. Ime prekmurskega praznika, ki zasluži vse spoštovanje, spominja na neki drugi državni praznik, ki prav tako zasluži vse spoštovanje: na priključitev oz. vrnitev Primorske, ki se je dogodila v skladu z odločitvijo na pariški mirovni konferenci (1946) oz. z mirovno pogodbo med Italijo in Jugoslavijo leta 1947. Podobnost med praznikoma je zanesla tudi govornika na proslavi stote obletnice priključitve Prekmurja, Marjana Šarca, da je versajsko konferenco preimenoval v pariško. Analitiki njegovega govora bodo v poudarjanju pomena Milana Kučana (ki je sedel v prvi vrsti) gotovo videli razkritje zgleda iz ozadja ali vsaj izraz učenčeve hvaležnosti učitelju.

Bolj od posameznih dogodkov okrog Prekmurja in Primorja je zanimivo, kar se je dogajalo s Slovenijo v času med letoma 1919 in 1947. Če pomislimo, da je Slovenija oz. Jugoslavija pridobila Prekmurje v istem trenutku, ko je izgubila Primorsko, tj. četrtino slovenskega (etničnega) ozemlja, se navdušenje nad odločitvami v Versaillesu hitro neha. Versailles morda ni pomenil smrtne obsodbe, kot je Wilsonu rekel Janko Brejc (“Pozdravljen, Wilson, umirajoči Slovenci vas pozdravljajo!”), bil pa je dolgoletna kazen in tragedija, ki se je moramo spominjati, ne bi pa je kazalo na veliko proslavljati. Leta 1919 so slovensko ozemlje nekako prestavili proti vzhodu!

Sploh je bilo dogajanje po prvi svetovni vojni za Slovence precej tragično. Prvič so (ker so bili sestavni del Avstro-Ogrske) izgubili vojno, drugič so izgubili Primorsko in Koroško in tretjič so jih prestavili na Balkan, kjer se je skoraj uresničila teorija iz Krfske deklaracije, da so Srbi, Hrvati in Slovenci en narod, iste krvi in istega jezika. (To teorijo je po pričevanju Josipa Vidmarja in Toneta Partljiča zastopal tudi predsednik socialistične Jugoslavije Tito.) Priključitev Prekmurja je bila seveda priključitev k Jugoslaviji in operacija postavljanja novih evropskih meja po prvi svetovni vojni, ki so jo začeli Srbi in v kateri so bili Slovenci enako poraženi kot Madžari. (Ali ni Milošević leta 1991 ravnal, kot da bi si bila leta 1918 Srbija priključila Slovenijo?) Madžarom in Slovencem so več vzeli, kot so jim dali, kar seveda še bolj kot za Slovence velja za Madžare. Pred prvo svetovno vojno so vsi Slovenci živeli v isti državi, ki se je imenovala Avstro-Ogrska, večina pa je res živela v avstrijskem (cislajtanskem), ne madžarskem delu. Ali ne bi mogli reči, da so bili prekmurski Slovenci podvrženi madžarizaciji, kot so bili drugi Slovenci podvrženi ponemčevanju ali italijanizaciji? V madžarskem delu je živela tudi večina Hrvatov, ki so zaradi Rapalla trpeli enako kot Slovenci in ki jim pridobitev Međimurja ni mogla odtehtati primorskih izgub.

Namesto proslavljanja stoletja starih rezultatov versajske konference bi se najbrž morali zamisliti glede drugih “jubilejev”: 80. obletnice sporazuma med Hitlerjem in Stalinom in 30. obletnice trganja železne zavese.

Od pakta Stalin-Hitler je minilo 80 let. Logično ga zavrača sodobna Nemčija, leta 1989 pa so ga na pobudo Gorbačova zavrnili tudi v Moskvi. Problem z obletnico je v tem, da poskuša pakt rehabilitirati Putinova Rusija, to se pravi zagovorniki “velike stare Rusije”.[1] Nekoliko je sramotni sporazum, s katerim je Hitler Sovjetom dodelil pol Poljske in baltske države, povezan tudi s Slovenci oz. s člani Društva prijateljev Sovjetske zveze, ki so leta 1941 ustanovili Protiimperialistično fronto. Ta se je v Osvobodilno fronto spremenila šele po Hitlerjevem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941. Prijateljstvo med Rusi in Slovenci se je vrnilo šele po osamosvojitvi, njegova podlaga pa je gotovo Jelcinovo zavračanje podpore Miloševiću. Težave za Slovenijo, Evropsko unijo in Nato je povzročila Putinova intervencija leta 2008 v Gruziji, predvsem pa priključitev Krima leta 2014, ki seveda ni bila rezultat nobene mednarodne konference.

Deloma je z rehabilitacijo nemško-sovjetskega pakta povezano vprašanje “mehke” moči in pomanjkanja mednarodnega vpliva Evropske unije, ki se odmika od Združenih držav in njihove “trde” moči. Ta je Evropejcem v 20. stoletju in pozneje jamčila varnost in blaginjo. Trideset let nazaj sta s spravo med Zahodom in Vzhodom začela nastajati nova Evropska unija in novi Nato. Obe povezavi sta takrat postali močnejši, saj sta pridobili nove zaveznike in izgubili nekdanje sovražnike. V resnici sta se obe organizaciji po koncu hladne vojne nekako sprostili in razostrili, kar moti predvsem Američane. Čez nekaj mesecev bo EU po vsem videzu izgubila še Veliko Britanijo, kar bi moralo povzročiti več skrbi, kot je videti iz javnih sporočil.

Vprašanje evropske nemoči se postavlja v bližnjevzhodnih zgodbah, v najnovejšem času pa v zvezi s Hongkongom. Vse kaže, da je evropska zunanja politika obmolknila, ko gre za množične proteste v znamenitem kitajskem finančnem središču, ki se je v času britanske oblasti navzelo tudi nekaterih demokratičnih navad. Te gredo na živce drugemu velikemu voditelju (poleg Putina) – Šiju Džinpingu. Kaže, da Evropska unija ne more biti garant zahodnih vrednot, morda pa bi lahko bila vsaj njihov nepopustljiv zagovornik. To vprašanje aktualne slovenske vlade in njenega zunanjega ministrstva najbrž ne zanima preveč.

Dimitrij Rupel

[1] Glej  Christian Neef, “Voščilo iz pekla – Zgodovina! 80 let po paktu Stalin-Hitler želijo Putinovi privrženci v službi sanj o ruski velesili rehabilitirati katastrofalni sporazum” (“Glückwunsch aus der Hölle – Zeitgeschichte! 80 Jahre nach dem Hitler-Stalin-Pakt wollen Putin-Getreue das verhängnisvolle Abkommen rehabilirieren – im Dienste des russischen Grossmachtstraums”, Der Spiegel, 17. 8. 2019.)

 • neuralink

  Neumnost, Stalin ni nikoli podpisal nobenega dogovora.s Hitlerjem, če tak dokument obstaja, bi ga res rad videl.
  To bi namreč dokazovalo, da se je Hitler družil tudi z razbojniki, kar je v nasprotju z doktrino nacizma.

  • ROMAN Naprudnik

   Kje si se pa ti najdu,sicer pa dobro veš kdo je podpisal.

   • neuralink

    Kdo je bil Molotov, kaj je bil Molotov, navaden pičkin dim.

    • opazovalec

     In ta navadni pičkin dim je preoblikoval po svoji (in svojega šefa volji) polovico Evrope. res nenavaden dim.

     • rrrrr

      Zgodovina nikoli ni bila intimna opcija lavičarjev. Sicer ne bi bili levičarji !

    • Steiermark

     ja, p. dim, ki je tako kot ostala stalinistično sovjetska zalega povzročil veliko gorja…..kot se za komuniste šika!

  • francelj3

   Res je, Hitler oziroma Himmler je prepovedal pogajanja z brozom oziroma Velebitom o skupnem nastopu proti zahodnim zaveznikom v primeru invazije v Istro, češ da se z banditi ne pogaja.

 • neuralink

  Madžarski imperij je bil eden največjih in najbolj nazadnjaških v Evropi, za časa Svetega rimskega cesarstva, bi ga lahko primerjali z Manjšo Nemčijo oziroma Prusijo. Slednja je razpadla, nastala je Poljska, pruske dežele so se pripojili nemškim deželam, Rusiji ter Avstriji. Prusi so bili tudi tisti katolibanski tevtonski vitezi o katerih je nabijal Hitler in lovil njihovo staro slavo, ko so okupirali Danzig. Prusija je dejansko razpadla šele 1947, čeprav se je že pred Pariško konferenco odcepila Weimarjeva republika, ki je današnja Nemčija.

  Pravo vprašanje je torej kdo do italijani in avstrijci, ne kdo smo slovenci, za plemena južnih slovanov, identiteta ni bila nikoli vprašanje, saj še danes vsi govorimo enega od srbskih dialektov.
  Ni res, da.smo se slovenci borili samo pod Avstroogarsko, na vseh straneh so rekrutirali naše socialno prisilno mobilizirane kmete, pod italijanskimi Arditi smo zmagovali proti nemčurjem. Prav te politične, revolucionarne in humanistične spremembe so razdelile slovenska plemena, točno zato so se ločili zmagoviti primorski in poraženi koroški slovenci.
  Tudi ni mogoče primerjati madžarskih hrvatov z madžarskimi slovenci, nas so madžari hoteli iztrebiti, hrvati so jim pa pomagali.

  Rupel načelno ni bil slab diplomat, slovenci smo si ga zapomnili kot pretežno neškodljivega.bosanca, kako zarukani so šele ostali, ki ne objavljajo nobenih kolumn in nihče ne ve kako so zabiti. Pojma nimam iz kakšne družine izhaja, ampak Dimitrij je srbsko ime, Rupel pa belgijski priimek, mogoče se poznata z Erjavcem, ki ima v Belgiji družinsko klavnico.

  • pajot

   ” saj še danes vsi govorimo enega od srbskih dialektov.”
   Ti trdiš,da smo Slovenci Srbi?

   • Objektivno

    Alpski Srbi.

    • pajot

     Alpski Srb je Janković. Pa Masleša. Pa Djordjević.
     Ker živijo pod Alpami,rajtam.
     Ti si tudi najbrž alpski srbin.

     • Objektivno

      Ne nisem.
      Masleša je srbskega rodu?
      Kaj pa Radonjić?

     • pajot

      Ja,Masleša je bosanski Srb.
      Je pa zanimivo,kako se nas vsi lastijo: nemci in avstrijci pravijo,da smo nemci,hrvatje,da smo alpski hrvati in zdaj še najnovejše: da smo Alpski srbi. Jebi ga,mi smo Slovenci,eden najstarejših narodov v Evropi in to bomo tudi ostali. Mnenja jebivetrov nas ne zanimajo.

     • Objektivno

      Večkrat videl in doživel, da si posamezniki, skupine, ljudstvo menjajo indetiteto za kakovostnejše življenjske razmere ali za preživetje.

  • Objektivno

   Nam kaže javno na kakšno akademski nivo je padel. Sramota za intelegenco kot jo “premore” dr. Rupelj.

   • rrrrr

    Trotelj !

    • Objektivno

     Sem vas osebno užalil?

     • rrrrr

      Niste, pa tudi jaz vas nisem hotel. Le Rupelj in Trotelj imata en j preveč.
      (Za klicaj pa se iskreno opravičujem).

  • Anton

   National serbisch partei.

 • IZBIRA

  Se je Joveva kaj podučila o trianonski pogodb, al pa bo zdaj 5 let samo žurala po Balkanu?

 • Objektivno

  Hrvati so v vsaki vojni največ odnesli. Slovenci pa kot vedno skrajno korektni.

 • rrrrr

  V glasilu Ljubljana je bilo danes moč opaziti naslednje obvestilo:

  ,,Jutri, na obletnico pakta Hitler – Stalin bo na Trgu revolucije v Ljubljani osrednja proslava pod naslovom ,,Nosil bom rdečo zvezdo in kljukasti križ”. Organizator je Dom v Trnovem in gospa SvetlanaMakarović. Mestno redarstvo naproša vse skrbnike in spremljevalce invalidov, naj po končani proslavi spoštljivo odlože oba simbola v Skrinjo Nove zaveze, ki bo v ta namen stala pred stavbo Ljudske skupščine SR Slovenije.
  ( izgubljene proteze, pasove za pruh, slušne aparate, guske in termoforje, predvsem pa uporabljene plenice bo po zaključku proslave zbral dr. Jani Moedendorfer in jih daroval na oltarju obeh demokratičnih režimov, III. Rajha in Federativne ljudske republike Jugoslavije.)”

  Predsednik ljubljanske skupščine Zoran Janković von Nedić

  Akltiv AFŽ Ljubljana in SS Frau abtajlung Eva Braun

  Mestni odbor Zveze svobodnih sindikatov in SA gruppen sindikat Arbajt mahts fraj

  Zveza združenj borcev, kameradi iz Wermahta in frateli Kamiče nere iz Trsta

 • Ros

  Slovenija in Jugoslavija sta imela in še vedno imata krizo identitete, interesov in vodenja. To na karti so le črte na zemljevidu. Največja norost je bila vojna med leti 1990 in 1999. Podtalna vojna za premoženje, vpliv in oblast se je vlekla celih 100 let, če ne več.
  V Sloveniji je 5 različnih jezikovnih skupin. Bi rekle manjšin, pa to ni najboljša beseda. Italijanski, Nemški, Madžarski, Srbski, Hrvatski in Slovenski.
  Slovenija je najmanjša in najrevnejša dežela v okolici, pa naše levičare najbolj skrbijo interesi teh velikih in bogatih sosednjih narodov? Meni je to nerazumljivo. Razen če imajo od tega finančne interese.

 • RATATA

  Naša inšpekcija dela je 1922. ordinirala tudi v Kastvu (Lublanska oblast) in v Medmurju (Mariborska oblast)… ja normalno(!) saj se ve do kam so segale slovenske Dežele in kaj paše skupaj!…
  ….
  Poglejte si Uredbo o razdelitvi Kr.SHS na 10 oblasti!!

  Saj ni čudno da ste vse zafurali, ko o državi nimate pojma … v bistvu imate Državo za MEH, saj vsi z njo tako delate… kaj ste potemtakem se ve!!

 • RATATA

  (!!)
  SPET O DRŽAVNOSTI….
  ….« …. nekaj resničnih “temeljev” (slovenske) države: ….« ….

  1) Vestfalski mir (24. 10. 1638), ki je potrdil državnost in avtonomijo vojvodin in kraljestev Svetega rimskega cesarstva, še posebej tistih, v (fevdalni) posesti dinastije Habsburžanov.

  2) Cesarski patent 1804 (11. 08. 1804), odgovor Habsburške dinastije na razpustitev Svetega rimskega cesarstva, ko je dinastija izgubila cesarski naslov, pa so ga s pravno ekshibicijo nadeli – kot osebni naslov, ne kot “službo” – vsakokratnemu “Šefu Hiše Avstrije”, pri čemer so decidirano izpostavili, da v zvezi z državnostjo in avtonomijo “habsburških dežel” ostane vse, kot je bilo.

  3) Ustava habsburške monarhije (Ausgleich) 1867, s katero so v moderni državno pravni maniri potrjeni atributi internacionalne pravne subjektivitete (seveda tudi “slovenskih”) dežel, in to celo zdavnaj pred znamenito Montevideo Covention (26. 12. 1933), ki je opredelila te atribute. (V tej ustavi pride do izraza, da imajo od habsburških “južnoslovanskih posesti” vse državno pravne atribute – vključno internacionalno pravno subjektiviteto – le slovenske dežele in Dalmacija.)

  4) Manifest 16. 10. 1918 – Ustavno pravni dokument suverena vsake od dežel Cislajtanije (prim. Ausgleich 1867), ki omogoča državno pravno preureditev teh dežel – državne zbore, izvoljene po etničnem ključu in svobodno odločitev o razmejitvi in bodočem povezovanju.

  Na tej ustavni podlagi so poslanci dežel z nemško govorečo večino dne 21. 10. 1918 na Dunaju razglasili zvezo teh dežel (oz. njih večinsko nemških delov!),

  dne 31. 10. 1918 pa je vlada v Ljubljani, pod predsedovanjem viteza Pogačnika slovesno razglasila, da “prevzema vsa ustavna (!!!) pooblastila v vseh (!!!) slovenskih deželah” in o tem obvestila administracijo (Lammasch) na Dunaju.

  Tako sta na zakonitih temeljih (!!!) nastali dve novi zvezni državi/republiki.

  Danes je ena že sto let ponosna in suverena država, imenovana Avstrija (po zaslugi Slovencev na Koroškem, borcev proti nacizmu, je preživela celo sramotni Anschluss),

  drugo zvezo, ki je nastala sočasno in na enak ustaven in zakonit način, pa so tukajšnji veljaki zavozili v katastrofo, brezna, polna trupel in v sramoto.
  OP.:
  TA DRUGA ZVEZA JE ZVEZA SLOVENSKIH DEŽEL / ZEDINJENA SLOVENIJA!!!!!
  (!!)
  Potek celotne meje je ob upoštevanju principov in pravil internacionalnega prava v popolnosti jasen. Tudi meja s hrvatsko je kristalno jasna, poteka pa po Dravi dolvodno od sotočja z Muro (to pove trianon, saj k Prekmurju pripada Medmurje!), po reki Sotli, po Kolpi in po reki Rečini (k Deželi Primorski spada celotna Istra z otoki!)!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!