fbpx

Nedelja Slovencev po svetu: Mnogi so odšli, da bi si rešili življenja. Doma so jim vzeli vse!

Argentinski dijaki (foto: Izseljensko društvo Slovenija v svetu).

Včerajšnja nedelja na Brezjah je bila simbolni kraj spomina na številne rojake, ki iz različnih razlogov bivajo v izseljenstvu in zamejstvu, posebej še na tiste, ki so morali domovino zapustiti zaradi nasprotovanja zločinskemu komunističnemu režimu. S slovesnostjo pri Mariji Pomagaj na Brezjah se vsako prvo nedeljo v juliju spominjamo Slovencev, ki iz različnih razlogov živijo zunaj meja matične domovine.

Sveto mašo je daroval vikar za Slovence v Goriški nadškofiji Karlo Bolčina. V pridigi je Slovence povabil, naj sledimo Jezusu in nosimo domovino v srcu, čeprav to ni vedno lahko. Posebej se je dotaknil težkih usod pregnanih rojakov in tistih, ki so morali od doma, da bi si rešili golo življenje: „Kdo izmed tistih, ki so šli po svetu, je hotel iti po svetu? Nihče. Vsak se je znašel pred dilemo. Doma mi ne dajo kruha. Doma so mi vzeli osebne pravice, politične in kakorkoli v tistih časih. Doma ni mesta zame. Kaj naj izberem? Naj ostanem doma ali naj grem v tujino. Ne mislite, da je bilo lahko za tiste, ki so odšli.“

V Sloveniji za katoličane vedno manj prostora?
Ločenost od domovine je med slovenskimi rojaki živa in nezaceljena rana, o tem priča tudi množica pred baziliko zbranih rojakov od blizu in daleč. Nedelja Slovencev po svetu je odlična priložnost, da se srečamo in okrepimo narodno zavest. Skupaj z rojaki iz zamejstva in tujine, ki se domovine radi spominjajo in se z veseljem vračajo domov, pa moramo iskati rešitve za upadanje rodnosti in množično izseljevanje mladih, ki se dogaja zaradi proti narodne in proti družinske politike izrojene levice.

(Foto: Brezje.si)

Kdor zmore malo globlji pogled, vidi za temi besedami žalostno resnico: Slovenija, kakršno nam vsiljujejo skrajni levičarji, je lastnim ljudem vedno bolj tuja. Izrojena levica zapira osamosvojitelje, sovraži resnico, preganja družinskim vrednotam naklonjene ljudi, s svojimi projekti pa iz ljudi dela duhovne in finančne reveže. Msgr. Bolčina je v nadaljevanju pridige dejal: „Izbire niso nikoli lahke, zlasti, ko so te življenjske … Če se morajo po eni strani nekateri odpovedati domačim v kraju, kjer živijo, kjer imajo korenine, jih drugod spremlja in sprejema drugačna družba, še bolj odprta, ker je krščanska.”

Dijaki iz Argentine: “Za Slovenijo živim, njena smo mladina! Domovini dve imam, ljubim ju brez mej!”
Te dni svojo 25-letnico praznuje Izseljensko društvo Slovenija v svetu. V soboto, 1. julija 2017, je v Zavodu sv. Stanislava potekala slavnostna prireditev za Slovence doma in po svetu. 25-letnica Izseljenskega društva Slovenija v svetu je potekala z bogatim političnim in kulturnim programom, posebej še z nastopom dijakov iz Argentine.

Na okrogli mizi z naslovom “Spoznal sem Slovence po svetu” so sodelovali Jože Kopeinig, Ivo Jevnikar, Zvone Podvinski, Alenka Jeraj, Mojca Kucler Dolinar, Boštjan Kocmur in Tanja Dominko. S kulturnim programom so zbrane navdušili Oktet Vrtnica iz Nove Gorice, Tone Kuntner, Marcos Bajuk in Lucas Somoza Osterc ob spremljavi pianista Ivana Vombergarja. Slovenski dijaki iz Argentine, zbrani v skupini RAST 47, pa so navdušili s svojo ljubeznijo do domovine, ki so jo mnogi ob tej priložnosti prvič obiskali.

Franci Donko (foto: osebni arhiv).

Slovenija na razpotju: bomo ob pomanjkanju otrok vabili migrante ali svoje rojake?
Delovanje Izseljenskega društva Slovenija v svetu se usmerja tudi v pomoč pri vračanju slovenskih izseljencev v matično domovino, pri urejanju njihovih dokumentov in njihovem vključevanju v življenje. Z ustvarjanjem ugodnih pogojev in povabilom k vračanju slovenskih izseljencev in njihovih otrok v matično domovino bi lahko Slovenija bistveno obrnila nevaren trend upadanja in staranja prebivalstva. Izrojena Levica ponuja znan Hanžkov recept: takoj sprejeti 200.000 migrantov (med katerimi so v veliki večini mladi, za boj sposobni muslimanski moški), s čimer bi rešili pokojninski sistem, upadanje in staranje prebivalstva.

Otrokom in družinam naklonjeni ljudje pa mislimo drugače: treba je spodbujati otrokom in starejšim naklonjeno družbo, ki bo spoštovala življenje od spočetja do naravne smrti, zagotoviti primerne službe in stanovanja za naše mlade, ki se izseljujejo, ter z ustreznimi ekonomskimi spodbudami, stanovanji in službami omogočiti vsem zainteresiranim izseljenim Slovencem vrnitev v domovino.

Franci Donko