fbpx

Stoj, “sit down”, Matjaž Nemec – ustavi konje!

Kolumnist Nova24TV Davorin Kopše.

Politik, poslanec in podpredsednik Socialnih demokratov ter predsednik Komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb Matjaž Nemec je tiste vrste funkcionar, ki ni konsistenten. Vodi Komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS), ki je eno najpomembnejših teles državnega zbora, kar samo po sebi zahteva odgovorno in kompetentno članstvo, predsednik pa bi moral biti prvi med takimi. Pa je?

Prejšnji teden je Komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb obravnavala poročilo Obveščevalno varnostne službe (OVS) Ministrstva za obrambo o dogodku na obmejnem območju z Italijo. Gre za dogodek v katerem sta se srečala vojaška patrulja med opravljanjem nalog s področja varovanja meje in domnevno naključna sprehajalca – civilista.

Znano je, da je civilist Daniel Malalan tri tedne po srečanju z vojaško patruljo o tem poročal medijem. Ti so potem poročali javnosti, da bi ga naj ustavil eden izmed vojakov, ki ga je pozval naj sede na tla, medtem pa je vanj meril s puško. Zgodbo so potem nekateri dominantni mediji napihnili in poročali o merjenju s puško civilistu v glavo, kar naj bi Malalana močno pretreslo in prestrašilo. No, dejstvo je, da je Malalan zgodbo po treh tednih sporočil medijem in ne policiji, kot bi bilo prav, če bi bilo kaj narobe. Pri tem je najprej navedel celo napačen datum, v katerega času na območju dogodka sploh niso bile načrtovane aktivnosti niti policije niti vojske, zato jih tam ni bilo. Razplet dogodkov kaže na to, da je do srečanja prišlo, da je bilo vse korektno in da je vojak ravnal v skladu s pravili delovanja ter da v Malalana ni meril s puško.

Matjaž Nemec po seji KNOVS
Nemec
že v prvem stavku po seji KNOVS, ki je bila zaprta za javnost navaja, da je prišlo do incidenta. Pove, da je Slovenska vojska legitimirala dva naključna sprehajalca. Poudari še, da dogodek ni bil insceniran in da pričakuje opravičilo zamejskemu Slovencu, ki naj bi bil označen kot pripadnik teroristične organizacije Antifa.

Poslanec Matjaž Nemec (Foto: STA)

Kakšen incident pa je to, če vojska opravlja svoje delo in pri tem naleti na neznanca, ki se potika naokoli in daje videz migranta? Je trmasto vztrajanje, da je šlo za incident neumnost ali nizkotna politika? Morda oboje, vsekakor pa se ne bo izšlo, ker dejstva so natančna in neizprosna. Do zdaj je o srečanju vojakov in civilistov znano že precej podrobnosti. Čeprav do izjave Matjaža Nemca ni bila nikjer navedena trditev, da je vojska kogarkoli legitimirala, Nemec trdi prav to. Izmislil si je torej novo laž.

Največji politični salto tega dne Matjaža Nemca pa je poudarek na to, da “incident” ni bil insceniran in bi se morali tisti, ki so to izpostavili kot možnost zdaj Malalanu opravičiti. Opravičiti bi se mu morali tudi za trditev, da je Malalan pripadnik teroristične organizacije Antifa.

Dejstva:

  • Vemo, da ni šlo za incident
  • Vemo, da je bila zgodba napihnjena pri čemer je sodeloval tudi Nemec
  • Vemo, da ni nihče trdil, da je Malalan član organizacije, ampak da z njo simpatizira, kar je bilo razvidno iz njegovega Facebook profila, dokler objav ni zbrisal, zbrisal pa je tudi objave, ki poveličujejo Tita
  • Vemo, da vojska ni nikogar legitimirala, to je nova trditev Nemca

Ni šlo za incident, še zlasti ne za mednarodni incident, kot se je sprva pisalo po medijih, saj z dogodkom ni povezana nobena tuja država. Zgodilo si ni nič, kar bi bilo v nasprotju z nalogami vojske, ki jih ta izvaja pri varovanju meje.

Nemec je lagal javnosti
Še vedno ni jasno kaj je delal Malalan v tistem času na tistem kraju in zakaj se je prestrašil, ko je zagledal vojaka, če je imel čisto vest. Jasno je le, da je bila vsa zgodba zgolj prikazana kot incident in da je bilo v njej polno laži in sprevračanj. Zakaj ni šel Malalan takoj po srečanju z vojaki na policijo prijaviti dogodka, če je menil, da gre za nezakonito ravnanje vojske? Jasno, ker ga je nekdo očitno kasneje nagovoril naj medijem pove napihnjeno zgodbo. V mediju, ki ga pravkar berete smo lahko prebrali, da kasneje, ko je Malalan na policiji podajal izjavo o dogodku ni naznanil, da je vojak s puško ni meril vanj, kaj šele v glavo. Seveda ne, ker bi šlo v tem primeru za krivo ovadbo!

Daniel Malalan. (Foto: Fb)

Minister Tonin je na drugi strani povedal, da preiskava sploh ni šla v smer ugotavljanja, ali je bil dogodek insceniran. To pomeni, da se je Nemec tudi v tem primeru spustil na področje oziroma vsebino, ki ne obstaja. Ves čas je jasno, da bi rad on in njegova politična opcija neobstoječi incident uporabili za politične interese in za diskretizacijo vojske, ministra za obrambo in vlade. Videti je, da se ta politik z izkušnjami ne nauči ničesar ampak ponavlja laži in diskretizacije. Empirika je zanj in njegove popolna neznanka.

Kot je še povedal Nemec po seji KNOVS o tem, ali je vojak meri s puško v sprehajalca do odločitve Okrožnega državnega tožilca v Kopru ne sme govoriti. Aja, prej pa je lahko o tem govoril. Kot je razvidno iz njegovih tvitov, ki jih je pisal že maja, tam jasno trdi, da je vojak z avtomatsko puško nekomu meril v glavo.

Že maja je Nemec tudi pozval Državni zbor k ukrepanju, saj je nasedel medijem, da je vojak s puško nekomu meril v glavo. Ali pa so bili dogovorjeni?

V isti verigi tvitov Nemec tudi trdi, da je bil civilist na sprehodu, čeprav tega še danes ne vemo zagotovo. Na razumne tvite drugih tviterašev je Nemec zapisal še, da naj se mu oglasijo, ko jim bo slovenski vojak s puško meril v glavo. Niso to trditve, da je vojak nekomu meril s puško v glavo? Danes po tistem, ko je Nemec videl, kaj piše v poročilu OVS tožilstvu, pa naenkrat o tem ne sme več govoriti, kot je zatrdil v sporočilu za javnost po seji.

Nemec je šel na tviterju celo tako daleč, da je začel ponovno opletati z oznakami “nacisti”. Vemo, da v njegovi stranki na vsakem koraku vidijo naciste, fašiste in kolaborante. To je njihova glavna politična rdeča nit. V isti sapi seveda ves čas zatrjujejo, da so bili veličastni zmagovalci nad fašizmom in nacizmom in da so jih potolkli do zadnjega. Od kod so se torej spet pojavili in kako je to mogoče?

Eno je jasno, politična opcija Socialnih demokratov je znana po tem, da si kolaborante in druge sovražnike rada preprosto izmisli. To je vedno počela zato, da je opravičila svojo slo po krvi političnih nasprotnikov. Neverjetno, ampak njihov način delovanja se po letu 1945 do danes ni prav nič spremenil. Ko prikimaš politikantom kot je Nemec in večini v njegovi stranki, prikimaš trditvi, da si tudi ti točno tak – poln besed in vsebinsko prazen lažnivec.

V preiskovalnih opravilih je sodelovalo tudi tožilstvo, ki je usmerjalo delo preiskovalnih organov. Ker je bilo na koncu na tožilstvo podano zgolj poročilo in ne kazenska ovadba lahko sklepamo, da je stroka najverjetneje že soglasna, da ni šlo za kaznivo dejanje. Če se bo tožilec na Okrožnem državnem tožilstvu kljub vsemu odločil za vložitev obtožnice, lahko s precejšnjo verjetnostjo trdimo, da bi bila  takšna odločitev sprejeta s političnim motivom.

Davorin Kopše