Umor na Kemijskem inštitutu

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. (Foto: STA)

Za začetek dve opazki: 1) V vseh diktaturah so pripisovali (in še pripisujejo) poseben pomen kemiji, kemijski industriji, kemičnemu orožju, kemičnim substancam in kemikom; spomnimo se zastrupljenih ukrajinskih in ruskih oporečnikov (Juščenko, Litvinenko, Skripal); spomnimo se znamenitega iraškega notranjega in obrambnega ministra (Ali Hassan Abd al-Majid al-Tikriti), ki so mu rekli “kemični Ali”. 2) Jugoslavija je bila zgledna diktatura, ki si je postavila cilj, da bo v privrženosti komunizmu in sovjetskemu modelu prehitela vse druge vzhodnoevropske države: “Prva je komunistično orientirano vlado dobila Jugoslavija 29. 11.1945, sledijo pa ji 11.1.1946 Albanija, 15. 9. 1946 Bolgarija, 30. 12.1947 Romunija, 9.5.1948 Češkoslovaška, 17. 8. 1948 Madžarska (od 2. 2. 1946 republika) in 22. 7. 1952 Poljska.””(Dušan Nečak, Dachauski procesi, 1990)

In zdaj nekaj o ljubljanskem Kemijskem laboratoriju oz. Kemijskem inštitutu SAZU. V začetku se je ukvarjal z metodami predelovanja premoga v koks. Leta 1953 so ga preimenovali v Kemijski inštitut Borisa Kidriča; leta 1992 pa so ime te ustanove spet skrajšali, da je ostalo samo Kemijski inštitut. Povezava Kemijskega inštituta s partijskim voditeljem Borisom Kidričem pove, da je velik pomen kemiji pripisovala tudi nekdanja slovenska/jugoslovanska oblast. Spomnimo se izrednega položaja nemškega, leta 1925 ustanovljenega kemijskega koncerna IG Farben, o katerem pravijo, da je Hitlerju tako rekoč omogočil svetovno vojno.

Montirani politični procesi in primer Novič
Izredni pomen kemije in kemikov za vojsko in politiko je nekoliko povezan tudi s slovenskimi montiranimi političnimi (“dachauskimi”) procesi ob koncu 40. let prejšnjega stoletja: njihove žrtve (ki so jih komunisti obtoževali, da so bili sodelovali pri poskusih v taboriščnih/gestapovskih laboratorijih) so bili po izobrazbi in poklicu večinoma kemiki: Branko Diehl, Boris Fakin (Igor Torkar), Mirko Košir, Boris Krajnc, Vladimir Ličen, Marko Pibernik, Mitja Sark, Milan Stepišnik … Montirani politični procesi so bili značilni za vse komunistične režime; Jugoslavija in Tito pa sta nezaupljivemu Stalinu dokazovala, da sta “bolj papeška od papeža”. Resolucija informbiroja je bila opozorilo tistim, ki so dokazovali, da so najboljši komunisti od vseh, saj boljši od Sovjetske zveze in Stalina ni mogel biti nihče.

Mimogrede povedano: komunisti so pripisovali velik pomen tudi ekonomiji, posebej pa še poučevanju/propagiranju samoupravne ekonomije. Tako so med drugim valom slovenske stalinizacije (leta 1977) po Borisu Kidriču imenovali tudi ljubljansko Ekonomsko fakulteto, medtem ko je bila za počastitev Edvarda Kardelja dovolj dobra samo ljubljanska Univerza Edvarda Kardelja. Takšno ime je dobila  leta 1979.

Sumljivi posli Michela Stephana
ŽKemijski inštitut se nahaja v ljubljanskem trnovskem predmestju, v mirni in urejeni ljubljanski mestni četrti Kolezija ob potoku Gradaščica. Do 16. decembra 2014 je bil njegov direktor Janko Jamnik, ki so ga tega dne ustrelili pred restavracijo Via Bona na Viču, natančneje v neposredni bližini naselja Murgle, ki sicer ni čisto zraven, vendar ni zelo oddaljeno od Kemijskega inštituta. Dogodek takole povzema ljubljansko Delo:

Usodnega večera okrog 19.40 se je Janko Jamnik pripeljal na parkirišče lokala Via Bona na Tbilisijski v Ljubljani. V lokalu so njegov uvodni nagovor čakali zaposleni na Kemijskem inštitutu, a na parkirišču pred lokalom je po prepričanju tožilstva nanj čakal še 59-letni Milko Novič, ki so ga menda razjedale stare zamere. Da je nekaj narobe, je dve minuti kasneje policiji sporočil Tine H., ki je parkiral avtomobil in opazil, da na tleh leži moški, ki krvavi. Jamnik je ob prihodu policije še kazal znake življenja, zato so ga odpeljali v klinični center. (Delo, 28. julija 2015)

Michel Stephan in Barbara Mohar. (Foto: Finance)

Kot je znano, je senat Okrožnega sodišča v Ljubljani 16. aprila 2019 v ponovljenem sojenju dr. Milka Noviča oprostil obtožbe umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, sodnik Zvjezdan Radonjić pa je (v oprostilni sodbi, ki obsega 180 strani) dokazal, da dr. Novič ni storilec. Sodba, ki je osvobodila po nedolžnem obsojenega Noviča, pripoveduje dramatično zgodbo. Leta 2010 je Jamnik odslovil sodelavca (libanonskega porekla) Michela Massouda Stephana, ker se je ukvarjal s sumljivimi posli.  Na seji znanstvenega sveta Kemijskega inštituta (KI) oktobra 2010 je direktor Jamnik opozoril, da v Franciji registrirano podjetje Phosphoenix, katerega lastnika sta Barbara Mohar in Michel Massoud Stephan, “trži” proizvode, ki so narejeni v ljubljanskem laboratoriju.

Ob odkritju mahinacije os se pričele grožnje in umori
Med projekti Phosphoenixa oz. laboratorija Stephana in Moharjeve je bil tudi projekt doluxatin, ki naj bi ga izdelovali v veliko večjih količinah, kot je potrebno za raziskave: 100 gramov namesto 1-2 grama. Izdelke je kupec (Krka) plačeval podjetju Phosphoenix. Ob odkritju mahinacije naj bi Libanonec obiskal osebo, ki jo je odkrila, in ji “pričel groziti, da (ji) bo nastavil bombo pod avto, da ima glede tega prakso iz Libanona, saj je bil pri specialcih in da ve, kje živijo starši” te osebe in njegove žene. Nato je bil umorjen Jamnik. Radonjić sklepa, da je umor povezan s Stephanom, ki je trenutno (za osem let) v zaporu zaradi načrtovanja še nekega drugega umora. Stephan je imel namen umoriti dr. Janeza Plavca, ki je po navodilu Janka Jamnika prevzel laboratorij po njegovem odhodu.

V laboratoriju, ki ga je Plavec prevzel od Libanonca in Moharjeve, so v sodih po 20 ali 25 litrov našli veliko količino kemikalij oz. topil. V kleti so našli sod z 20-30 kg kalijevega cianida (ciankalij). Odkrili naj bi tudi velike količine fosforjevih spojin, “ki se uporabljajo za sintezo katalizatorjev in bojne strupe”. Ena od prič je izračunala, da “je bilo teh spojin v tolikšni količini … da bi bilo mogoče uničiti mesto v velikosti 4-5 Ljubljan.”

Po nekaterih pričevanjih naj bi Massoud v Sloveniji nameraval izdelovati 95 odstotni sintetični kokain; poleg tega naj bi v Franciji kupoval sestavine, ki se uporabljajo za izdelavo kemičnega strupa VX.  En liter strupa bi lahko usmrtil 50 tisoč ljudi. V sodbi je govor tudi o Libanončevih povezavah na sodišču: neka oseba bi lahko “kapnila na stol ali na dokumentacijo arzenik ali mercurycloride (živosrebrov klorid) ali cianid”. Med nevarnimi kemikalijami, s katerimi se je na KI ukvarjal Stephan, je bil tudi piperonal, ki se uporablja za sintezo mamila ekstazi. Cianida naj bi bilo okrog 5 kg.

Kaj počne SOVA?
Laboratorij so zaprli in po Jamnikovem nalogu očistili, Libanonec pa je po Plavčevi izpovedi zaradi tega delal velike probleme. Pred tem so “robo” iz laboratorija vozili v Francijo s kamioni, kar je bilo povezano z velikimi zaslužki oz. “nagradami” (od 400 tisoč do 6 milijonov evrov). Massoud, ki naj bi se rad hvalil, koliko zasluži, naj bi za neki posel leta 2008 dobil 250 tisoč evrov. Po izgonu iz Kemijskega inštituta se je zaposlil pri bratu Moharjeve v podjetju Donit, predvsem pa naj bi se bil želel maščevati svojemu nasledniku dr. Plavcu. Za njegov umor je najel in plačal iraškega “azilanta”Alija Hamzaha Rashida, ki je o stvari obvestil policijo, zato je Massoud želel umoriti tudi njega. Sodnik Radonjić trdi, da je bil razlog likvidacije Plavca enak kot razlog likvidacije Jamnika. Možnosti, da Jamnikov in Plavčev primer ne bi bila povezana, praktično ni, pravi sodnik.

Problem pa ni le v tem, da je bil dr. Novič po nedolžnem obsojen in štiri leta v zaporu. Hujši problem naj bi bil – po sodnikovih izjavah – v tem, da so v vrhovih slovenskega pravosodja oz. politike sklenili, da je Noviča treba obsoditi ne glede na dejstva in ne glede na to, da je nedolžen. Radonjić v več izjavah trdi, da je bil pred razsodbo pod velikimi pritiski.

Kljub temu, da je bila Jamnik-Novič-Radonjičevi zadevi posvečena relativno velika pozornost, je še vedno osupljivo nerazložljivo dejstvo, kako se lahko pred očmi vesoljne slovenske javnosti dolga leta relativno mirno odvija dramatična in tragična zgodba o umorih, goljufijah, anonimkah, izsiljevanju, mednarodnih kriminalnih povezavah, smrtonosnih bojnih in drugih strupih, mamilih, sodnih zmotah in navsezadnje o žgečkljivih mailih in vodoravnih uslugah… vse to pa je povezano z vrhovi pravosodja in uglednimi javnimi ustanovami, kot je ljubljanski Kemijski inštitut? In še vprašanje: kaj poleg tega, da ovaja poslance, počne obveščevalna služba SOVA, ki bi morala skrbno in podrobno spremljati vsaj delovanje Libanonca Michela Massouda Stephana in trgovanje podjetja Phosphoenixa?

dr. Dimitrij Rupel

 • xtc

  Treba zapret Kučan& Golobič kompanijo in jo trmeljito zaslišat po CIA metodah,potem bi dobili vse razlogein dokaze.

  • milanček

   zaslišat kje imata nakradena miljone EUR, nakar v Koto med ostale kadavre!

 • Jan Kovalski

  Fotografija trojice:
  Na levi je kemijska specialistka za horizontalne dejavnosti.
  Na desni pa strokovnjak za umore s pomočjo bicikla v deževnem vremenu, evropski Kemični Ali.

  • dež

   Počakajmo še malo, morda ju Sazu predlaga za Nobelovo nagrado.

 • Edi Puc

  mmm….. manjka link do botra vseh botrov Kučana, v sloveiniji brez njegoveha JAa ubijanja na ulici NI…. stavim pir da sem zadel !

  • šmentanamuha

   Si si.

  • Hribouc

   Pobili bomo vse pa četudi ostanemo samo trije, samo, da smo Komunisti!
   Krvoses Boris Kidrič- pred Pahorjevo pisarno, sicer v Metliki 1944

   Odlično tovariši! Pošistite in postrelite kar je za postrelit, potem pa naprej!
   Edi Kardelj v Pudobu/Loška dolina 1942

   Vse duhovne in študente in kulake in trgovce v četah postreljajte…itd
   Edi Kardelj 1942

   Na oblasti smo mi in nihče drug kot mi, komunisti in tako bo ostalo dokler bomo mi tukaj! Stane Dolanc v Splitu pred Osamosvojitvijo!

   “Danes so dovoljene sanje-jutri bo nov dan”-nato vas bomo jahali po starem naprej!
   “Milan Kučan na večer razglasitve Slovenije”

   ” Revolucija z drugimi sredstvi. 17 faza prehoda Komunizma na kapitalistično upravljanje, vodenje pri vzdrževanju oblasti nad Ljudstvom”
   “Milan K. & Forum 21 Globoke države 1991-2019”

 • lojze

  Grozljivo, pošastno!

 • Andrej

  SOVA ni imela pojma, da so na KI na veliko izdelovali strašne prepovedane strupe, bojne strupe, mamila, prepovedane droge…? Seveda ne, ni imela časa. Morali so zaposlovat ono kakor lepo N.H.

  • SIMON ROZIC

   …in se “spravljati” na ljudi, ki niso bili tovariški do “tovarišev”, še
   predvsem do kriminalcev iz vrst F21 ali kar bivših udbovcev in
   mafijcev iz domačih in tujih logov!

  • šmentanamuha

   Ja sej, toliko o Sovi in Črnčecu.

 • dež

  Zelo pohvalno in dobrodošlo od dr. Rupla je, da se je kot eden redkih intelektualcev oglasil v zvezi z dogajanji v zadevi Novič. In opozoril na nekaj, kar iz oprostilne sodbe sodnika Radonjića hudo bode v oči. Da se na KI ukvarjajo s kriminalnimi posli, od proizvodnje in preprodaje preparatov za sintetične droge, eksplozive, bojne strupe, do zlorabe državnega denarja za razne projekte. Da to opaziš zadostuje OŠ izobrazba, ne potrebuješ imeti dokončanega faksa. Zato je vprašanje, kaj počno in kam gledajo Sova, kriminalistična policija in računska inšpekcija, še kako na mestu. Kot sedaj kaže, bolj mižijo kot gledajo, vse po sistemu psi lajajo – karavana gre dalje.

  • šmentanamuha

   Sova raje čuku miga tralala …

   • dež

    Bolj zgledajo kot pudeljčki, z debelo ketno privezani za verejo. Sem in tja malo bevsknejo, ko se kdo spotakne vanje, to je pa tudi vse od njih. Zadnjič jim je Rado Pezdir 2-3 stavke napisal v srbohrvaščini s pojasnilom, da se kasneje ne bodo mogli izgovarjati, da niso razumeli.

  • Iva

   Točno tako! In še

   Vprašanje (vir): “Kaj je delala Sova 16.12.2014 zvečer pred Via Bono” (kraj zločina)?

   Vprašanje: Zakaj je bil preiskovalni sodnik Andrej Baraga takoj zamenjan s Francem Hribarjem , v zadevo pa se je vključila SDT (tožilka Žgajnar)?
   Hribar (povedal je, da nobena priča ni obremenila Noviča) je umrl (nesreča v gozdu) en mesec pred zasedanjem višjega sodišča decembra 2017.

   Vprašanje: Zakaj senat Višjega sodišča (Štrukelj, Merčun, Živič), ki je bil 20.12 2017 seznanjen s pričanjem dr. Kobeta o dogajanju na KI (o Mishelu Stephanu), izjave Kobeta policiji -preiskovalcem ni upošteval, prav tako takrat ni dovolil pričanja Jamnikovi materi in je v izreku 22.12.2017 “kopiral” Koletino protipravno sodbo.
   Danes bi radi ISTI pokvarjeni osebki ponovno odločali ker je UKAZ mafije, da je treba oprostilno sodbo delno razveljaviti, vrniti v ponovno obravnavo in zadevo zastarati!

 • hermannn

  Bolj jasno in razločno in hkrati sežeto te grozljive “zgodbe” doslej – kolikor je meni poznano -ni predstavil še nihče in za to sem g. Ruplu nadvse hvaležen. S tem sicer prvič prelamljam sebi dano zaobljubo iz 90-tih letih, da o g. Ruplu ne bom nikoli več rekel ne tako ne drugače (iz domnevam znanih razlogov), potem, ko sem pred prvimi demokratičnimi volitvami na lastno pobudo obešal njegove predvolilne plakate po gorenjskih kozovcih. Pa še to: objave g. Rupla iz zadnjega obdobja in njegovi nastopi me spominjajo na tistega “Rupla”, ki sem ga v 70-tih in 80-tih letih in še v času Demosa spremljal z velikim navdušenjem.

 • Hribouc

  dr.Rupel, žal, pomagal si zidati to družbo, vsi ste vedeli kdo vodi razvoj Slovenistana
  in kako ga vodi in kam ga pelje in s kom ga pelje in zakaj ga tako pelje, pa ste molčali, veliko vas je, ki ste trdosrčno ritjo, molčali.
  Predvsem je največji mega temeljni greh Države in njenih “velikašev” , da ste molčali
  v škodo Ivana Krambergerja in vsega ljudstva. Ta greh bo treba odplačat!
  Nekaj vas je, ki vas je vsaj malo sram, da se malo potresate s pepelom, vsaj nekaj dobrega, vendar…
  Too late, sig.Rupel
  Ob vseh zaslugah in avreolah bo treba veliko tudi požret!

 • Mariza Petrovcic

  Ko bereš take informacije te je strah v kakšni državi živimo in v kakšnem svetu, kaj bo z našimi potomci? Oziroma da ob vsem kar se godi v svetu in Evropi ob teh masovnih emigracija, se človek boji izbruha kake svetovne vojne

 • Unikatna

  Dobro predstavljeno! Družba se je razvrednotila v smislu morale, etike, pravnih načel. Krivi ste tudi tisti, kateri ste molče spremljali kam in kaj se dogaja!

  • Hribouc

   Ko pomislim, da sem 1991 za Osamosvojitev lezel po komandi po zemlji polni listja do zaukazana točke ob opozorilu, da je velika verjetnost protipehotnih min, čez dvorišče kasarne pa so nas imeli na nišanu pušomitraljezci v zelenih čeladah, me zagrabi več kot silna jeza in bi koga na gobec trikrat na dan!
   Za zajtrk, za kosilo in še za po večerji, banda satanska skorumpirana!

 • Beli Sneg

  Mar ni po zadnjih podatkih tožilstvo odstopilo od pregona tega Libanonca?

  • dež

   Fake news, da mafija malo preveri, kakšen odziv lahko pričakujejo, ko se bo to zgodilo.

  • Ružla Čkapi

   Za skrajno slepe kure je tožilstvo odstopilo od pregona. Za slepe kure, ki zrno najdejo je tožilstvo prekfalificiralo obtožnico oz kaznivo dejanje v milejšo obliko.

   • marijan

    Zakaj pa ?
    Se je med tem, kaj poboljšal, ali so ugotovili, da je manj kazensko obremenjen, kot je bilo pričakovano ?

    • Ružla Čkapi

     Nevem, možno, da je pričakovano in zrežirano.

     • Beli Sneg

      Če postavljam vprašanje pomeni, da sem nekaj slišal, pa nisem siguren če je temu res. Zato je postavljen vprašaj na koncu stavka. Torej le nisem taka slepa kura, da se nebi zanimal. Je pa zanimivo, da višje sodišče nikakor ni dovolililo, da bi obramba povezala primera Nović in Stephan. Našisti že vejo zakaj. Tudi prekvalifikacija v tem primeru seveda verjetno vnaprej “upravičena”.

   • Beli Sneg

    Je pa odstopilo od pregona Kemijskega inštituta. Zakaj neki če je omenjeni Libanonec in KI iz naslova delanja substanc služil v svoje lastno dobro, torej je KI oškodoval. Zakaj torej umik obtožnice za KI?

    • Ružla Čkapi

     Vprašaj Brezigarjevo

     • Beli Sneg

      Rdeči provokator. Kaj pa ima Brezigarjeva s primerom? A si ti Golobič?

 • terminalar

  ohh, mater, kje jaz živim?

  • Hribouc

   Rudeča vukojebina Slovenistan.

   • šmentanamuha

    Kućanistan

    • Hribouc

     V najnovejši izdaji Rdeče enciklopedije Lucifericus, ki jo je izdal Slovenistanski Poročevalec, jedrna veja udbaške Mladine pa piše: Udbokučanistan sos glavni grad Murgeldorf, najzahodnejša respublika Savjetskoga Soujuza
     Socialističkih ujedinjenjih komunističkeh respublik grandioznej matrjuške Rossije pod patronatem blaženog červenjoh satana Stalina i rukovoditelja Lenina, krvosesa
     svih naroda velike domovine Luciferovne !

 • lukamiha

  Odlično kot vedno, dr. Rupel!

  • rrrrr

   Ne kot vedno, tokrat le izjemoma. Pa je le prav, da se je dr. Rupel, poznan kot intelektualec z mace preveč prilagodljivo politično orientacijo, KONČNO le oglasil v bran nedolžni žrtvi krivosodne – boljševiške mafije, dr. Noviču. Tudi pravnik dr. Avbelj se je , KONČNO.
   Ampak za oba velja: Kasno Jovo na Kosovo polje.!

   • lukamiha

    Vsak ima pravico do evolucije in sam dr. Rupla spoštujem, bil je osvoboditel in stigmatiziran s strani Partijej, sicer bolj levo usmerjen, ko je uvidel, kam plove LDS, je temu primerno ukrepal in popolnoma opustil stike z nekaj letno zgodbo o uspehu, ki je bila seveda resnična le za nekatere iz komunistične združbe, sam se po moje ni okoriščal!

 • Ružla Čkapi

  Ta na sredi med Stjepanom in Barbaro pa zgleda kot Črnčec kot uslužbenec obveščevalne.

 • piko8

  Lepo d. Rupel, da nam malim malo razširite obzorje, kako strašne reči so se dogajale v kemičnem inštitutu (upam, da ne več)!!!
  To murglosrbsko MOČVIRJE je potrebno učinkovitega čiščenja, četudi kemičnega!!

 • Ecek

  Si lahko izračuunate, koliko sintetike je potrebno prodati, da se preko eksotičnih skladov kupujejo banke, podjetja itn….. To je imela kučanija najcenejšo možnost izdelave-na davkoplačevalne stroškr. Zakaj bi to potem bilo interesantno to raziskovati Sovici, Miličnikom in Masleševemu akademskemu zboru? Vsak neka dobi, ostalo pa vlagamo v 100X sanirane državne družbe po pravi ceni.Libanonce je uvažal že tito, zaka ne milanček in tovariši

 • ludvig

  ..še vedno ni pojasnjeno kakšno vlogo je na inštitutu imela uslužbenko izraelskega obrambnega ministrstva Nava Swersky Sofer…