fbpx

Vizija 2050 je/in Čista jeba

Miro Petek

Projekt in dokument Vizija Slovenije 2050 je izpadel precej smešno in bedno. Komentarji na družbenih omrežjih so bili uničujoči, celo vladni mediji so o tej revščini premogli nekaj kritičnih besed in kanček posmeha.

Ministrica Alenka Smerkolj pa v javnosti vedno bolj spominja na vaško gospodinjo, ki hodi od seanse in hoje po žerjavici evropske komisarke Violete Bulc do seanse z objemanjem obskurne sekte finančne ministrice Mateje Vraničar Erman, ne pa na resno ministrico, ki vodi ministrstvo za razvoj.

Ne le interpelacija, tudi kazenska ovadba
Na predstavitvi Vizije Slovenije 2050 je neka skupina zapela priredbo skupine MI2 Čista jeba, kar je bila glede na ta dokument še najboljša izbira. Čeprav so snovalci programa gotovo želeli ravno obratno, pa je bila ta pesem najboljši komentar tako pripravljene vizije kot tudi dela ministrstva, vlade in vladajoče koalicije.

Ob tem projektu se je še enkrat razgalila manira te vlade, ki s takšnimi in podobnimi dokumenti, ki sodijo le v koš za smeti, dajejo posel svojemu ideološkemu krogu, ki se z različnimi bleferskimi študijami in projekti debeli pri proračunskem koritu. Poldrugo leto nekakšnega projektnega dela in pol milijona evrov proračunskega denarja je spet šlo v nič. To je zrelo za interpelacijo ministrice Alenke Smerkolj, za katero sicer devet od desetih Slovencev itak ni nikoli slišalo, saj se zdi, kot da je v ilegali. Zrela pa ni le za interpelacijo, ampak zaradi negospodarnega ravnanja s proračunskim denarjem tudi za kakšno kazensko ovadbo.

Ta vlada ni zmožna sestaviti fiskalnega sveta, ni zmožna normalno načrtovati letnega ali dvoletnega proračuna, ni zmožna začrtati kratkoročne strategije, kaj šele dolgoročne vizije razvoja te države. In nato za pol milijona evrov prinese na dan neko otročarijo, ki je seveda svetlobna leta daleč od resne vizije. Dokument o viziji do leta 2050 je velik posmeh javnosti, norčevanje iz vseh nas, saj je ta papir očitno nastajal po nekih krožkih, seansah ob kavici in tortici v kavarni SEM, Rogu ali slaščičarni Zvezda.

Drago prodajanje megle
Težko je namreč za pol milijona evrov na enem mestu zbrati toliko floskul in toliko megle, kot je vsega skupaj ob tej sloviti Viziji 2050. Fraze in velike besede kar tekmujejo med seboj, naštejmo jih le nekaj: pomembno je poslušati ljudi, vzpostaviti komunikacijo, graditi zaupanje, identiteta in solidarnost, inventivnost, iznajdljivost, vseživljensko učenje, živeti kakovostno, zdravo, družbeno odgovorno … Lahko bi naštevali v nedogled. To pač ni vizija za 2050, to je nujnost današnjega dne, če hočemo normalno živeti danes in tukaj.

Ta vizija spominja le na retoriko Mira Cerarja o etiki in morali. Prazno in votlo. Čudno je le, da Slovenci takšno nategovanje in prevare tako mirno prenašamo. Še Romuni so šli na ceste in ulice in le vprašanje časa je, kdaj bodo zrušili oblast, ki se vrača k izvornim temeljem komunizma. Prava in edina vizija plenilske tranzicijske levice je čim več plena v čim krajšem času, na najrazličnejših koncih in krajih te države in zunaj nje. Ja, vizija je pomembna, toda ne tako infantilna. To pa je seveda posledica otročje vlade ter neresnega in nezrelega vladanja, ki nas pelje v pogubo.

Ob tem katastrofalnem vladanju, sesuvanju zdravstva, ob pregovorno nesposobnih ministrih in koruptivnem ozadju te vlade, o koruptivni praksi na vseh koncih in krajih se ljudem takšno prazno govoričenje naših vizionarjev seveda gabi. Ob vsej apatičnosti pa ljudstvo ne premore toliko moči, da bi jih zmetali na smetišče zgodovine. Zadovoljni so že, da splet omogoča anonimno masturbacijo in da po izlivu gneva in besa doživijo vsaj trenutek olajšanja.

Vizionarji za lasten žep
Pravi vizionarji za svoje koristi so seveda drugje, tisti, ki v ozadju vlečejo niti in pišejo zakonodajo, ki jo vladajoča koalicija sprejema brez velikega premisleka. Dogajajo se veliki premiki in razuzdano zaposlovanje njihovih kadrov v javnem sektorju, kar bo ob hkratnem večanju plač to državo čez nekaj let znova finančno zlomilo. Državna in paradržavna podjetja so že zdavnaj osvojili, za lažjo delitev plena pa je potrebna še kakšna reorganizacija in ustanavljanje novih molznih krav.

Vlada namreč snuje Demografski sklad in ga namerava pripraviti najkasneje do poletja. V tem skladu vidijo novi bankomat Socialni demokrati in DeSUS, ki si za svojo vizijo postavljajo, da bi v prihodnjih dvajsetih letih ta sklad dosegel premoženje 12 milijard evrov. To pa je skoraj vrednost današnjih državnih naložb. Cerarjevo koalicijo ohranja pri življenju le še vizija novega in dodatnega plenjenja, zato bodo zdržali skupaj, vse dokler ne bodo za varuhe teh milijard ustrezno naložili tudi svoje kadre.

Tudi za Tita so govorili, da je vizionar, in vidite, kam nas je pripeljal. Tem levičarskim vizijam in njihovim vizionarjem je pač treba narediti konec. Čim prej.

Miro Petek