Zavajanja medijev glede plač poslancev

Foto: STA

Pisati o plačah poslancev je vedno precej rizično. Večina naših ljudi pač meni, da so plače poslancev previsoke. Tudi mednarodne primerjave na tem področju so lahko precej nejasne.

Podatki, ki jih prikazujejo posamezne države, niso med seboj najbolj primerljivi. Zlasti zato, ker so obdavčitve bruto plač v posameznih državah precej različne. Prav tako pa posamezne države plače poslancev prikazujejo v neto ali pa v bruto zneskih.

Podatki, ki jih prikazujem v nadaljevanju so iz leta 2012, ko je raziskovalna služba Državnega zbora opravila analizo plač po posameznih državah. Naslednja tabela temelji prav na tej raziskavi.

Najprej vprašanje nadomestila za prehrano na delovnem mestu. To je za poslance povsem enako, kot za vse druge zaposlene. V DZ deluje interna menza ali kuhinja, kjer si lahko postrežno kosilo privoščite za okoli 6-7 evrov. Kosilo zajema juho, glavno jed, solato in sladico, enako samopostrežno kosilo pa si za evro manj lahko privošči kdor tako to želi. No v samopostrežni restavraciji Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah, v Šmarju pri Jelšah, pa me s precej bolj bogatim kosilom pogostijo za manj kot 5 evrov. Toda tudi ti podatki, ki jih prikazujem v tabeli niso najbolj primerljivi z realnostjo, saj imajo vse države še tako imenovane dodatne privilegije poslancev. Ti pa so od države do države precej različni. Ta del tako imenovanih privilegijev poslancev pa naj za Slovenijo dodam v nadaljevanju.

Kar se tiče dopusta imajo poslanci zakonsko povsem enako število dni dopusta kot ostali zaposleni. Zadnje poročanje RTV SLO, da imajo poslanci poleg rednega dopusta še mesec dni dodatnega dopusta je čista laž. Seveda ga imajo, toda neplačanega tako kot vsi drugi zaposleni, kar pa so na RTV Slovenija pozabili povedati.

Potni stroški poslancev so določeni z zakonom in so povsem enaki, kot so za druge zaposlene v javnem sektorju.

Kar pa se tiče službenih stanovanj poslancem, ki bivajo več kot 60 km iz Ljubljane pripada proti plačilu službeno stanovanje. Kot poslanec sem bival v 29 kvadratnih metov velikem stanovanju za katerega sem plačeval okoli 250 evrov mesečno (najemnima, stroški komunale, stroški interneta in TV). Taka je torej realnost v Sloveniji. Vaši realnosti in objektivnosti pa prepuščam komentarje o tem kako so plačani slovenski poslanci.

Vinko Gorenak

 • est

  Glede na to, kar “proizvedejo” v Parlamentu bi morala biti pozicija na minimalcu. Violeta Tomić, še preden je prišla v Parlament; vpila :”Poslance na minimalce”, sedaj, ko je okusila slast poslanske plače ji ta stavek nekako ne gre z jezika.

 • Nakito Mijaši

  V Singaopurju imajo poslanci lepe plače. Vendar za Slovenijo je še to preveč kar naredijo naši poslanci. Nekateri, ki še danes sedijo v parlamentu so krivci za plenjenje države ter uničevanje zdravega tkiva v Sloveniniji.

 • Polh Dobri

  Za take škodljive parazite in izdajalce naroda je vsako plačilo previsoko, torej s stališča poštenosti protiustavna.

 • Antonius

  Glede na dejstvo, da koalicijska večina v parlamentu dovoli, da nas izvoljeni Kučanovi levičarji od Pahorjeve vlade naprej zadolžujejo, bi morali aktualni koalicijski poslanci plačati iz svojega žepa, da smejo s svojim sprenevedanjem zgubaško posedati v državnem parlamentu.

 • Skrajno Desni

  Koliko zaradi vpliva kot poslanci še zraven pokradejo pa nikjer ne piše.

 • Slovenec 33

  Glede na neodgovorno obnašanje “izvoljenih predstavnikov ljudstva” bi morali ti doplačati vsak mesec bivanja v parlamentu najmanj toliko kot znašajo doplačila za “brezplačna zdravila po dodatnem zavarovanju”

  Za vsak padli zakon v državnem svetu (veto) bi morali tisti, ki so glasovali za sprejem takega zakona povrniti vse stroške, ki so nastali z izdelavo, glasovanjem in najemom prostorov v državnem zboru.

 • tasilo

  Vinko, ne klati neumnosti in ne zavajaj! Govoriš namreč le o osnovni plači.

  Vsi poslanci so pa še člani različnih odborov, komisij, delovnih teles in bla bla bla, kjer zraven potegnejo/-te skoraj še eno plačo! Ga ni poslanca, ki bi imel manj kot 3500 neto na mesec!

  Ja, zato mediji zavajajo o poslanskih plačah; in vi, sedanji in bivši poslanci, prav tako!

  Če hočete biti prepričljivi, pokažite svojo plačno listo (izpisek) in neto plačo. Pika!