Znanje je moč: Moški postajajo vse bolj podobni ženskam, ženske pa moškim

Mojca Škrinjar.

Nekoliko se razlikuje letošnji osmi marec od praznovanj izpred osamosvojitve. Na tone rož se je prodalo in znosilo domov, k ženskam, ki so bile običajno samo takrat v središču pozornosti. Naslednji dan so se, kot vsako jutro, oblekle, pripravile  družini zajtrk in odpeljale otroke v vrtec, šolo in oddelale svojih osem ur ter se z otroki, ki so jih spotoma šle iskat, potem ko so nakupile v trgovini, odpravile domov pripraviti kosilo. Da bi potem v miru  pospravile po hiši, pomagale otrokom pri nalogah, oprale preštevilna otroška oblačila in zlikale moževe srajce ter se zvečer utrujene zvrnile v posteljo.

Danes je malo drugače, moški so vendarle prevzeli del dolžnosti. Včasih, po mojem okusu še malo preveč. Prav smešno  je videti v znanem zbirališču sredi parka v prestolnici  številne može, ki pestujejo otroke ali jih vozijo v vozičkih, medtem ko mame stegujejo noge pod mizicami, kadijo in naročajo moškim, kaj bi pile in pojedle. Ampak tisto je najbrž zbirališče s predznakom.

Sodobna ženska je še vedno obremenjena z delom, družino in gospodinjstvom, le da ima sedaj več tehnoloških pripomočkov, ki so tudi dostopnejši kot nekoč. Tehnološki pripomočki  za vzdrževanje hiše in vrtov pa so dobrodošli tudi moškim, avti, kjer so kdaj pa kdaj, vsaj spretnejši, sami kaj popravili, pa postajajo tako sofisticirani, da jih lahko popravljajo zgolj usposobljeni mehaniki in električarji. Podobno je z deli doma, menda zdaj ni ravno prav, če si človek sam prebarva stanovanje, namesti električna  stikala, vsekakor pa  je delo na črno, če povabi  soseda, da mu pomaga pri pleskanju (saj mu bo vrnil  uslugo, ko jo bo potreboval) in pitju piva. Tako da tudi pleskanje ne more biti več ulična zabava moških.

Poženščeni moški ne morejo nuditi trdnega okvira vzgoje
Moški postajajo vse bolj podobni ženskam, ženske pa moškim. Kar ni daleč od transpolnosti. Tako poženščeni moški ne morejo nuditi otrokom tistega trdnega okvira pri vzgoji, ki naravno dopolnjuje žensko mehkobo. Vse probleme, ki nastanejo zaradi tega neravnovesja in ga čuti otrok, ki je genetsko vendarle še naravnan k prijazni, mehki mami in strogemu očetu, dobi šola. Zmedenega otroka, ki ne pozna svojih okvirov in zaradi tega čuti odsotnost temeljne varnosti, otroka, ki išče svoj jaz skozi nepoznane poti, po katerih pa ga ne zna nihče usmeriti. Zato toliko nasilja v šolah, nezadovoljstva, frustrirani starši pa, nezavedajoč se problema, sproščajo svoje frustracije in v nedogled težijo zaradi šolske prehrane (kako minoren problem ob tako strogi reguliranosti področja), se razburjajo, da je njihov otrok dobil trojko namesto štirice ali petice in zaradi tega plačujejo odvetnike, hodijo na govorilne ure k profesorjem na fakultete in pridejo vpisat svojega “otroka” v študentski dom.

Poženščene šole (hm, tudi jaz sem ženska, ki je prebila vrsto let v šoli, zelo rada …) pa poskušajo biti kos sprevrženemu stanju, se ukvarjajo z malimi in večjimi nasilneži,  številnimi avtisti, milijon učnimi težavami, muhastimi starši, nato pa se učiteljice podajo na ceste zgolj zaradi nekaj evrov, ki jim jih obljublja razkošno plačani sindikalist, ki jim je že izbarantal skrajšani delovni čas v šoli, kar pa nič ne pomaga, da bi  ne pregorele  pri svojem delu. Še vedno nasedajo praksi, da si domov nosijo svoje delo in si tako delovnik raztegnejo na šestnajst ur na dan ob siceršnjih domačih opravilih. Ter stoično prenašajo, da  šolske otroke in njihove lastne otroke posiljujejo s sistemsko ideologijo transpolnosti.

Opozorilo za ženske in čas za razmislek
Tisti starši, ki jih mavrična brezspolnost še ni uspela pretentati, so se molče umaknili v kot in iščejo upanje, kjer ga je še kaj ostalo. Nekateri tudi lažno upanje “zdravega podeželja”, ki ga predstavlja inteligentni  igralec, ko se premika iz vloge Janeza Drnovška v vlogo Ivan Omana, kakor  se pač postavi v okolje. Nagib glave, glas, počasno in preudarno govorjenje, konservativno stališče, traktor, roka, ki se dvigne tako, da se vidi prstan, znak zvestobe, vsak gib, do potankosti preštudiran, pelje zbegane volivce, oropane moškosti, k enemu samemu cilju – zmedenemu in nekritičnemu navideznemu vodenju države, ki jo bo vodila v resnici peščica pogoltnih  impotentnih in maščevalnih starcev.

Tako je danes dan mučenikov res pravi praznik za veliko slovenskih moških, opozorilo za ženske in čas za razmislek, kakšen vrednostni sistem hočemo v času, ko se bodo podirali tabuji o delu, ki bo postajalo vse bolj robotizirano. Razmisliti moramo o instrumentih, s katerimi bomo Slovenkam in Slovencem vrnili dostojanstvo, ki so jim ga v času od osamosvojitve ukradle pretežno leve vlade.

Izobraževalni sistem tu lahko naredi veliko. Ni dovolj le slediti usmeritvam oblasti  in pravnim okvirom ter  imeti majhna pričakovanja do življenja. Človekova duša  in intelekt sta ustvarjena, da se povzpneta v višave, da se razvijata do skrajnih meja, kolikor svet dopušča. Zato je potrebno ustvariti izobraževalni sistem, kjer bosta ustvarjalnost  in znanje na prvem mestu, podporo pa mora imeti  tudi pri družini. Kjer imata svoje dostojanstvo tako moški kot ženska.

Mojca Škrinjar

 • traktor

  Prebral sem samo naslov in se strinjam. Današnji mladinci so leni in poženščeni. Pri 25 letih ne vedo kam bi s sabo. Včasih smo imeli pri teh letih že družino in otroke. Sram bi me bilo, če bi imel punco in jo vsaj za vikend ne bi mogel peljati v kino in na večerjo, pa poleti na dopust. Vedeli smo pač kaj hočemo in za to smo bili pripravljeni marsikaj narediti. In prijeli smo za vsako delo. Kaj češ, zdaj pa so mladi moški same lene pičkice. Kaj, če pa punca s takim?

  • Amerikanc

   Vse to je posledica socialističnega usmerjenega izobraževanja, ki v Sloveniji še kar poteka !

  • Cyclopean

   Časi so se spremenili, ženske ne rabijo več moških, zastopiš lolek? Tako ostareželi kot ti še vedno živite kot da je 1950…zbudi se

   • traktor

    Sem se že zbudil, hvala bimbo, ker si mi odprl oči.

 • PIA PlA

  “Znanje je moč: Moški postajajo vse bolj podobni ženskam, ženske pa moškim”

  Ah, daj no, to velja le za LGBT kliko. Pravi moški še vedno rad pogleda za dobro babo in obratno.
  LGBT bi si vključno z Jankovičem in našim ministrstvom želela, da se meja med žensko in moškim izbriše. V resnici pa LGBT izvaja le psihično obliko spolnega nasilja nad našimi otroci. Kdaj bodo pristojni spoznali, da je to KRIMINAL.

 • Amerikanc

  Gospa Mojca je nočna mora skuštranega Štrukla.

 • Goran Hvala

  Zdej ta babura namiguje da je blo dost boljs prej kot je zdej…da je baba dobila po tintari vsak dan da je vedela kje ji je mesto…preberte si mal uno knjigco ogenj rit in kace…kak je blo v pravih slovenskih druzinah v casu nasih babic…te babe dans tud same ne vedo kaj bi rade…zdej se jim ze tozi po batinah…recept za take je cist preprost..najdi si sluzbo(ne neko pisarjenje) pa ne bos mela casa takih bedarij tuhtat…

  • PIA PlA

   Goran, hvala, da si me opozoril, da so na svetu tudi prostaški moški. Ti samo sami zase mislijo, da so moški, a nobena pametna ženska jih niti ne povoha. Tudi v starih časih jih pametne ženske niso. Moja babica je vedno rekla, če delaš, narediš tudi nekaj škarta. Vidiš, taki moški so škart roba. Na daleč se jim izogni. Slab mož ne more biti dober človek.

   • Cyclopean

    Marsikatera ženska je prav tako škart roba, opeva pa se jih kot da oh in sploh, stvarno mi gre na jetra to preseravanje. Še nikoli nisem videl ženske na gradbišču ali v železarni, tako da ne jamraj ker najbolj nevarna in umazana dela še vedno morajo delati moški za skupno dobro.

  • Ana Job

   To knjigo sem prebrala in bi jo priporočala vsakemu, da jo prebere, trenutno pa berem “Včasih je treba biti izdajalec.”

  • Soave

   Veš, nikar preveč ne verjemi oni omenjeni knjigi.
   Gospa, ki jo je napisala je dobro pogruntala ” tržno nišo “!

   • Goran Hvala

    Aja sej res…ni jo napisal janez jansa…se strinjam..sama laz..:-):’)

    • Soave

     No,no? Preberi še enkrat. Nisem o nobenih lažeh pisala! Samo čivknila sem, da je pisateljica dobro vedela katera ” tema ” bo za bralke najbolj zanimiva.

     • Goran Hvala

      Tisto kar se ne govori okrog…

 • rubec

  Midva z ženo imava delo strogo ločeno. Baterije v vibratorju zamenja sama, za stikalo popravit pa mene pokliče. Ampak samo takrat ko je sosed odsoten.

 • Tweety Bird

  Škrinjarci daj kratko frizuro in je ogabni moški :)

 • Tweety Bird

  Škrinjarci verjetno paše če jo mož doma pretepa…old skul :)

  • tohuvabohu

   A ti pa svojo na ulici?

   • Tweety Bird

    Moj Tunek nikoli ni dvignil roke nad menoj. Desničarji pretepate svoje žene in otroke :)

    • učko

     Tvoj tunek ‘ma pač dve leve roke, levuhar pač, len in nevešč koristnega dela, pač !

    • tohuvabohu

     Rdečkarji pa tudi tuje.

 • učko

  Jah, vseen’ je moškega velik’ lažji predelat u žensko kot obratno. Tko kot starga Volkswagna u zajčnk. To pač nekej pomeni, ne ?!!!

  • Tweety Bird

   Lažje je luleka odrezat kot prišit :)

   • učko

    Jah, sej o tem govorim, hehe, no, pa pamet in mišice tud ni kar tako nadomestit !

 • tohuvabohu

  Če prav razumem naslov, gre razvoj v smer, da bomo imeli moške, ki so v resnici ženske, in ženske, ki so v resnici moški. Torej se ni treba bati, da bodo izginile razlike med spoloma, hehe.

 • tasilo

  (X) le da ima sedaj več TEHNOLOŠKIH pripomočkov, ki so tudi dostopnejši kot nekoč.
  (X) TEHNOLOŠKI pripomočki za vzdrževanje hiše in vrtov pa so dobrodošli tudi moškim …

  Tetica, to niso TEHNOLOŠKI, temveč TEHNIČNI pripomočki. Ali razlikujete, kaj je TEHNIKA in kaj TEHNOLOGIJA?

  tehnika http://fran.si/iskanje?View=1&Query=tehnika
  tehnologija http://fran.si/iskanje?View=1&Query=tehnologija

  LP. Hanibal Lector

  • PIA PlA

   Ej, pazi Tasilo, kaj delaš; ženska je vendar učiteljica!

   • tasilo

    Prav. Bom ostal po pouku in za kazen stokrat na tablo napisal: “Tasilo, ne zajebavaj no učiteljice.”

    Saj ne bo prvič …

    • Krtača 20

     Hehehe v učiteljico se pa res ne sme dvomit no. Sploh če maha s križem.

  • tohuvabohu

   Al prav se piše “psihične težave” ali “psihološke težave”?

   • Ana Job

    Na kratko se reče: motenec. ;-)

    • tohuvabohu

     Kdo je potem moten: pacient ali psiholog?

     • Ana Job

      Včasih je psiholog še bolj ubrisan, kot pacient.

     • stajerc5

      To ni samo vcasih…

 • dob

  Jako dobro.

 • Novo Jutro

  No PUSIJI, izkažite se,,,,,dajte svoji frusriranosti na plan,,,,,,hahha,,,,,ha

 • Cyclopean

  Nehajte jamrat, nič vam ne majnka. Razvajene riti, polne vsega, poglejte si današnje frajlice, vam delujejo zatirano? Nehajte se blamirat ker to meji na sramoto.

 • Franc Popndekl

  Kaj Škrinjarca še živi…?

 • francelj3

  Nič čudnega, da je jezikovna kultura Slovencev na nuli. Gospa je očitno učiteljica, za namenilnik (ali supin po latinsko) pa očitno še ni slišala (… odpravile domov pripraviti kosilo”).

  • Franc Popndekl

   Zaradi svoje nedoločenosti je uporabila kar nedoločnik ali infinitiv….

 • Soave

  Lepo napisano in ni kaj dodati. Škoda, ker ne znam pripeti samospeva Nezakonska mati, katerga del besedila ste pripisali.
  Je pa celo besedilo prikaz nekega časa, ko takim mamam ni bilo lahko.
  Oče so kleli in tepli me
  mati nad mano jokali se
  moji so mene sramvali so,
  tuji za mano kazali so. . .
  No, in danes? Norčujejo se ravno tako. . .le malo drugače!!

 • Soave

  In, zopet komentiramo star članek???

 • Get Smart

  Ja, kot rečeno, BISTVENA delitev sveta je:

  LJUDJE (moški in ženske) vs. “SMRTNI NEPRIJATELJI LJUDI” (kot si sami pravijo drugovi i
  drugarice).

  Moški in ženske SKUPAJ gradimo, ustvarjamo življenje = KULTURA ŽIVLJENJA,
  medtem
  pa
  drugovi i drugarice MURGLJUGOKOMUNJARE oz. KOMINTERNACIONALCI
  skupaj ROPAJO morijo UNIČUJEJO zasužnujejo posiljujejo … = KULTURA SMRTI.

  SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

  vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
  delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
  osvobodila.«

  Pamet v glavo.

 • Get Smart

  Zadeve so zelo zelo preproste:
  POLITIKA je SKRB, je delo za POLIS = POLITEJO = DRŽAVO.
  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  dela ZA SLOVENIJO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih
  SLOVENCI podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Tudi nasprotje je preprosto.
   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
   detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
   sviranje kurtzu, prodajanje magle
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

   feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
   globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM,

   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!