Kordiš udaril po vodstvu Levice: 100 tisoč evrov so vrgli v poraz!

Datum:

Miha Kordiš je zadal nov udarec vodstvu lastne stranke. Levica po njegovem mnenju na evropskih volitvah ni doživela le poraza na voliščih, kjer so jim državljani izrekli jasno nezaupnico, temveč tudi finančni poraz. V primerjavi z drugimi strankami, je bil njihov ROI oz. donosnost investicije z naskokom najslabša. Z drugimi besedami “za veliko denarja, malo muzike”

                   

Da v skrajni Levici zeva razkol, je slovenska javnost že seznanjena. Razkol poteka na ločnici Mihe Kordiša in njemu zveste skupine podpornikov ter konsolidiranega vodstva stranke. V preteklosti so se sporekli na dveh frontah, ideološki in kadrovski. Kordiš vodstvu očita “sredinjenje” oz. pomikanje proti sredini, to pa njemu vsiljevanje ozkih kadrovskih interesov in neprimerno vedenje. Ta naj bi hotel vsiliti zaposlitev osebe, ki so jo drugi zavrnili.

Zadeve so šle celo tako daleč, da je Levica zahtevala od Mandatno-volilne komisije, da Kordiša razreši njegovih funkcij v Državnem zboru. “Razlog za umik poslanca iz omenjenih odborov je nezaupnica, ki mu jo izrekajo poslanci zaradi njegove zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini, ki so se zgodile med njegovo večmesečno bolniško odsotnostjo z delovnega mesta poslanca v državnem zboru,” so takrat zapisali. Prav tako so ga pozvali k izstopu iz poslanske skupine, do česar pa še ni prišlo.

Kordiš se je na obtožbe o neprimernem vedenju odzval z naslednjimi besedami: “Določena nomenklatura v stranki se je odločila, da me potisne na stranski tir, ker sem očitno s svojim vztrajanjem pri programu Levice, kompromisih iz koalicijske pogodbe, postal tako moteč dejavnik.”

Novo poglavje razkola
V novem poglavju razkola Kordiš vodstvu stranke ponovno očita preveč “sredinsko” držo, po novem pa tudi razsipništvo. Kot razkriva njegov zapis na socialnem omrežju Instagram, je stranka porabila kar 2,2 eur na volivca in pri tem doživela popoln volilni poraz, saj v Evropski parlament ponovno ni bil izvoljen niti en njihov poslanec.

Vir: Instagram profil Mihe Kordiša

Levica je na nedeljskih volitvah ponovno ostala brez sedeža v Evropske parlamentu. Prejeli so vsega 31.798 glasov, s čimer se niso niti približali pragu za vstop v parlament.

Miha Kordiš je bil mimogrede kandidat Levice na predsedniških volitvah oktobra 2022, kjer je zasedel zadnje mesto. Prejel je 24.518 oz. 2,81 odstotka glasov.

Vodstvo stranke na volilni večer kljub temu, vsaj javno, ni hotelo priznati poraza. V izjavi za javnost je nekdanji koordinator stranke (de facto predsednik) Luka Mesec dejal, da so med kampanjo naredili napredek pri nekaterih političnih temah. Kritični opazovalci dogajanja pa so po drugi strani ponovno opozorili na neizvedljivost njihovih predvolilnih obljub. Več – TUKAJ.

Levica v kampanjo so zmetala veliko denarja
Kordiš pa poleg “sredinjenja” stranki očita tudi slabo finančno upravljanje kampanje. “30 tisoč glasov za kampanjo, v katero je šlo 100 tisoč evrov, je poraz. Večji, kot šok iz zadnjih parlamentarnih volitev, kjer so bili na delu veliko močnejši zunanji dejavniki. Toliko denarja vržeš v volitve samo, če greš po mesto v EU parlamentu. Nima smisla tiščati glave v pesek, razlagati o “stabilni podpori”, pleteničiti o fantomskem taktičnem glasovanju in se tolažiti z odstotki,” je zapisal na Instagramu.

Svoje mnenje pa je nato še dodatno pojasnil: “Lahko kar v številkah. 3,3 evre na glas je z naskokom najdražji volilni rezultat. SDS je porabil 1 evro na glas, GS 1,7 evra, NSi 2 evra, Vesna 0.71 evrov. Poleg tega so se druge parlamentarne stranke večinoma držale nazaj glede na svoje zmožnosti in mislijo na parlamentarne volitve. Levica je šla v tekmo z vsemi možnimi viri. Če je bilo sedaj razmerje med vloženimi sredstvi Levice in etabilirane sredine 1:2 ali 1:3, bo na DZ volitvah 1:10, kar se bo krepko poznalo tudi na volilnem rezultatu.” 

Kritični tudi njihovi podporniki
Kritično pa so se odzvali tudi nekateri njihovi podporniki. Nekateri so jim zaradi dogajanja v stranki celo odrekli podporo. “Sem kopirala te tvoje točke v komentar na fb strani Levice, kjer se zahvaljujejo za naš glas. Mojega tokrat niso dobili, pa sem podpornica Levice od vsega začetka,” je zapisala spletna uporabnica.

Drug spletni uporabnik pa je zapisal: “Če te volitve kdorkoli iz leve vzame drugače kot poraz in čas za samorefleksijo, ga naprošam da zapusti politični prostor in minimizira nastalo škodo.”

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...